Deer close up wildlife in focus

Tarkennustekniikka

Kun katsot valokuvaa tai videota, kiinnität yleensä ensimmäiseksi huomiota siihen, onko kuva tarkka vai ei.

Vuonna 1987 Canon toi markkinoille ensimmäiset tuotteet, joissa tarkennusmoottori oli integroitu objektiiviin. Nyt saatavilla on monenlaisia moottoreita, joilla pystyy tarkentamaan nopeasti liikkuviin kohteisiin. Niissä tarkennustoiminto on pystytty pitämään tarkkana, tasaisena ja lähes äänettömänä.

Canonin objektiiveissa käytössä olevat tarkennusmoottoritekniikat voidaan jakaa kolmeen päätyyppiin: STM, USM ja perinteinen DC-moottori. Seuraavassa kuvataan eri moottorityyppien eroja, joiden perusteella voit päätellä omiin tarpeisiisi parhaiten soveltuvan objektiivin.

STM

STM-objektiiveilla pystyt kuvaamaan upeita valokuvia ja vieläkin parempia videoita. Objektiivin nimi tulee sanoista Stepping Motor (askelmoottori). Moottori tekee tarkennuksen tasaisesti ja lähes äänettömästi, mikä on erityisen tärkeää videoita kuvattaessa.

Jotkin objektiivien moottorit käyvät tarkennustilanteessa häiritsevän kovaäänisinä, mutta hiljaisilla STM-objektiiveilla pystyt tallentamaan myös ympäristön ääniä. Canonilla on valikoima erittäin hiljaisia STM-objektiiveja, jotka ovat myös kyllin nopeita useimmissa kuvaustilanteissa.

STM – hammaspyörämalli

Pienempikokoisissa STM-objektiiveissa, kuten EF 50mm f/1.8 STM:ssä, on erittäin kompakti ”hammaspyörätyyppinen” STM-moottori, jossa tarkennus toteutetaan vinohampaisen pyörästön avulla.

STM – johtoruuvimalli

Suurempikokoisissa STM-objektiiveissa on ”johtoruuvityyppinen” STM-moottori, joka on hammaspyörämallia hiljaisempi ja nopeampi.

Ultraäänimoottori

Nykyään USM (ultraäänimoottori) on Canonin EF-objektiivien yleisin automaattitarkennusmoottori. Moottorissa ultraäänivärähtelyenergia muunnetaan pyörimisliikkeeksi, jolla liikutetaan linssiä. Ultraäänimoottori on myös Canonin nopein tarkennusmoottori. Tarkennusta voi halutessaan hienosäätää manuaalisesti joutumatta siirtymään kokonaan pois automaattitarkennustilasta.

Rengasmallinen ultraäänimoottori

Useimmissa Canonin ammattilaisobjektiiveissa on rengasmallinen ultraäänimoottori. Se on nopea, tarkka ja monipuolisesti ohjattavissa. Vahva moottori pystyy liikuttelemaan suurten teleobjektiivien painavia linssiryhmiä helposti ja nopeasti ilman käyttöä hidastavaa pyörästöä. Ultraäänimoottoreissa on myös suuri pitovoima. Kun moottori sammutetaan, tarkennuksen linssiryhmä pysyy automaattisesti paikoillaan. Moottori ei ole yhtä äänetön kuin STM-moottorit, mutta se on suorituskykyynsä nähden erittäin hiljainen.

Moottorissa on roottori ja staattori – elastinen runko, johon on liitetty pietsosähköinen keraaminen jännite-elementti. Kun staattoriin johdetaan vaihtovirtaa noin 30 000 hertsin resonanssitaajuudella, syntyy värähtelyä, joka saa roottorin pyörimään jatkuvasti. Koska ultraäänen värähtelytaajuus on 30 000 hertsiä, moottoreita kutsutaan ultraäänimoottoreiksi.

Ring type USM and Mirco USM comparison diagram

EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM

Yksi arvostetuimpia Canonin EF-objektiiveja urheilu- ja toimintakuvaukseen. Hämmästyttävän nopea automaattitarkennus ja erinomaiset kuvauskohteen seurantaominaisuudet luonto- ja urheilukuvaukseen.

EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM lens
Motorbike rider action

Mikroultraäänimoottori

Rengasmallista ultraäänimoottoria käytetään vain pyöreän objektiivin kanssa, mutta mikroultraäänimoottori sopii monenlaisiin objektiiveihin koosta riippumatta. Moottorissa roottori, staattori ja pyörästö muodostavat yksikön, joka on miltei puolet kevyempi kuin rengasmallinen moottori.

Nano USM -tekniikka

Nano USM on Canonin uusin tarkennustekniikan innovaatio. Se tuli markkinoille vuonna 2016, ja siinä yhdistyvät rengasmallisen ultraäänimoottorin nopeus ja STM:n tasaisuus ja hiljaisuus. Moottori sopii ihanteellisesti nopean liikkeen kuvaamiseen ja videokuvaukseen, jossa vaaditaan äänetöntä ja tasaista tarkennusta.

Nano USM -yksikön sisällä on elastinen metallirunko, keraaminen jännite-elementti ja moottoriyksikkö. Moottoriyksikön suuntaa ja nopeutta ohjataan syöttämällä ja säätämällä keraamisen elementin jännitettä. Tämä varmistaa tasaisen tarkennuksen ja tarkat säädöt.

EF-S 18-135mm f/3,5-5,6 IS USM

Canonin ensimmäinen Nano USM -tekniikkaa käyttävä objektiivi takaa pehmeät ja luonnolliset tarkennussiirtymät. Nano USM -tarkennus tekee kuvaamisesta hallittua. Seuranta pysyy sulavana, kun tarkennettava kohde liikkuu kamerasta poispäin tai kameraa kohti.

EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM lens
Basketball players action

DC-moottorit

Jos objektiivin nimessä ei näy lyhenteitä USM tai STM, kyseessä on todennäköisesti perinteinen DC-moottori, jota voi käyttää automaattiseen tarkentamiseen, mutta joka ei ole yhtä nopea, tasainen ja hiljainen kuin STM- tai USM-malli.