Alan Rowan stands on the side of a hill, with yellow gorse bushes, grassy fields and a river in the valley behind him. He holds a compact camera to take a photo of the natural view.

Keskiyön vaeltaja: Näin Munro Moonwalker kuvaa vuorinäkymiä

Kun toimittajana työskennellyt Alan Rowan sai iltavuoronsa pakettiin keskiyöllä, hän oli liian virkeä nukkuakseen. Innokkaana vuorikiipeilijänä hän suuntasi toimituksesta kävelylle lähivuoristoon. Hän kiipesi pimeässä ylös rinnettä ja ihasteli auringonlaskua ylhäisessä yksinäisyydessään, ja palasi takaisin alas kun muu maailma alkoi heräillä.

”Yksi upeimmista asioista yön yli patikoinnissa on tunne, että päivä herää yhtä aikaa kanssani”, hän kertoo.

The sun sets over a low mountain landscape.

Alan on elänyt ainutlaatuista elämäntyyliään jo 20 vuotta. Rakkaus vuoria kohtaan ohjaa hänen työaikataulujaan, ja öiset kävelyt ovat vieneet hänet tähän mennessä noin 300 vuoren huipulle.

Nykyisin Alan työskentelee freelancetoimittajana ja kirjailijana. Hän on julkaissut kaksi kirjaa yöllisistä seikkailuistaan, ja kolmas on jo tekeillä: siinä hän kertoo tavoitteestaan kivuta eri vuorelle vuoden jokaisen täysikuun aikana.

Koska yöllinen seikkailunnälkä voi yllättää milloin vain, hänen reppunsa on aina pakattuna ja valmiina matkalle kohti Skotlannin korkeimpia huippuja. Seikkailunsa hän jakaa Munro Moonwalker -blogissaan ja sosiaalisessa mediassa.

Hän kantaa aina mukanaan Canonin kompaktikameraa, joka on tarpeeksi pieni mahtuakseen hänen takkinsa taskuun. Sillä hän vangitsee upeat vuorimaisemat. ”Halusin patikoida mahdollisimman kevyesti, joten siksi valitsin laadukkaan kompaktikameran”, sanoo Alan. ”Minä menen katsomaan vuoria ja ottamaan kuvia, en ottamaan kuvia ja olemaan vuorilla – siinä on eroa. Haluan välttää objektiivien vaihdosta ja muusta sellaisesta aiheutuvaa vaivaa. Siksi taskukamerat sopivat käyttööni mainiosti.”

"Jokainen kuva kertoo tarinan – ne toimivat lokikirjana siitä, missä olet ollut ja kuka olet"

Alan on taltioitunut muistonsa vuorilta PowerShot SX740 HS -kameralla. Kamera on pieni ja helppokäyttöinen, mutta siinä on laaja valikoima huippuominaisuuksia, kuten 4K-videokuvaus ja erinomainen 40-kertainen optinen zoom, jonka ansiosta Alan voi kuvata sekä lähellä olevia yksityiskohtia että kauempana olevia eläimiä ja muita kohteita.

”Valokuvat merkitsevät minulle todella paljon”, hän sanoo. ”Jokainen kuva kertoo tarinan – ne toimivat lokikirjana siitä, missä olet ollut ja kuka olet. Kuvien avulla voin myös näyttää muille, mistä he ovat jääneet paitsi. Todella usein huomaan saapuvani vuorenhuipulle ja ajattelevani: ’Näkisivätpä he tämän’. Se on hieno perintö – kuvat siirtyvät sukupolvelta toiselle ja toivottavasti lapsenlapseni nauttivat seikkailuistani.”

Alanin vinkit luontokuviin

1. Ota mukaasi tehokas zoom

Alan kipuaa huimiin korkeuksiin ja paikkoihin, joissa on tärkeää pysyä tunnetuilla poluilla. ”Jos huomaat villieläimiä, kuten peuroja tai petolintuja, tehokkaalla zoomilla pääset niiden lähelle”, hän kertoo.

”Jos kohde on yli kilometrin päässä, ei kannata lähteä kävelemään kohteen luo, sillä se ehtii kadota ennen kuin pääset perille. Siksi kuvaajan on pystyttävä ottamaan kuva sen hetkisestä sijainnistaan käsin.”

A rusty red boat sits in the middle of a lake on a sunny day
A close-up of the boat’s hull shows flaky red and blue paint with a metallic texture.

Kompaktissa Canon PowerShot SX740 HS -kamerassa on 40-kertainen optinen zoom, jonka ansiosta saat tarkkoja kuvia etäälläkin olevista kohteista. ZoomPlus-tekniikka kaksinkertaistaa optisen zoomin digitaalisesti 80-kertaiseksi, ja toisin kuin monissa muissa digitaalisissa zoomeissa, laatu ei kärsi juuri lainkaan. Yllä olevissa kuvissa veneen rungossa oleva ruosteinen yksityiskohta onnistuttiin kuvaamaan 80-kertaisen zoomin avulla.

Sen avulla Alan pystyy ottamaan lähikuvia jopa yötaivaasta. ”Teen tällä hetkellä kirjaa siitä, millaista on olla vuorilla täysikuun aikaan”, hän kertoo. ”Tehokkaalla zoomilla varustetulla kameralla saan entistä parempia lähikuvia.”

2. Ole valmiina toimintaan

Jatkuva kuvaustila on erittäin käytännöllinen vuorilla. ”Edessä aukeaa laaja maisema, mutta joskus saattaa huomata liikettä vuoren alemmilla rinteillä ja silloin on vain muutama sekuntia aikaa toimia”, Alan sanoo. ”Kun huomaa jonkin vilahtavan kanervikossa, siihen on tarkennettava nopeasti. Canon PowerShot SX740 HS -kameran nopea jatkuva kuvaus auttaa ikuistamaan kaikki hetket.”

Liikkuvien kohteiden, kuten villieläimien ja urheilevien nuorten, kuvaukseen erityisesti sopiva, 10 kuvaa sekunnissa ottava jatkuva kuvaustila taltioi lähes jokaisen hetken.

3. Varmista, että saat yksityiskohdat mukaan

Aiheeseen liittyvät artikkelit
A person wearing hiking gear and a large rucksack stands on top of a rocky outcrop with their dog. In the background, acres of remote moorland can be seen.

SEIKKAILUKUVAUS

Ulkokuvaus

Valokuvaaja Anna Blackwell patikoi Dartmoorin erämailla Canon EOS R6 -kameransa kanssa.

Water droplets catching the light on a spiderweb.

LUONTOKUVAUS

Kuvaa luontoa mustavalkoisena PowerShot G7 X Mark III -kameralla

Canon Ambassador Helen Bartlett neuvoo, miten saat upeita mustavalkoisia luontokuvia kompaktikameralla.

A man standing among the trees using the PowerShot ZOOM.

LUONTOKUVAUS

Uppoudu luontoon

Luontokuvaaja Tolga Aktas kertoo, miten PowerShot ZOOM voi auttaa pysymään hetkessä.

”Vuorenhuipulla eteen avautuu näkymä, jonka haluaa ikuistaa parhaassa mahdollisessa muodossa”, Alan kertoo. Siksi kannattaa investoida kameraan, jolla pystyy kuvaamaan mahdollisimman tarkasti. ”4K-videosta erottaa jokaisen ruohonkorren. 4K-laadulla kuvatessa saa mukaan sellaisiakin yksityiskohtia, jotka muuten katoaisivat maisemaan.”

Canon PowerShot SX740 HS -kameran 4K-videokuvaustila tarjoaa tarkan resoluution ja mahdollisuuden tallentaa pysäytyskuvia videokuvasta. Myös nopeutettu videotoiminto on Alanin mielestä kätevä. ”Nopeutetut videot sopivat täydellisesti esimerkiksi auringon nousun ja laskun kuvaamiseen. Sen avulla muuttuvan valon ja erilaiset värimaailmat voi esittää hetkessä.”

4. Jaa otokset liikkeellä ollessasi

A purple and grey landscape lies on the floor with walking poles and a camera on top of it.

”Kuvien ja kokemuksen jakamisesta on tullut äärettömän tärkeää”, Alan kertoo. ”Ihmiset odottavat innokkaana sosiaalisessa mediassa uusia julkaisujani. En aina ehdi julkaisemaan kuviani, ja kun niin käy, saan pian viestejä, joissa ihmetellään, missä kuvani viipyvät.”

Canon PowerShot SX740 HS -kamerassa on Bluetooth- ja Wi-Fi-liitäntä, joten Alan pystyy jakamaan kuvia suoraan kamerasta kännykkään ja julkaisemaan niitä välittömästi vuorelta. Kuvat siirtyvät automaattisesti hänen puhelimeensa Canon Camera Connect -sovelluksen automaattisella siirtotoiminnolla, ja hän voi lisätä kuviin sijaintitiedot puhelimen GPS-toiminnon avulla, ennen kuin hän julkaisee ne blogissaan ja sosiaalisessa mediassa.

5. Ota teräviä luonto- ja lähikuvia kuvanvakaimen avulla


Kuvasipa Alan lapsenlapsensa kärrynpyöriä puutarhassa tai majesteettista kotkaa liitämässä taivaalla hän on sitä mieltä, että Canon PowerShot SX740 HS -kameran älykäs kuvanvakain on korvaamaton apu terävien kuvien ja videoiden saamisessa. Hän sanoo, että kamera toimii aivan yhtä hyvin myös lähikuvauksessa.

"Otan lähikuvia esimerkiksi toukista ja perhosista ja näytän niitä lapsenlapselleni", Alan sanoo. "Hän on niistä aivan innoissaan, ja se on meille hauskaa yhdessäoloa. On hienoa, että hän haluaa tutkia maailmaa. Mikään ei ole sen parempaa kuin nuoret, jotka ovat kiinnostuneita luonnosta ja ympäristöstä."

A macro shot shows bluebells with wet grass behind.

Kirjoittaja Lucy Fulford

Tutustu Canonin tehokkaisiin ja monipuolisiin 4K-kameroihin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Palaa vinkkeihin ja tekniikkoihin