Luovat etualat

image of a sunset

Canon-objektiivit on suunniteltu optimaalisen tehokkaiksi, mutta joissakin tilanteissa halutaan ehkä kokeilla vääristynyttä näkymää. Saat näyttävän ilmeen helposti sijoittamalla kohteet lähelle objektiivia. Kokeile vaikkapa näitä kolmea nopeaa ja helppoja kuvaustapaa.

Etualan sumennus

PCA - Creative Foregound

Voit liioitella etualan sumennusta viemällä objektiivin erittäin lähelle jotakin esinettä tai kappaletta ja tarkentaa valikoivasti sen taustalla olevaan kohteeseen.

Kokeile kuvata maantasolta ruohon tai kukkien lomasta tai kuten tässä esimerkissä pidellä LED-valosarjaa objektiivin etummaisen elementin lähellä. Käytettäessä tätä tekniikkaa kannattaa valita pitkä objektiivi tai zoomata lähelle, koska se kutistaa näkymää ja lähentää etualan sumennusta ja terävää kohdetta kuvassa. Suurella aukolla saat kuvaan suurikokoisia, pyöreämuotoisia epätarkkoja vaaleita kohtia.

Prismavalokuvat

PCA – Creative Foreground

Prisma

Alkuperäinen kuva maisemasta ilman prismaa.
Kuva maisemasta käyttäen prismaa luovana tehokeinona.

Alkuperäinen kuva

Käyttäen prismaa

Alkuperäinen kuva auringonlaskusta puun takana ilman prismaa.
Kuva auringonlaskusta puun takana käyttäen prismaa luovana tehokeinona.

Alkuperäinen kuva

Käyttäen prismaa

Tässä helpossa kuvaustavassa pidellään lasiprismaa objektiivin edessä. Muuttele sen kulmaa ja asentoa, kunnes saat haluamasi tuloksen. Prismalla voit saada kuvaan esimerkiksi heijastuksia, sateenkaaria, kaaria ja luovia vääristymiä sen mukaan, miten pitelet prismaa objektiivin edessä ja miten kääntelet sitä.

Prismoja voi ostaa verkosta suhteellisen edullisesti. Sen pituuden kannattaa olla suunnilleen 15 cm, koska silloin pystyt pitelemään sitä niin, että sormesi eivät näy kuvassa. Tarkenna kuvan kohteeseen, ennen kuin tuot prisman kuvaan. Valitse suuri aukko, jotta objektiiviin pääsee mahdollisimman paljon valoa. Älä pidä prismaa ihan kiinni objektiivissa. Kamera kannattaa ehkä kiinnittää jalustaan, jotta pystyt asettelemaan prisman helpommin.

Tee se itse -suotimet

Kukkivan oksan alkuperäinen kuva.
Rosoisen tuntuinen kuva kukassa olevasta oksasta tee se itse -suotimen avulla.

Alkuperäinen kuva

Käyttäen muovikelmua

Voit lisätä kuvaan ilmettä helposti luomalla omia "suotimia". Värillisillä karkkipapereilla voit vanhentaa kuvaa, ja etummaisen elementin edessä oleva muovikelmu pehmentää ilmettä.

Tämä toimii erityisen tehokkaasti, jos käytät vähintään 50 mm:n polttoväliä ja tarkennat kohteeseen, joka ei ole ihan objektiivin lähellä. Käytä vastavalosuojaa, venytä kelmu sen päälle ja repäisen kelmun keskelle reikä, jotta saat kuvaan yhden selvän, terävän kohdan, jota kelmun sumea, repaleinen reuna rajaa. Voit myös pidellä kelmua kuvan toisessa reunassa. Kokeile eri kuvakulmia, koska valon osuminen kelmuun muuttaa kuvan ilmettä.

Vastaavia tuotteita

Aiheeseen liittyvät artikkelit