babies playing outdoors

Vinkkejä mustavalkokuvaukseen

Mustavalkokuvaus

Mustavalkokuvaus on noussut uuteen kukoistukseen, vaikkei sitä oikeastaan ole koskaan kokonaan unohdettukaan. Miksi se on yhä niin suosittua?

Mustavalkokuviin liittyy tiettyä nostalgiaa. Vanhojen valokuvien lisäksi niistä tulevat mieleen television alkuajat. Mustavalkoinen kuva korostaa tehokkaasti kohteen muotoja ja sävyjä. Värikuvassa tylsältä näyttävä kohde voi näyttää mustavalkoisena paljon vaikuttavammalta.

Näissä vinkeissä syvennytään mustavalkokuvaukseen ja käydään läpi seuraavat aihealueet:

  • Talviset maisemat
  • Muotokuvat
  • Kaupunkimaisemat
  • Valokuvaus pimeällä
  • Suodinten käyttö
  • Mustavalkoisin silmin
  • JPEG- ja RAW-kuvien ottaminen

Talviset maisemat

Talviset maisemat sopivat hyvin mustavalkokuvaukseen. Tähän aikaan vuodesta maisemat ovat usein hyvin värittömiä – ei eloisaa vihreää tai punaisia ja keltaisia kukkia. Luminen maisema on jo luonnostaan melko mustavalkoinen. Silloin voi keskittyä lehdettömien puiden, kiviseinien ja rakennusten muotoihin. Kuvan tärkeimmiksi elementeiksi nousevat sommittelu ja kontrastit.

Kolmanneksien sääntö on hyvin hyödyllinen mustavalkokuvissa, sillä niissä silmä ei kiinnity väreihin. Kuvittele, että kameran etsimeen olisi piirretty ristikko: kaksi pystyviivaa ja kaksi vaakaviivaa, jotka risteävät neljässä kohdassa. Sijoita kohde johonkin risteyskohdista, niin kuvan sommittelusta tulee vaikuttava.

Toinen sommittelukikka on loittoneva perspektiivi. Tämän periaatteen näkee, kun ottaa kuvan esimerkiksi tietä tai rautatiekiskoja pitkin. Tien tai kiskojen reunat näyttävät sulautuvan yhteen etäällä, vaikka tiedämme, että ne pysyvät erillään. Viivat kiinnittävät katsojan huomion ja vetävät silmän sisälle kuvaan.

Milloin mustavalkokuvausta kannattaa käyttää?

Tietyt tilanteet ovat edukseen mustavalkokuvissa. Alla on joitakin erimerkkejä, joita kannattaa harkita.

Muotokuvat

Mustavalkokuvaus sopii hyvin muotokuvien ottamiseen. Tämä voi osaksi johtua siitä, että viime vuosisatojen aikana otetut tunnetut muotokuvat ovat kaikki mustavalkoisia, joten olemme tottuneet siihen tyyliin. Toinen syy on kuitenkin se, että kun kuvasta poistetaan värit, henkilön luonne ja persoonallisuus paljastuvat. Varsinkin kohteen valaiseminen sivulta tekee kuvasta vaikuttavan, sillä se korostaa valon ja varjon kontrastia.


Kaupunkimaisemat

Arkkitehtuurikuvat ovat usein mustavalkoisia, jotta rakennusten muodot korostuvat. Mustavalkoisissa kuvissa on vahvempi kontrasti kuin värikuvissa, mikä sopii hyvin arkkitehtuurisille kohteille. Arkkitehtuuriset kuvat otetaan usein aikaisin aamulla – osittain siksi, että silloin on vähän liikennettä ja ihmisiä, mutta osittain myös siksi, että matalalla paistava aurinko luo oivallisen valaistuksen. Matala valo saa aikaan pitkiä varjoja ja mielenkiintoisia pintoja osuessaan karkeaan kiveen tai betoniin. Mustavalkokuvan yksinkertaisuus ja selkeys sopivat usein hyvin näihin kuviin.

Valokuvaus pimeällä

Yöllä kuvattaessa kannattaa kokeilla ottaa sekä mustavalkoisia että värillisiä kuvia. Katulamppujen keltainen hohde herättää usein näkymän henkiin. Toisaalta kohteen pinnat ja kuviot näkyvät paremmin mustavalkoisena.

Värien merkitys

Mustavalkoisessa filmivalokuvauksessa kuvien sävyjä muutetaan usein suotimilla. Esimerkiksi keltaiset ja punaiset suotimet imevät sinistä valoa itseensä, jolloin sininen taivas näyttää kuvassa tummemmalta kuin luonnossa.

Suodinten käyttö

Tämä tekee maisemasta dramaattisemman ja lisää kontrastia valkoisten pilvien ja taivaan välillä. Kaikkiin EOS-kameroihin ja joihinkin PowerShot -kameroihin – kuten PowerShot G1 X III – voi liittää suotimen. Canon EOS -digitaalikameroiden kuva-asetuksista voi myös valita suodintehosteita. Tarjolla on keltainen, punainen, oranssi ja vihreä, joiden avulla mustavalkoisen kuvan sävyjä voi muuntaa kuin käytössä olisi vastaava suodin. Katso lisätietoja kameran käyttöoppaasta.

Mustavalkoisin silmin

Kuvia ei välttämättä tarvitse ottaa mustavalkoisina, sillä värikuvia voi myös muuntaa mustavalkoisiksi tietokoneella. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaunis värillinen kuva ei välttämättä toimi yhtä hyvin mustavalkoisena – ja päinvastoin.

Esimerkiksi punaiset kukat hohtavat värikuvassa upeasti vihreää taustaa vasten. Jos samaa näkymää kuvaa mustavalkoisena, voi olla, että punaisen ja vihreän harmaansävyt lähes sulautuvat toisiinsa.

Harjoittelun kautta oppii näkemään kohteet mustavalkoisin silmin, mutta oppimista voi myös nopeuttaa. Tulet huomaamaan, että mustavalkoisiin kuviin tarvitaan vahvempi kontrasti kuin värikuviin. Kuvaa sama kohde kaksi kertaa, ensin värillisenä ja sitten mustavalkoisena. Voit verrata kuvia kamerasi näytöllä.

JPEG- ja RAW-kuvien ottaminen

Kuvan voi tallentaa eri tiedostomuodoissa. Oikea muoto riippuu siitä, mitä kuvalla halutaan tehdä.

Kuvaaminen RAW-muodossa sopii yökuvaukseen, koska kuvaa voi käsitellä Canonin Digital Photo Professional (DPP) -ohjelmistossa toisin kuin JPEG-muotoisia kuvia. Tällöin ei myöskään tarvitse käyttää pitkän valotuksen kohinanpoistoa, vaan kohinan voi poistaa DPP:ssä.

Kamera poistaa suuren osan kohinasta tallentaessaan kuvan muistikorttiin. Tähän menee yhtä kauan kuin varsinaiseen valotukseen. Jos siis valotusaika on kaksi minuuttia, on odotettava vielä toiset kaksi minuuttia, ennen kuin kuvaa voi katsella. Tänä aikana kameralla ei voi ottaa kuvia.

Kohteet

Nyt kun tunnet tekniikat, on aika valita valaistus ja kohteet.

Iltahämärä heti auringonlaskun jälkeen sopii hyvin valokuvaukseen. Auringon kajo valaisee vielä horisontin, vaikka aurinkoa ei enää näy. Kun aurinko on matalalla, valon sävy on lämpimämpi. Sen vuoksi värit ovat usein upeita iltahämärässä. Saman ilmiön voi havaita myös aamuvarhaisella. Jos et voi kuvata kohdetta iltahämärässä, nouse ylös aikaisin ja ota kuvia, kun valo lankeaa päinvastaisesta suunnasta.

Kaupungissa kannattaa ikuistaa erilaiset valot. Kokeile mainosvalojen tai valaistujen rakennusten kuvaamista. Kokeile eri valotuksia ja vertaile tuloksia. Kuvatessasi välittömästi sadekuuron jälkeen, kuvista tulee mielenkiintoisia, kun valo heijastuu märistä kaduista ja lammikoista.

Myös ilotulitukset on erinomainen kuvauskohde. Tavallinen tapa on asettaa pitkä valotusaika, jotta ilotulitteiden vanat ja räjähdykset ikuistuvat kuvaan. Aseta kamera manuaaliseen kuvaustilaan (M) ja valitse aukon arvo väliltä f/8–f/16 ja valotusaika väliltä 5–10 sekuntia. Valotusaika määräytyy pitkälti sen mukaan, miten tiuhaan ilotulitteet räjähtelevät.

On parasta asettaa objektiivi manuaaliseen tarkennukseen ja arvioida etäisyys ilotulitukseen itse, sillä pimeys voi vaikeuttaa tarkentamista (vaikka kamera periaatteessa tarkentaa automaattisesti).

Kaikilla Canonin digitaalisilla kameroilla voi tallentaa kuvia JPEG-muodossa. Kamera käsittelee kuvat ja poistaa kaikki tarpeettomat kuvatiedot. Canon-kameran mukana toimitetulla ohjelmistolla voi avata JPEG-tiedoston ja muokata kuvaa. Ohjelmalla voi esimerkiksi muuntaa värikuvasta mustavalkoisen. Vaihtoehdot ovat kuitenkin rajalliset, sillä JPEG-tiedostossa ei ole mukana kaikkia tietoja.

Jos muokkaat mielelläsi kuvia tietokoneella, sinun kannattaa tallentaa otetut kuvat RAW-tiedostoina. Kaikilla EOS-kameroilla ja joillakin PowerShot-kameroilla voi ottaa RAW-kuvia. Niissä on mukana kaikki kameran tallentama tieto, mikä mahdollistaa kuvan laajemman muokkauksen. Voit luoda kontrastia käyttämällä punaista, keltaista tai vihreää suodintehostetta tai tehdä kuvasta vaikkapa seepian, sinisen tai violetin sävyisen.