Parhaan valotuksen varmistaminen

EF-M_28mm_f3.5_Macro_IS_STM_Advanced_Sample_Flowers_003_A2

Näillä vinkeillä vältät kuvien ylivalottumisen (liiallisen kirkkauden).

Kuvien tarkastelu

PCA exercise best exposure getting-the-best-exposure-reviewing copy

Jos kuvaa valotetaan liian kauan, kirkkaimpien alueiden yksityiskohdat saattavat kadota, ja kuva näyttää luonnottomalta. Tätä saattaa olla hankala havaita pelkästään kameran näytössä näkyvästä kuvasta, koska kuvat saattavat näyttää todellista tummemmilta tai kirkkaammilta näytön kirkkausasetuksen vuoksi.

Histogrammin näyttäminen

Kuvakaappaus Canon-kamerasta, jossa näkyy valokuva narsisseista sekä asetustiedot ja histogrammi.

Kuvan ottamisen jälkeen Canon-kameran toistotila näyttää asetukset, päiväys- ja aikatiedot sekä histogrammikaavion, josta ilmenee varjojen, keskisävyjen ja vaaleiden kohtien jakautuminen.

Kirkkauden histogrammin tarkasteleminen kuvien vierellä saattaa auttaa, koska siitä näet helposti, miten kuvasi valottuvat. Voit näyttää histogrammin painamalla INFO- tai DISP-painiketta toistuvasti. Niillä voit selata tietonäyttöjä kuvien toiston aikana.

Histogrammi on itse asiassa palkkikaavio, joka näyttää kuvan kirkkaustasojen jakauman siten, että tummat tasot ovat vasemmalla ja kirkkaat oikealla. Histogrammikaavion pisteiden korkeus osoittaa, miten monen pikselin kohdalla kyseinen kirkkaustaso on tallennettu. Kuva on sitä tummempi, mitä enemmän pikseleitä on vasemmalla, ja kuva on sitä kirkkaampi, mitä enemmän pikseleitä on oikealla.

Jos histogrammin tasot ovat huipussaan kaavion vasemmassa reunassa, kuva saattaa olla alivalottunut (liian tumma). Jos huiput ovat kaavion oikeassa reunassa, kuva saattaa olla ylivalottunut (liian kirkas).

Ylivalotuksen varoitus

PCA exercise best exposure getting-the-best-exposure-highlight-alert-before-01 copy
PCA exercise best exposure getting-the-best-exposure-highlight-alert-after-01 copy

Näet tämän vieläkin helpommin ottamalla kameran valikosta käyttöön Ylivalotusvaroitus-asetuksen. Sen ansiosta kuvan mahdollisesti ylivalottumisen vaarassa olevat osat vilkkuvat toiston aikana, ja voit tarkistaa nopeasti, ovatko kyseiset kohdat tärkeitä kuvan kannalta ja tarvitseeko ne korjata valotuksen korjauksella.

Valotuksen korjaus

PCA exercise exposure compensation screen getting-the-best-exposure-compensation-screen-finnish copy

Voit korjata valotusongelmia kameran valotuksen korjaustoiminnolla. Se onnistuu pikavalintanäytössä. Voit lisätä seuraavan tulevan kuvan tummuutta kääntämällä päävalintakiekkoa siten, että ilmaisin siirtyy vasemmalle asteikossa. Voit lisätä seuraavan tulevan kuvan kirkkautta kääntämällä ilmaisinta oikealle. Voit nollata valotuksen korjauksen asettamalla ilmaisimen asteikon keskikohtaan. Turvatoimena valotuksen korjaus nollautuu automaattisesti, kun katkaiset kamerasta virran.

Vastaavia tuotteita

Aiheeseen liittyvät artikkelit