ARTIKKELI

Vastuullisuus näkyy yksityiskohdissa

Uudet tavat työskennellä tarjoavat hyvän mahdollisuuden arvioida ja mukauttaa yrityksen lähestymistapoja vastuullisuuteen.

a man sitting on a bench working on laptop

Pieniä voittoja, suuria vaikutuksia

Uudet tavat työskennellä tarjoavat hyvän mahdollisuuden arvioida ja mukauttaa yrityksen lähestymistapoja vastuullisuuteen. Muutosten ei tarvitse olla suuria, vaan ne voivat sisältää pieniä mutta tehokkaita toimenpiteitä, kuten kierrättämistä ja materiaalien uusiokäyttöä, vaihtamista kestävämpiin valmistustapoihin ja kuljetus- ja pakkauskäytäntöjen tarkastelemista. Kun pieniä muutoksia tekee paljon, vaikutus voi ollakin suuri.

Vähennä, käytä uudelleen ja kierrätä

Vastuullisuusaloitteet alkavat usein pienistä asioista, kuten toimistossa käytettävän paperin, muovin ja pahvin lajittelemisesta tai kertakäyttöaterimien käytön vähentämisestä. Yhden näistä asioista täytyy olla laitteita ja teknologiaa koskevat päätökset. Syy on selvä: tekniset laitteet, kuten pöytätietokoneet, kannettavat tietokoneet ja älypuhelimet olivat vain yksi prosentti maailman hiilijalanjäljestä vuonna 2007. Nykyään luku on jo kolminkertainen ja sen odotetaan ylittävän 14 prosenttia vuoteen 2040 mennessä.1 Teknologia on olennainen osa modernia liiketoimintaa, joten organisaatiot voivat tehdä pieniä mutta erittäin tehokkaita muutoksia tämän vakavan ympäristöongelman pienentämiseksi.

Esimerkiksi työpuhelimen voi uusia kolmen vuoden välein kahden sijaan ja kannettavan tietokoneen kuuden vuoden välein viiden sijaan. Tällä on vaikutusta yrityksen materiaalinkäyttöön. Jos yritykset toimivat näin kansallisella tasolla, uusien laitteiden tarve vähenee ja siten myös uusien raaka-aineiden tarve vähenee. Kun yritykset tarvitsevat uusia tuotteita, ne voivat valita myös uusiovalmistetun tai kunnostetun tuotteen.2 Sen lisäksi että ne ovat vastuullisempia, yritykset voivat säästää keskimäärin 30–50 prosenttia myyntihinnasta uuteen laitteeseen verrattuna.3 Lisäksi arviointiohjelmien ja palkintojärjestelmien ansiosta asiakkaat tunnistavat paremmin brändit ja tuotteet, jotka ovat vähemmän haitallisia ympäristölle ja osa kiertotaloutta.4

Nipistä työmatkasta

Vastuullisemmista tavoista matkustaa töihin joka päivä – tai olla matkustamatta lainkaan – voi olla myös hyötyä. Yhteiskäyttötila voi auttaa vähentämään 118 tonnia CO2-päästöjä vuodessa.5 Jo ennen pandemiaa osalla yrityksistä oli käytössään joustavammat työskentelytavat, joiden ansiosta työntekijät pystyvät työskentelemään kotoa käsin tai hyödyntämään yhteistyötilaa joustavassa ympäristössä. Tällä hetkellä moni yritys käyttää etä- ja lähityöskentelyn yhdistelmää,6 mikä vähentää hiilipäästöjä ja parantaa henkilökunnan hyvinvointia.

Teknologia mahdollistaa kaiken tämän. Oikeilla ratkaisuilla ja tulostusominaisuuksilla työntekijät voivat siirtyä saumattomasti toimiston ja etätyöpisteen välillä. Esimerkiksi ennen vuotta 2020 videoneuvottelut olivat jo tärkeä osa työpaikan viestintää ja ne yhdistivät työntekijät ympäri maailman. Pandemian ajan työskentelyolosuhteissa niiden käyttö kuitenkin lisääntyi merkittävästi, sillä ne mahdollistivat jokapäiväiset tapaamiset ilman kasvotusten tapahtuvaa kontaktia.

two work professionals working on laptops

Nappaa edut

Kun mahdollisuuksia vastuullisuustavoitteiden täyttämiseen on paljon, on tärkeää muistaa, miksi ne ovat arvokkaita seuraavan vuosikymmenen aikana. Vuonna 2020 julkaistun raportin mukaan 80 prosenttia eurooppalaisista on sitä mieltä, että suuret yritykset ja teollisuudenalat eivät tee tarpeeksi ympäristön suojelemiseksi7 ja että yritykset, jotka erottuvat joukosta positiivisesti, voivat saada enemmän asiakkaita, ja yritykset, jotka puolestaan eivät erotu edukseen, voivat menettää asiakkaita.

Vastuullisuuden edistäminen voi parantaa myös mahdollisuuksia lahjakkaiden työntekijöiden mielenkiinnon herättämiseksi ja säilyttämiseksi. 26 prosenttia Iso-Britannian työikäisistä sanoo, että heille riittäisi pienempi palkka työstä vastuullisessa organisaatiossa. Puolet kyselyyn osallistuneista sanoi, että he voisivat harkita työtarjouksesta kieltäytymistä, jos yrityksessä ylläpidetään haitallisia käytäntöjä.8 Maailmanlaajuisessa tutkimuksessa on lisäksi havaittu, että Y- ja Z-sukupolvet ovat erittäin lojaaleita työnantajille, joilla on samanlainen visio positiivisesta sosiaalisesta muutoksesta kuin heillä itsellään.9

Yritysten vastuullisuus on nykyään vähemmän ”jos” ja enemmän ”miten”.” Hyvä uutinen on se, että keskittymällä yksityiskohtiin ja tekemällä pieniä muutoksia yritys voi saada aikaan merkittäviä tuloksia. Sinun ei tarvitse tehdä muuta, kuin ottaa ensimmäinen askel.

Tee pieniä muutoksia ja aloita omista tulostuslaitteistasi. Lataa kuvakirja, EQ80 – Elinkaari kuvina.

“Yritysten vastuullisuus on nykyään vähemmän ”jos” ja enemmän ”miten”.”

Andy Tomkins, EMEA Sustainability Engagement Manager, Canon Europe

KUVAKIRJA

imageRUNNER ADVANCE EQ80: Varaudu tulevaan jo tänään

Katso, miten teknologiavalinnat voivat auttaa sinua saavuttamaan vastuullisuustavoitteesi.

Muut tuotteet ja ratkaisut

Tutustu EQ80-sarjan huippulaadukkaisiin uusiovalmistettuihin monitoimilaitteisiin.

Lue lisää

Lue lisää, miten voit pienentää hiilijalanjälkeäsi ja saavuttaa vastuullisuustavoitteesi.

 • ARTIKKELI

  Vastuullinen IT: uusiovalmistettu vs kunnostettu

  Mitä eroa on kunnostetuilla monitoimilaitteilla?

 • ARTIKKELI

  Vastuullisuuden ja kiertotalouden tärkeys

  Katso, miten kierrättäminen auttaa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan.

 • ARTIKKELI

  Kiertotalous, vastuullisuus ja liiketoimintamahdollisuudet

  Muuttamalla hankintamallia voit säästä rahaa ja ympäristöä.

 • ARTIKKELI

  Miksi yritysten pitäisi välittää vastuullisuudesta

  Mitä on kiertotalous ja miksi kannattaa olla osa sitä?

 • ARTIKKELI

  Neljä tapaa tehdä organisaatiostasi vastuullisempi

  CSRD on tulossa: vastuulliset liiketoimintakäytännöt eivät ole enää lisävarusteita.

 • TARVITSETKO APUA?

  Haluatko lisätietoa organisaatiosi kehittämisestä vastuullisemmaksi?