Mitä yhteistä on pankilla, sairaalalla ja autotehtaalla?
Datan keruu on organisaatioissa yhä yleisempää, ja erityisesti pandemian aiheuttaman digiloikan jälkeen. Liian usein tieto kuitenkin jäävät hyödyntämättä. Organisaatiot tietävät, että niiden on kerättävä tietoa ja saatava se hyötykäyttöön. Organisaatioilta kuitenkin usein puuttuu tehokkaat tavat hallinnoida ja analysoida tietovarantojaan.
Tietohallinnosta vastaavien tehtävänä on kysyä oikeita kysymyksiä. Miten raakatietoa eli dataa kerätään? Miten sitä analysoidaan? Ja käytetäänkö sitä päätöksenteon parantamiseen?
Ensin on kuitenkin muutettava tapaa ajatella. Organisaatiot ovat ottaneet käyttöön tiedonhallintajärjestelmiä pääasiassa vaatimustenmukaisuuteen ja turvallisuuteen liittyvien kysymysten vuoksi. Tämä on reaktiivinen lähestymistapa.
Tiedon rooli on muuttumassa uusien teknologioiden, kuten tekoälyn alkaessa yleistyä ja organisaatioiden käsitellessä yhä suurempia ja monimutkaisempia tietokokonaisuuksia.
IT-johtajat ja muutkin tahot tiedostavat yhä paremmin, että tiedonhallintaan investoiminen voi vapauttaa piilossa olevaa arvoa koko organisaatiossa ja tehdä prosesseista työntekijöiden kannalta nopeampia, turvallisempia ja palkitsevampia.
Hyvän tiedonhallinnan lähtökohta on koko organisaation tietotyönkulkujen optimointi. Se, mihin tämä johtaa, riippuu organisaation päättäjien kunnianhimon asteesta.