A man and two children sit in a sunny field enjoying a picnic. Photo by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

KESÄKUVAT

Kauniita aurinkoisia kesäkuvia Canon EOS 250D -kameralla

Ruotsalaisen valokuvaajan Hannah Clarkin kesäkuvat tuovat mieleen utuiset päivät auringossa. Hänen luonnollisessa tyylissään kuvata ystäviä ja perhettä on kauniin kevyt ja lämmin kuvakieli.

Valokuvaus oli Hannahille vuosien ajan harrastus, jossa hän käytti kompaktikameroita ja kuvasi kaikkea Tukholman kaduista avariin maisemiin matkojensa aikana. Hän päätti hiljattain alkaa suhtautua kuvaamiseen vakavammin ja hankki Canonin järjestelmäkameran, jotta hän pystyi muuttamaan harrastuksensa pienyritystoiminnaksi päivätyönsä rinnalle.

Hannah valitsi kevyen ja helppokäyttöisen Canon EOS 250D -kameran. Siinä on paljon toimintoja, joita hänen vanhoissa kompaktikameroissaan ei ollut, ja vanhoista kameroista poiketen se on yhteensopiva EOS-järjestelmän objektiivien ja Speedlite-salamoiden kanssa. Kamerassa on myös esimerkiksi optinen etsin ja ohjattu käyttöliittymä (GUI), jonka avulla hän pääsi alkuun.

Hannahilla oli käytössään Canon EOS 250D, Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM -objektiivi ja Canon EF 50mm f/1.8 STM -objektiivi, kun hän tarttui valokuvaushaasteisiin kehittääkseen taitojaan. Haasteisiin kuuluivat muun muassa sommittelun uudistaminen, eri polttovälien kokeileminen ja oman luovuuden rajojen rikkominen samalla, kun hän tutustui uusiin varusteisiinsa. Tässä hän kertoo oppimistaan asioista, kuten tekniikoista, joita voit käyttää inspiraation lähteenä, kun kuvaat kesäloman riemuja.

1. Kokeile epätavallisia kulmia

Hannah kokeilee kuvatessaan mielellään uudenlaisia kuvakulmia. ”Mietin sommittelua paljon”, hän sanoo. ”Mietin, miten yleensä ottaisin kuvan, ja leikittelen sitten idealla kuvaamalla ylhäältä ja alhaalta ja asettamalla henkilön kuvassa eri kohtiin. Jos siirryn hiukan, saan aivan uudenlaisen kuvan.”

Canon EOS 250D on kevyin järjestelmäkamera, jossa on liikuteltava näyttö*. Näyttö voi olla kätevä, kun pidät kameraa pääsi yläpuolella tai kyykistyt, jotta saat kiinnostavamman kuvan.

A composite photo shows a yellow flower and a girl in a yellow dress, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

2. Käytä silmäntunnistusta

Terävien kuvien ottaminen on helppoa Canon EOS 250D -kameran automaattitarkennusjärjestelmän avulla. Silmäntunnistus-automaattitarkennus varmistaa, että kohteen silmiin tarkennetaan, kun näyttöä käytetään Kuvaus näytöllä -tilassa, jonka saa helposti käyttöön kameran takana olevalla Kuvaus näytöllä -painikkeella.

”Käytän silmäntunnistustilaa lähes aina, kun otan kuvia leikkivistä lapsista, koska silmät ovat heidän ilmaisuvoimaisin piirteensä siitä riippumatta, mitä he tekevät”, sanoo Hannah.

"Mietin, miten yleensä ottaisin kuvan, ja leikittelen sitten idealla."

3. Leikittele polttoväleillä

Hannah on tehnyt kokeiluja sekä kiinteäpolttovälisillä että zoom-objektiiveilla – erityisesti kiinteäpolttovälisellä Canon EF 50mm f/1.8 STM -objektiivilla ja Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM -zoom-objektiivilla. Vaikka hän pitää eri paikkoihin siirtymisestä sommitellessaan kuvia kiinteäpolttovälisellä objektiivilla, hän toteaa, että ”zoom-objektiivin käyttö on hauskaa, koska voin kuvata leikkiviä lapsia eri kulmista, vaikka he olisivat kaukana”.

Kun Hannah kokeili Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM -objektiivia kuvaamalla lapsiaan niityillä ja järvenrannalla, hän yllättyi sen keveydestä. ”Pidin paljon Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM -objektiivin kokeilemisesta”; hän sanoi. ”Se on erittäin kevyt, ja yllätyin siitä – voisin ottaa sen mukaani lomalle ja käyttäisin sitä todella paljon.”

Canon EF 50mm f/1.8 STM -objektiivilla hän sai kuitenkin muotokuviin kapean terävyysalueen ja pehmeän taustan, joten objektiivi kuuluu edelleen hänen varusteisiinsa. ”50 mm:n objektiivissa on suurempi aukko, joten se on täydellinen pimeämpiin olosuhteisiin tai sumennetun taustan luomiseen. Canon EOS 250D -kameran ja 50 mm:n objektiivin yhdistelmä soveltuu muotokuvien ottamiseen. ”Jos minun olisi valittava vain yksi objektiivi, valitsisin tämän”, hän toteaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
A woman and girl look at the back of a Canon EOS 250D

PERHEVALOKUVAUS

Täydelliset perhekuvat EOS 250D -kameralla

Katso, miten voit parantaa Canon EOS 250D -kameralla perhekuvien sommittelua ja valotusta sekä lisätä niihin omaa tyyliäsi.

A mother holds her sun, wearing sunglasses.

PERHEVALOKUVAUS

Ota luonnollisia ja luovia perhevalokuvia

Muotokuvauksen ammattilainen Christian Anderl kertoo, kuinka voit taltioida Canon-kamerallasi hauskoja perhekuvia.

A girl in a playwark holds a frisbee up, framing her face.

PERHEVALOKUVAUS

Ota parempia muotokuvia: perhevalokuvauksen haasteet

Bloggaaja Katja Gaskell vaihtoi älypuhelimen Canon EOS M50 -kameraan ja sai aikaan hämmästyttäviä kuvia – kokeile sinäkin näitä tekniikoita.

A baby sits with an abacus.

VAUVAKUVAUS

12 vinkkiä vauvakuvaukseen

Tallenna tärkeät hetket ja ota upeita valokuvia vauvasi kasvaessa ja tutustuessa elämän ihmeisiin.

A composite shows two children looking at a flower, and a boy sitting on a dock, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

4. Ota muotokuva hämärässä

Matalalta paistavan auringon pehmeä valo, erityisesti aamunkoitteen ja iltahämärän ”kultainen hetki”, on valokuvaajien suosiossa. Tämä pehmeä valaistus kuuluu Hannahin käyttämään väripalettiin ja tuo lämpimän tunnelman, jossa auringon hehku valaisee kauniisti ihon värisävyjä.

”Pidän eniten illan valosta, ja kuvaan mieluummin hämärässä kuin kirkkaassa auringonpaisteessa, koska valo on hillitympi”, hän sanoo. Sisälle siirtyminen tai kuvaaminen auringon laskiessa on kuitenkin helppoa Canon EOS 250D -kameralla. ”Olen kokeillut vaihtoehtoja ISO 3200 -herkkyyteen saakka eikä kuvissa ole kohinaa”, Hannah sanoo. ”Nautin ISO-herkkyyksillä leikkimisestä: kasvattamalla arvoa voin käyttää lyhyempää valotusaikaa ja kuvata liikettä myös hämärässä. Olen kuullut, että monet pelkäävät suurentaa ISO-arvoa, mutta Canon EOS 250D -kameralla saa upeita tuloksia myös suuremmilla ISO-arvoilla.”

Tämän lisäksi Canon EOS 250D -kameran automaattitarkennus toimii tasoilla, jotka silmä tulkitsee hyvin tummiksi (enintään -4 EV Kuvaus näytöllä -tilassa), ja koska kamera näkee yöllä ihmissilmää paremmin, voit luottaa siihen, että se erottaa kohteen.

A composite shows a girl in a field of long grass, then standing with a boy in the same field, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

5. Testaa automaattiasetuksia

Taitojensa kehittymisen myötä Hannah on siirtynyt kuvaamaan pääosin käsisäätötilassa. Hän arvostaa silti automaattiasetuksia, joilla saa laadukkaita tuloksia kertapainalluksella ja jotka auttavat oppimaan koko ajan lisää. Hän tutustui Canon EOS 250D -kameran automaattiasetuksiin, myös sen täysin automaattiseen älykkääseen näkymäautomatiikkaan, joka analysoi edessä olevan näkymän ja valitsee ympäristöön sopivimmat asetukset.

”Käytin aluksi kuvaustiloja, jotta tottuisin käyttämään käsisäätötilaa”, hän sanoo. ”Kuvaustilat sopivat oivallisesti niille. jotka eivät ole käyttäneet kameraa pitkään aikaan tai joilla ei ole koskaan ollut järjestelmäkameraa. Kamera valitsee käytettävät asetukset, ja niistä voi samalla oppia. Kun hankin kameran, käytin alkuun Urheilu-kuvaustilaa, jotta sain tarkennettua liikkuviin lapsiin, sekä Muotokuva-asetusta.”

Hannah nauttii pienten yksityiskohtien ikuistamisesta kuviin ja asetti kameransa automaattitilaan kuvatessaan poikaansa pesemässä käsiään kirkkaan pinkissä vesiämpärissä. ”Pidän yksityiskohtien kuvaamisesta ja tarinan kertomisesta kuvien avulla”, hän sanoo. ”Kädet tarttumassa olkapäähän, jalat, aurinkolasit pöydällä, hattu hiekkarannalla – ne ovat isomman näkymän pieniä yksityiskohtia.” Tässä tapauksessa automaattiasetukset olivat f/5.6, 1/500 sekuntia ja ISO 200. Nopean 1/500 sekunnin valotusajan ansiosta hän pystyi pysäyttämään käsien päällä roiskuvat vesipisarat.

6. Pysy menossa mukana

”Tärkein oppimani asia on se, että pidän aina kameran mukanani”, Hannah sanoo. ”Jos se on käytettävissä, opin koko ajan lisää, ja tulen entistä varmemmaksi kameran kanssa.” Kuvatessaan perhettään näissä haasteissa Hannah seurasi usein lapsiaan ja antoi heidän leikkiä omaan tahtiinsa. Sen sijaan, että Hannah pyytäisi ihmisiä poseeraamaan, hän haluaa kuvata heitä rennoissa tilanteissa. ”Seuraan tilannetta ja teen, mitä he haluavat, ja pidän kameran koko ajan mukanani. Parhaat kuvat leikkivistä lapsista saa silloin, kun he eivät kiinnitä huomiota kameraan.”

Varmistaakseen, ettei yksikään hetki mene ohi, Hannah käytti jatkuvaa kuvaustilaa, jossa Canon EOS 250D -kamera ottaa viisi kuvaa sekunnissa. ”Käytän aina jatkuvaa kuvaustilaa, jotta saan monta kuvaa sekunnissa”, sanoo Hannah. ”Ottamalla sarjan kuvia onnistut todennäköisemmin – pidän kovasti tästä kuvasta (alla), jonka laidassa näkyy roiskeita – siinä on energiaa.”

7. Hyödynnä kameran liitäntöjä

Kun otat kuvia päiväretkillä, on hienoa voida jakaa valokuvat ystävien ja perheen kanssa. Canon EOS 250D -kameran voi liittää helposti älypuhelimeen tai tablettiin Bluetooth- tai Wi-Fi-yhteydellä ja Canon Camera Connect -sovelluksella, jotta voit siirtää kuvia, ladata niitä yhteisöpalveluihin tai lähettää niitä tärkeille ihmisille.

”Haluan usein ladata ottamani kuvat Instagramiin, joten on hienoa, että voin siirtää ne kamerasta puhelimeen julkaisemista varten”, sanoo Hannah. ”Käytän tätä toimintoa Canon EOS 250D -kamerassa ja mielestäni se on todella kätevä ja helppo, vaikka en ole teknisesti kovin taitava! Myös Canon Camera Connect -sovelluksessa on opas, jossa on ohjeet kameran liittämiseen.”

Lisätietoja siitä, miten saat kameran toiminnoista parhaan hyödyn, on Canon-valokuvausopas-sovelluksessa, jossa on vinkkejä onnistumiseen valokuvauksen eri aloilla sekä kameramallin mukaan räätälöityjä vinkkejä, asiantuntijoiden neuvoja ja kuvausvinkkejä.

Kirjoittaja Lucy Fulford

*EOS 250D (musta/hopea) on markkinoiden kevyin digitaalinen järjestelmäkamera, jossa on APS-C-kenno ja helppokäyttöinen LCD-näyttö. Mukana CIPA-suosituksien mukainen akku ja muistikortti. Tilanne 9.4.2019 (Canonin tietojen mukaan).

Aiheeseen liittyvät tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Takaisin tarinoihin