VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

Haasta itsesi ja katso, mitä kaikkea saat tallennettua seitsemän päivän aikana

Saatat yllättyä siitä, mitä kaikkea ehdit kuvata viikon aikana. Kuvaa jotain erilaista joka päivä seitsemän päivän ajan ja kokeile luovia rajojasi.
Dorsetin rannikolla otettu maisemakuva, jossa näkyy kivimuodostelma Durdle Door.

Rutiinin rikkominen voi olla vaikeaa, mutta jos haluat herättää luovuutesi ja kokeilla jotain uutta, seitsemän päivän haasteesta on hyvä aloittaa. Sitoutumalla ottamaan uuden kuvan eri kohteesta joka päivä seitsemän päivän ajan saatat löytää uudelleen syyt, joiden takia alun perin aloitit valokuvauksen.

Valokuvaaja Ellis Reedin halu vangita kauniita hetkiä sai hänet tarttumaan Canon EOS 550D -kameraan (jonka seuraaja on Canon EOS 850D) ensimmäisen kerran kahdeksan vuotta sitten, kun hän oli 18-vuotias. Nykyään hän kuvaa Canon EOS R -kameralla ja erikoistuu matka- lifestyle- ja maisemakuvaukseen ja haastaa jatkuvasti omaa luovuuttaan.

Ellisin intohimo paikalliseen alueeseen ja hänen kykynsä nähdä tutut ympäristöt uudella tavalla tekivät hänestä täydellisen osallistujan seitsemän päivän valokuvaushaasteeseemme. Hän loi seitsemän erilaista kuvaa seitsemän päivän aikana. Hän solmi kauniit hetket yhteen valitsemalla teemaksi mindfulnessin, jonka hän koki kulkevan käsi kädessä uudelleen löytämisen kanssa.

Nyt hän paljastaa, miten hänen haasteensa sujui, ja antaa neuvoja seitsemän päivän valokuvaushaasteeseen.

Ensimmäinen päivä: kuvaa auringonnousu

Aamuaurinko kimmeltää eräässä talorivistön ikkunassa.

”Itsensä pakottaminen ulos kameran kanssa ja jonkin luovan tekeminen ennen kuin kukaan muu on vielä hereillä voi olla erittäin hyödyllistä”, sanoo Ellis, joka otti tämän tunnelmallisen kuvan ikkunasta heijastuvasta auringosta aamulla. Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla ja Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM -objektiivilla (57 mm, 1/800 s, f/2.8 ja ISO 100). © Ellis Reed

Hunajansävyinen Pulteney Bridge heijastuu tyynestä joesta, jonka se ylittää.

Ellis otti kuvan kotikaupunkinsa Bathin näyttävästä Pulteney Bridge -sillasta auringonnousun aikana. Mitä voisit kuvata lähellä kotiasi? Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla ja Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM -objektiivilla (26 mm, 1/400 s, f/2.8 ja ISO 160). © Ellis Reed

Auringonnousun aikaan kuvaaminen on loistava tapa keskittyä luovuuteen, Ellis sanoo.

”Itsekseen käveleminen ennen kuin kukaan muu on hereillä on hyvä tapa selvittää ajatuksia ja valmistautua sekä tulevaan päivään että tulevaan haasteeseen. Hyvä alku on erittäin hyödyllinen silloin, kun pyritään ehkäisemään työn tai sosiaalisen median päivittäisen paineen aiheuttamaa stressiä,” hän sanoo.

Ellis lähti kotoaan kuvaamaan auringonnousua mukanaan vain Canon EOS R ja Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM – yhdistelmä, jota hän pitää erittäin joustavana. "Suosittelen jättämään puhelimen kotiin, jotta voit vain nauttia kävelystä auringonnousun aikaan kameran kanssa.”

”Suosikkiobjektiivini on RF 24-70mm F2.8L IS USM. Se tekee suurimman osan työstä, sillä kuvaan sillä 90 prosenttia ajasta, ja EOS R on kooltaan mukavampi kuin tavallinen järjestelmäkamera.

Toinen päivä: testaa varusteidesi rajoja

Lähikuva oksalla kasvavista valkoisista kukista.

Ellis käytti tässä haasteessa RF 24-70mm F2.8L IS USM -objektiivia, jota ei yleensä käytetä makrokuvauksessa. Nyt hän kuitenkin otti sillä lähikuvia paikallisten puiden kukinnoista. Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla ja Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM -objektiivilla (70 mm, 1/2000 s, f/2.8 ja ISO 1000). © Ellis Reed

Vaaleanpunaisia kukkia puussa.

Nopea mutta kompakti Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM -objektiivi antaa Ellisille mahdollisuuden vangita upeita yksityiskohtia, ottipa hän sitten tarkkoja muotokuvia tai hänelle ominaisia meripihkansävyisiä maisemakuvia – tässä hän loi jotain erilaista omaleimaisella tyylillään ja haastoi varusteensa kuvaamalla kukintoja.
Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla ja Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM -objektiivilla (70 mm, 1/2000 s, f/2.8 ja ISO 250). © Ellis Reed

Ellisin mukaan uusien mahdollisuuksien kokeileminen vain yhdellä objektiivilla voi olla helppo tapa nähdä maailma uudesta näkökulmasta. Hän käytti koko haasteen ajan vain Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM -objektiivia.

”Tarkoituksena on, että pakotan itseni lähtemään ulos ja kuvaamaan kaikkea vain yhdellä objektiivilla sen sijaan, että ottaisin mukaan tietyille kohteille tarkoitettuja objektiiveja”, hän sanoo. ”Kuvasinpa sitten laajoja kaupunkimaisemia tai lähikuvia, tarkoituksena on keksiä, miten juuri sillä objektiivilla voi kuvata.”

Kolmas päivä: kuvaa jotain, mikä on sinulle tärkeää

Canon EF 85mm f/1.8 USM -objektiivi, puhelin ja Canon Zoemini S marmoripöydällä.

Ellisin Canon-objektiivi toimi tunteita herättävänä esineenä kolmantena kuvauspäivänä. ”Isoisäni oli valokuvaaja ja suuri Canon-fani, joten Canon on pysynyt perheessämme. YhdistänCanon EF 85mm f/1.8 USM -objektiivin isoisäni kanssa olemiseen, joten objektiivi on tavallaan kuin tatuointi, jota kannan aina mukanani”, Ellis kertoo. © Ellis Reed

Canon EF 85mm f/1.8 USM -objektiivi kuului isosisälleni. Vaikka objektiivi onkin nähnyt parempia päivä, se on silti lahja, jonka isoisä antoi minulle ennen kuolemaansa.”

Jonkin sinulle tärkeän asian kuvaaminen voi olla loistava tapa tallentaa muistoja.

”Objektiivi on vanha, mutta tykkään käyttää sitä”, hän kertoo. En luopuisi siitä koskaan, koska se on minulle niin tärkeä. Aina kun tartun siihen muistan isoisäni ja sen, miten valokuvaus on ollut osa perhettämme jo kauan.”

Vaikka Ellis ei kuvannutkaan objektiivilla seitsemän päivän haasteessa, hän käyttää sitä usein EOS R -kamerassa Canonin EF-EOS R -kiinnityssovittimena avulla.

Sen lisäksi, että Ellis kuvasi arvokkaan objektiivin, hän myös loi persoonallisia tulosteita Canon Zoemini S-tulostimella esiteltäväksi ja leikekirjaan laitettavaksi.

Neljäs päivä: ilahduta jotakuta

Mies halaa naista, joka pitelee kädessään valokuvaa itsestään ja miehestä.

”On kiva, että on joitain kuvia, joissa vain pysähdytään hetkeksi ja nautitaan toisen seurasta”, Ellis kertoo kuvaushetkestään ystäviensä kanssa. Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla ja Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM -objektiivilla (46 mm, 1/100 s, f/2.8 ja ISO 800). © Ellis Reed

Mies seisoo naisen takana ja halaa häntä historiallisten rakennusten reunustamalla kujalla.

Varmistin muotokuvien tarkkuuden hyödyntämällä Canon EOS R -kameran nopeaa, luotettavaa ja tarkkaa silmien automaattitarkennusta. Lisäksi käytin f/2.8-aukkoa syväterävyyden luomiseen ja pariskunnan erottamiseen taustasta. Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla ja Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM -objektiivilla (70 mm, 1/100 s, f/2.8 ja ISO 800). © Ellis Reed

Neljäntenä päivänä Ellis keskittyi ilahduttamiseen, ja kuvasi kaksi parasta ystäväänsä pariskuntakuvauksessa. Hän teki heille pieniä kuvia Canon Zoemini S -tulostimella. Ammattivalokuvaajina heillä on harvoin mahdollisuus tulla kuvatuksi yhdessä, joten kuvaushetki tuntui merkitykselliseltä.

”Tämä toimii myös toisin päin: kun ilahdutat jotakuta, tulet myös itse onnellisemmaksi”, Ellis kertoo. ”Jonkin antaminen yhteisölle, läheiselle tai jopa tuntemattomalle ihmiselle voi johtaa positiivisempaan ajatteluun.”

”Muutaman tulosteen antaminen heille kehystettäväksi tai kirjaan liimattavaksi oli mukava tapa päättää kuvaushetki.”

Viides päivä: lähde ulos

Villiponi tiellä Brecon Beaconsissa.

Menetpä sitten uuteen paikkaan tai tuttuun suosikkipaikkaasi, kun lähdet ulos kameran kanssa, voit kuvata esimerkiksi paikallisia kasveja ja eläimiä, pilviä ja yötaivasta. Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla ja Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM -objektiivilla (70 mm, 1/6400 s, f/2.8 ja ISO 320). © Ellis Reed

Kaksi villiponia seisomassa päät lähekkäin Brecon Beaconsissa.

Ellis matkusti Walesiin ulkokuvia varten, mutta oikealla sommittelulla omalla pihalla otettu kuva punarinnasta voi olla yhtä vaikuttava. Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla ja Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM -objektiivilla (70 mm, 1/6400 s, f/2.8 ja ISO 320). © Ellis Reed

Luonto antaa meille mahdollisuuden unohtaa näytöt ja muodostaa yhteyden ympäristöömme, mikä vaikuttaa myönteisesti mielenterveyteemme. Ellis matkusti Brecon Beaconsiin kuvaamaan villiponeja. Se oli haaste, joka antoi hänelle palkitsevan tunteen jonkin saavuttamisesta.

”Tämä liittyy positiivisen ajattelun teemaan, sillä luonto opettaa kärsivällisyyttä. Kun saat vihdoin haluamasi kuvan, tunnet olosi paljon paremmaksi, koska odotit,” hän lisää. ”Tunnet todella saavuttaneesi jotain ja saaneesi palkinnon.”

Kuudes päivä: poistu mukavuusalueeltasi

Maisemakuva rannan valkoisista kallioista ja taivaalla tuikkivista tähdistä.

”Mukavuusalueelta poistuminen haastaa oppimaan siitä ja nauttimaan samalla prosessista”, Ellis sanoo. Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla ja Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM -objektiivilla (24 mm, 20 s, f/4 ja ISO 400). © Ellis Reed

Tähtiä yötaivaalla rantakallioiden ja rannan yllä.

”Käytin yleensä noin ISO 400 -arvoa, 15 sekunnin suljinaikaa ja noin f/5-kokoista aukkoa, jotta sain tallennettua kuviin tarpeeksi yksityiskohtia ja valoa ilman, että tähtien liike erottui liikaa. ”Etsin ja kääntyvä takanäyttö ovat käteviä, kun halutaan esikatsella kuvia ja tarkistaa, että kaikki on valmiina.” Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla ja Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM -objektiivilla (70 mm, 15 s, f/5 ja ISO 400). © Ellis Reed

”Kun teet jotain pelottavaa tai jotain, mistä et ole varma, pääset pois omalta mukavuusalueeltasi. Uskon, että sulkutilan rajoitukset korostivat sitä, miten riippuvaisia ihmiset ovat mukavuusalueistaan. Minäkin syyllistyn siihen. Jonkin erilaisen tekeminen säilyttää mielenkiinnon ja antaa mahdollisuuden oppia.”

Yö- ja tähtikuvaus eivät ole minulle tuttuja, mutta olen halunnut kokeilla niitä jo kauan”, Ellis kertoo. Hän kävi Dorsetin Durdle Doorissa, sillä hän halusi herättää kuvansa eloon.

Canon EOS R selvisi loistavasti Ellisin öisen kuvaushetken heikoista valaistusolosuhteista sen suuren, 30,3 megapikselin täysikokoisen kennon ansiosta. Näin Ellis pystyi luomaan upeita kuvia pitkillä valotusajoilla. Kirkas LCD-näyttö taas teki kuvien sommittelusta pimeässä helppoa.

Seitsemäs päivä: kuvaa kaverin kanssa

Kaksi miestä seisoo kivellä edessään laakso, jonka halki virtaa joki.

Ystävän kutsuminen mukaan seitsemän päivän haasteeseen voi olla hauska tapa viettää aikaa yhdessä ja tehdä jotain erilaista. Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla ja Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM -objektiivilla (24 mm, 1/1600 s, f/2.8 ja ISO 250). © Ellis Reed

Käsi pitelee Canon Zoemini S:ää ja kahta tulostetta kukkuloiden edessä.

”Kuvien sommittelu tietyllä tavalla ennen kuin edes nostaa kameran silmien eteen auttaa kuvien yhdistämisessä,” Ellis sanoo. ”Itse sidon mielelläni kuvia yhteen editoimalla, sillä minulla on melko vakiintunut editointitapa. Vedän esiin rauhallisemmat, lämpimät sävyt.” Kuva on otettuCanon EOS R -kameralla ja Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM -objektiivilla (24 mm, 1/1600 s, f/2.8 ja ISO 160). © Ellis Reed

Valokuvaus ei ole pelkästään yksin seikkailua. Ellisin mukaan kaverin kanssa kuvaaminen voi olla loistava tapa lisätä positiivisuutta ja virkistää sosiaalista elämää.

”Yhteisö – samanhenkisten ihmisten tapaaminen ja kavereiden saaminen Instagramin ja valokuvausyhteisöjen kautta – on innostanut minua paljon. On hienoa voida lähettää toiselle valokuvaajalle viesti ja pyytää tapaamaan ja kuvaamaan sen jälkeen, kun muita ei ole voinut tavata useisiin kuukausiin. On mahtavaa nauttia tarinoiden ja muistojen luomisesta.

Mies ottaa selfietä Canon Zoemini S -kameralla.

Ellis käytti Canon Zoemini S -pikakameraa ja kannettavaa tulostinta joidenkin muotokuvien ottamiseen ja EOS R- kamerasta siirrettyjen suosikkikuviensa tulostamiseen.

Flatlay-kuva seitsemästä tulosteesta Canon Zoemini S:n ympärillä.

Voit Ellisin tavoin yhdistää seitsemän päivän kuvaushaasteen kuvat hyödyntämällä omaa ainutlaatuista näkökulmaasi maailmasta. Voit esimerkiksi hyödyntää tapaa, jolla sommittelet tai muokkaat valokuviasi. Miksi et tulostaisi haasteviikon kuvia muistoksi Canon Zoemini S -tulostimella ja antaisi niitä eteenpäin toiselle valokuvaajalle, joka tarvitsee piristäviä uusia näkökulmia?

Ellis on todiste siitä, että seitsemän päivän valokuvaushaasteeseen osallistuminen voi auttaa valokuvaajaa kehittymään vaikuttavammaksi tarinankertojaksi. Mindfulness-teema liittyy Ellisin tavoitteeseen muuttaa hänen omaa ajattelutapaansa valokuvauksen suhteen, mutta teema voi olla mikä tahansa.

”Tämän tyyppinen haaste saa ajattelemaan eri tavalla,” hän sanoo. ”Tavallisesti monet jämähtävät tiettyyn tyyliin ja toistavat samaa prosessia. Itsensä haastaminen auttaa tarkastelemaan omaa suhtautumista kuvauspaikkoihin ja kertomaan tarinoita.”Teksti: Lorna Dockerill

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit