MUOTOKUVAUS

Käytännön taikaa: myyttistä valoa ja eteerisiä otoksia

Fantasiamuotokuvauksen asiantuntija Rosie Hardy kertoo parhaat vinkkinsä upean satumaisiin kuviin.
Nainen, jolla on pitkät vaaleat hiukset ja punainen puku, istuu linnan ikkunassa sumuisena päivänä. Kuvaaja Rosie Hardy.

Hulmuavat tanssiaispuvut, hauskat holvikaaret ja runsaat kukkameret ovat Rosie Hardyn eteeristen kuvien tunnusmerkkejä. Jokaisen valokuvan takana on kuitenkin myös tarina – joko tarkasti punottu kertomus, joka paljastuu kuvan elementeistä, tai kuvan mukaan huolellisesti valikoitu lainaus, joka asettaa työn uuteen valoon.

”Ihmisten tarinat ovat aina kiehtoneet minua”, sanoo Rosie. Luova muotokuvaaja aloitti työskentelyn verkossa kuvaamalla teini-iän kokemustaan alopeciasta ja kamppailuaan löytää oma identiteetti nojautumatta ulkonäköön. ”Olin hyvin kiinnostunut muiden ihmisten tunteista, ihmisen psykologiasta ja käyttäytymisestä. Minua viehättää tunteiden ilmaisu omassa työssäni ja muiden töissä. Siksi olen niin kiinnostunut muotokuvista.”

Rosie käyttää kaikissa muotokuvissaan luovista omakuvista hääkuviin ja kaupallisiin projekteihin näyttävää ja ylimaallista estetiikkaa. ”Kehityn jatkuvasti työssäni, mutta pyrin edelleen samaan tyyliin – mielikuvituksellisiin, surrealistisiin ja sadunomaisiin kuviin, joita olen aina ottanut”, hän sanoo.

Hän kertoo nyt 10 parasta vinkkiään harrastajille, jotka haluavat tutustua tähän taianomaiseen kuvaustapaan.

1. Ikuista kaunis bokeh

Nainen, jolla on pitkät vaaleat hiukset ja koristeellinen valkoinen brokadipuku, nojaa kivipaateen metsässä pää toisen käsivarren päällä. Kuvaaja Rosie Hardy.

Viileät sävyt ja hillityt värit tuovat eteeristä tunnelmaa, kun malli poseeraa metsässä. Rosie kuvaa usein 85 mm:n objektiivilla, joka tuottaa täydellisen ”taianomaisen pehmeän bokeh-tehosteen”, erottaa kohteen taustasta ja pehmentää ihonsävyjä. Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark IV -kameralla ja Canon EF 85mm f/1.2L II USM -objektiivilla (1/640 s, f/2.2 ja ISO 250). © Rosie Hardy

Muotokuva istuvasta naisesta, jolla on olkaimeton harmaa puku ja oranssi kukkakruunu pitkien punaisten hiuksiensa päällä. Hänen takanaan on kasvi, jossa on samoja oransseja kukkia. Kuvaaja Rosie Hardy.

”Ihmisyyden tutkiminen minkä tahansa taidemuodon kautta on upea mahdollisuus”, sanoo luova muotokuvaaja Rosie Hardy, joka on saanut kuvillaan yli 180 000 seuraajaa sosiaalisessa mediassa. Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla ja Canon RF 85mm F1.2L USM -objektiivilla (1/1600 s, f/1.2 ja ISO 100). © Rosie Hardy

Bokeh-tehosteella leikittely voi auttaa loihtimaan maagisen tunnelman, erityisesti käytettäessä suurta aukkoa ja pientä f-lukua, joilla luodaan kapea terävyysalue pehmentämään taustaa.

”Bokeh tuo unenomaista tunnelmaa”, sanoo Rose. ”Jos kuvaisin paikassa, jonka haluaisin todella tuoda esille, kuvaisin pienemmällä aukolla, jotta voisin näyttää ympäristön. Jos haluaisin kuitenkin keskittyä pukuun, jättäisin taustan pois ja kohdistaisin kaiken huomion malliin.”

2. Kuvaa unenomainen tunnelma vastavalossa

”Varjossa kuvaaminen, kun valo suodattuu puiden läpi ja valaisee takaa, on hyvä keino saada pehmeä, viehättävä ja mystinen valaistus, jos käytössä ei ole valaistusvarusteita”, sanoo Rosie. Kun valonlähde asetetaan kuvauskohteen taakse, voidaan luoda halo- tai reunaefektejä ja pehmeitä kuvia, jotka tuntuvat intiimeiltä. ”Silloin kuva on vähemmän kaoottinen ja enemmän sadunomainen.”

Hän luo perustan leikkisille valokuvilleen yhdistämällä Canon EOS R5- tai Canon EOS 5D Mark IV -kameran ja luonnonvalon. ”Rakastan luonnonvaloa, ja jos sen oppii hallitsemaan jo alussa, saa hyvän pohjan valokuvaukselle”, hän lisää.

3. Kokeile rekvisiittaa ja pukuja

Nainen kauniisti laskeutuvassa vaaleanpunaisessa puvussa istuu ylellisellä sohvalla nojaten käsinojaan, kummallakin puolellaan pinoittain kukkia. Kuvaaja Rosie Hardy.

Rosie luo leikkisän ilmeen yhdistämällä itsetehdyn rekvisiitan koristeellisiin pukuihin. ”Tavaroiden vuokraaminen on toinen hyvä keino aloittelijoille, erityisesti jos opiskelee yliopistossa, jossa on teatteritaiteen laitos”, hän sanoo. Kuva on otettu Canon EOS R5 -kameralla ja Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM -objektiivilla. © Rosie Hardy

Nainen sinisessä puvussa näyttää ryömivän aukealla itsekseen seisovan jättikokoisen älypuhelimen rikkinäisen näytön läpi. Kuvaaja Rosie Hardy.

Rosie käyttää usein muotokuvissaan rekvisiittaa, jota hän valmistaa itse ja parantelee jälkikäsittelyssä. Esimerkiksi tämä jättikokoinen älypuhelin on oikeastaan rikkinäinen peili, johon on lisätty digitaalisesti puhelimen kuori. Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark IV -kameralla ja Canon EF 35mm f/1.4L II USM -objektiivilla (1/640 s, f/4.5 ja ISO 100). © Rosie Hardy

Rosien valokuvissa on usein hauskaa rekvisiittaa ja hänelle tyypillisiä tanssiaispukuja, ja hän herättää mielikuvitukselliset näkymät eloon käsintehdyillä elementeillä, joita hän muokkaa vielä jälkikäsittelyssä. ”Kuvausympäristöjä, rekvisiittaa ja pukuja kannattaa kokeilla”, hän sanoo. ”Niiden avulla pystyin itse erottumaan muista.”

Jotta kustannukset pysyvät kurissa, hän suosittelee koluamaan verkon huutokaupat ja paikalliset kierrätyskaupat edullisten löytöjen varalta, vuokraamaan varusteita rekvisiittavarastoista ja pukuvuokraamoista tai jopa rakentamaan rekvisiittaa itse – eräässä hänen suosikkikuvistaan hän ryömii itse rakentamastaan jättipuhelimesta. ”Irrotin peilin kehyksestä, ryömin kehyksen läpi ja lisäsin muokkausvaiheessa puhelimeni kuvan kehykseen”, hän sanoo. ”Leikkasin pahvista sydämiä ilmoituksiksi ja maalasin ne kynsilakalla, koska minulla ei juuri silloin ollut maalia.”

4. Leikittele pehmeällä valolla

Miellyttävä valaistus on tärkeässä osassa, kun halutaan luoda herkkää estetiikkaa. ”Pehmeä hajavalo, joka ei luo kovia varjoja, pehmentää ihoa”, sanoo Rosie.

Vaikka hän pyrkii valitsemaan kuvauspaikat valaistuksen mukaan, joskus luonnonvaloa on muokattava, ja siihen on olemassa monia helppoja keinoja. ”Jos otat kasvokuvaa auringonvalossa, voit ripustaa lakanan hajauttamaan valoa”, hän sanoo. ”Jos käyttäisin heijastinta, valitsisin luultavasti kullanvärisen heijastimen kylmemmän hopeanvärisen sijaan, jotta saisin lämpimämmän ihonsävyn.”

5. Käytä luovuutta jälkikäsittelyssä

Malli höyhenmäisessä valkoisessa puvussa katsoo kameraan, kun hänen päälleen sataa lunta

Kuvankäsittelyohjelmistossa voi muuttaa värejä ja pehmentää kuvia, jotta voidaan tehostaa kuvan unenomaista tunnelmaa. ”Muokkauksilla kuvat voi myös saada näyttämään siltä, että budjetti oli paljon todellista suurempi”, sanoo Rosie, joka parantelee usein rekvisiittaa ja kuvausympäristöä muokkausvaiheessa esimerkiksi yhdistämällä kuvia ja suunnittelemalla surrealistisia maailmoja.

Hänen mukaansa Canonin Digital Photo Professional (DPP) -ohjelmisto on työkalu, josta kannattaa aloittaa. ”DPP on sopinut minulle, koska sen avulla voin saada RAW-tiedostoihin parhaan mahdollisen laadun, käydä kuvat läpi ja nähdä ne hyödyllisessä muodossa.” Ohjelmiston avulla voi myös säätää asetuksia, kuten valkotasapainoa, kylläisyyttä ja käyriä. ”Jos haluan kuvaan lämpöä tai viileyttä ennen sen vientiä, tämä on siihen paras ohjelmisto, koska se säilyttää tiedoston eheyden”, hän sanoo.

6. Kokoa väripaletti

Eteerisissä valokuvissa on usein pehmeä ja hillitty väripaletti, jossa on pastellivärejä ja viileitä sävyjä. "Väreillä on valtava vaikutus koko kuvaan”, sanoo Rosie. ”Katsojana en innostu kuvista, joissa on liian monta eri väriä, ellei kyseessä ole tietty teema. Minua viehättävät kuvat, joissa on yhtenäinen yleissävy.”

Värien osalta Rosie suosii yksinkertaisuutta ja tasapainoa. ”Jos katsot sosiaalisen median kanaviani tai sivustoani, näet, että jokaisessa kuvassa on yksi yleissävy tai kaksi väriä”, hän jatkaa. ”Kuvatessani mietin, mitkä nämä kaksi väriä tulevat olemaan tai miten voin muokata kuvaa myöhemmin niin, että saan siitä yhtenäisen.”

7. Kokeile eri kuvauspaikkoja

Valokuvaaja Rosie Hardy seisoo järven edessä ja ottaa kameralla kuvaa pienestä sähkövalosta, jota hän pitelee toisessa kädessään.

Suuntaamalla maaseudulle voi löytää muotokuville monia satumaisia taustoja, kuten tämän unenomaisen järven iltahämärässä.

Muotokuva naisesta, jolla on kauniisti laskeutuva vaaleanpunainen puku ja keijukaisen siivet. Hän istuu kuunsirpillä metsämaisemassa ympärillään tupruavaa savua. Kuvaaja Rosie Hardy.

Viileät sävyt ja hillityt värit tuovat eteeristä tunnelmaa, kun malli poseeraa metsässä. Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark IV -kameralla ja Canon EF 35mm f/1.4L II USM -objektiivilla (1/1000 s, f/2.2 ja ISO 125). © Rosie Hardy

Kun mietitään myyttisiä kuvia, kuvauspaikka nousee usein keskeiseen asemaan. Rosie ja hänen mallinsa poseeraavat usein näyttävän arkkitehtuurin keskellä tai tiheissä metsissä, jotta valokuviin saadaan eteerinen tunnelma. ”Minuun vetoavat hylätyt paikat, linnat ja kaikenlaiset holvikaaret”, hän sanoo. ”Paikoissa, jotka ovat kaikkien käytettävissä, kuten puistoissa ja metsissä, tekoaltailla ja järvillä, voi opetella kuvaamaan julkisella paikalla ilman painetta siitä, että ihmiset katselevat tai tarpeelliset luvat puuttuvat.”

RF50mm F1.8 STM

Canonin objektiivivalitsin

Löydä tarpeitasi vastaava objektiivi

8. Valitse oikea objektiivi

”Muotokuvaajana en halua vääristää kuvissani olevia ihmisiä”, sanoo Rosie. ”Superlaajakulmaobjektiivilla kuvaaminen tekisi kasvoista hiukan vinot, joten vältän sellaisen käyttöä muotokuvissa.”

Hänen suosikkiobjektiivinsa ovat Canon EF 35mm f/1.4L II USM, Canon EF 85mm f/1.2L II USM ja Canon EF 50mm f/1.4 USM. Kaikissa kolmessa objektiivissa on suuret aukot, joilla saadaan pehmeä tarkennus niin, että aidot mittasuhteet ja yksityiskohdat säilyvät. Hänen suosimansa kiinteäpolttoväliset objektiivit tarjoavat hänelle toisen edun. ”Mietin myös vuorovaikutusta edessäni olevien ihmisten kanssa”, sanoo Rosie. ”Jos käyttäisin pidempää objektiivia, en pystyisi keskustelemaan asiakkaani kanssa, koska joutuisin huutamaan kaukaa.”

Muita objektiivivaihtoehtoja tämäntyyppisiin kuviin ovat Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, Canon RF 50mm F1.8 STM ja Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM.

9. Käytä pidempiä valotusaikoja

Toisin kuin monet muut, Rosie ylivalottaa mielellään ottamansa kuvat. ”Tiedän, että monet kammoksuvat ajatusta yksityiskohtien menettämisestä ja liian haaleista kohdista, mutta minusta pieni ylivalotus tuo elokuvamaista ilmettä”, hän sanoo.

Pidempiä valotusaikoja käyttämällä kuviin saa myös liikkeen tunnetta, erityisesti kun kuvataan liikkuvia elementtejä, kuten vettä tai pilviä. Rosie on tehnyt muokkauksissa entistä enemmän kokeiluja tekoälyllä, ja siitä on apua, kun hän leikittelee valotuksella. ”Jos olen esimerkiksi ylivalottanut osan valkoisesta puvusta, voin ympyröidä alueen ja kirjoittaa kehotteeseen ”lisää yksityiskohtia”, ja tekoäly analysoi loput puvusta ja lisää samat yksityiskohdat, mikä on minusta uskomatonta.”

10. Kerro tarina

Muotokuva nuoresta naisesta, jolla on pisamaiset kasvot, kirkkaansiniset silmät ja pitkät vaaleat hiukset. Hän katsoo suoraan kameraan vaaleanpunaisten kukkien ympäröimänä. Kuvaaja Rosie Hardy.

Kerronnallisten elementtien, pukujen ja ympäristöjen tuominen kuviin voi tehostaa niiden sadunomaisia ulottuvuuksia – ja vaikutusta. Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla ja Canon RF 85mm F1.2L USM -objektiivilla (1/1000 s, f/2 ja ISO 250). © Rosie Hardy

Rosien kuvien ytimessä on tarina, joka vie ne täysin uudelle tasolle tavallisiin muotokuviin nähden, ja hän kannustaa harrastajia ottamaan kerronnallisia elementtejä kuviinsa. ”Monet ajattelevat, että tarinankerronnan taito synnynnäinen, mutta minusta sen voi oppia”, sanoo Rosie. ”Mielestäni ei pidä hävetä sitä, että saa inspiraationsa muilta ihmisiltä. Tätä inspiraatiota on vain tulkittava kunnioituksella. Suosittelen purkamaan itselle mieleisiä kuvia ja kokeilemaan niiden osia toisella tavalla.”

Hän neuvoo myös katsomaan sisäänpäin inspiraation etsinnässä. Jotkin hänen vaikuttavimmista töistään saivat alkunsa siitä, että hän käsitteli läheisensä kuoleman aiheuttamaa surua valokuvien kautta.

”Loppujen lopuksi pitäisi pyrkiä kertomaan oma tarina ja inspiroitumaan omista tunteista – sekä myönteisistä että kielteisistä. On katsottava sisäänpäin ja kysyttävä, mitä haluaa sanoa. Mitä haluan sanoa siitä, että olen elossa?”


Lisää inspiraatiota ja neuvoja valokuvaajilta on Rosien luovan editoinnin videoissa ja muissa Canon Europen oppimissarjan toistoluettelon videoissa YouTubessa.


Kirjoittaja Lucy Fulford

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

  Esteettisten valokuvien ottaminen

  Sosiaalisen median vaikuttaja Steffi Marla kertoo tavasta, jolla hän varmistaa kuviensa erottumisen verkon massasta.

 • MUOTOKUVAUS

  Vinkkejä muotokuvaukseen

  Paranna muotokuviasi näiden vinkkien ja tekniikoiden avulla.

 • MUOTOKUVAUS

  Kuvaa abstrakteja muotokuvia

  Kokeile esimerkiksi päällekkäisvalotusta, valomaalausta ja varjojen leikkiä.

 • MUOTOKUVAUS

  Parhaat perustason välineet muotokuvaukseen

  Kamerat ja objektiivit kaikenlaisiin muotokuviin.