HÄÄVALOKUVAUS

Ikuista maisema: ammattilaisen vinkkejä ulkoilmahäiden kuvaamiseen

Islannissa asuva häävalokuvaaja Steph Zakas kertoo, miten aloitteleva valokuvaaja voi selvitä hääpäiväkuvauksen haasteista.
Vastavihitty pariskunta syleilee rannalla auringon laskiessa, ja heistä näkyy vain ääriviivat.

Häiden järjesteleminen ei ole helppoa edes tavallisina aikoina, mutta viime vuosi on tuottanut lisähaasteita parien hääsuunnitelmiin. Ei ole ihmekään, että monet parit ovat vaihtaneet perinteiset, suuret hääjuhlat paljon pienempiin juhlamenoihin. Pienet ja intiimit häät ulkotiloissa ja Instagram-otoksille suotuisissa maisemissa kasvattavat suosiotaan. Kun vieraslista on lyhyt, parit tyytyvät todennäköisemmin perheen ja ystävien ottamiin valokuviin, jottei yhtä kallisarvoista paikkaa vieraslistalla tarvitse luovuttaa valokuvaajalle.

Tämän vuoksi käännyimme hääkuvaajan ja -suunnittelijan, Steph Zakasin, puoleen ja kysyimme vinkkejä tämän tärkeän päivän kauneuden ja tunnelman vangitsemiseen aloitteleville kuvaajille. Steph, joka erikoistuu auttamaan naimisiin karkaamisen suunnittelussa, aloitti kuvaamalla pieniä häitä New Yorkissa, USA:ssa, ennen kuin siirsi toimintansa Islantiin.

Vaikka pienen eurooppalaisen saarivaltion karut maisemat tarjoavat kauniita kuvausympäristöjä, ulkoilmahäiden kuvaaminen sen äärimmäisissä sääolosuhteissa tarjoaa myös omat haasteensa. ”Meidän on täytynyt muutamaan kertaan piiloutua luolaan, kun yhtäkkinen raekuuro on yllättänyt meidät”, hän nauraa. ”Siinä vaaditaan omiin vaistoihin luottamista!”

Tässä on Stephin parhaita vinkkejä siihen, miten voit ikuistaa yhden ystäviesi elämän tärkeimmistä hetkistä. Vaikka takataskussasi ei olisi valokuvaajan ammatillista kokemusta, Stephin vinkeillä voit tehdä otoksistasi parempia, olitpa auringonpaisteessa tai keskellä lumimyrskyä.

Valitse oikeanlaiset tarvikkeet

Sulhanen nousee rosoista mäenrinnettä pitkin kukkakimppu kädessään. Morsian seisoo mäen laella, mekko tuulessa hulmuten.

Erinomainen kuva vaatii upean taustan ja tarvikkeet, joihin voit luottaa. Steph käyttää ammattikäyttöön tarkoitettua Canon EOS 5D -sarjan kameraa, mutta samankaltaisen lopputuloksen saa myös edullisemmilla kameroilla, kuten Canon EOS 250D -kameralla tai Canon EOS M6 Mark II -kameralla. Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark IV -kameralla (85 mm:n polttovälillä, 1/4000 s, f/1.2 ja ISO100). © Zakas Photography

Steph painottaa, että kaverin hääpäivän kuvaamisessa ei kannata luottaa älypuhelimeen. ”Ammattimaisella kameralla voit säädellä kuvan kaikkia ominaisuuksia. En jälkikäsittele edes taiteellisia kuvia, vaan teen kaiken kameralla”, hän selittää.

Steph kuvailee kameroitaan, Canon EOS 5D Mark IV -kameraa ja sen edeltäjää Canon EOS 5D Mark III -kameraa, ”uskomattomiksi”, sillä niiden tukeva muotoilu kestää seikkailullisimmatkin hääkuvaukset. Edullisimmista kameroista esimerkiksi Canon EOS 250D -kamerassa on 24,1 megapikselin kenno, jolla saa tarkkoja ja värikkäitä kuvia. Se on myös uskomattoman kevyt – täydellinen hääkuvauksiin ulkoilmassa – ja siinä on kääntyvä näyttö, joten voit kokeilla erilaisia kuvakulmia.

Helposti kannettavalla ja monipuolisella Canon EOS M6 Mark II -kameralla voi ottaa 32,5 megapikselin kuvia täynnä yksityiskohtia ja tunnelmaa, olipa sää millainen hyvänsä. Luovan kuvauksen apu -tilassa voit kokeilla säätää kuviasi suoraan kamerassa. Tilassa voit tehdä pieniä kuvamuokkauksia ja luoda samasta kuvasta useita, hieman eri näköisiä ja tunnelmaltaan erilaisia kuvia.

Testaa asetuksia ennen suurta päivää

Vastavihitty pariskunta seisoo keskellä villiä, koskematonta luontoa, ja matalalta paistava aurinko luo maahan pitkiä varjoja.

Steph suosittelee kameran eri asetuksien kokeilemista ja harjoituskuvien ottamista. Näin saat paremman tuntuman kameraasi ja sen erilaisiin toimintoihin. Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark III -kameralla (jonka seuraaja on Canon EOS 5D Mark IV) ja Canon EF 17-40mm f/4L USM -objektiivilla (17 mm:n polttovälillä, 1/800 s, f/4.5 ja ISO100). © Zakas Photography

Steph suosittelee, että aloittelijat tutustuisivat laitteisiinsa kunnolla ennen suurta päivää. Kamera on työkalusi, joten sinun täytyy osata käyttää sitä. Canon Photo Companion -sovelluksessa on harjoituksia, oppaita ja vinkkejä, jotka sopivat juuri sinun kameramalliisi, osaamistasoosi ja kiinnostuksenkohteisiisi. ”Tietyt tehosteet voi saada aikaan monella tapaa, joten kameran toimintoja kannattaa kokeilla etukäteen. Opettele säännöt ja riko niitä. Sitten voit päättää, mikä sopii juuri sinulle”, Steph ohjeistaa.

Kannattaa aloittaa esimerkiksi määrittämällä f-luku tai aukon arvo. Silloin voi huomata, miten kameran päästämä valo vaikuttaa kuvan valoihin ja varjoihin ja muuttaa kuvan tunnelmaa. ”Monet valokuvaajat kuvaavat matalimmalla mahdollisella f-luvulla”, Steph kertoo. ”Korkeammalla f-luvulla kuvaan saa kuitenkin enemmän yksityiskohtia. Yksityiskohtien ansiosta voi nähdä, miten varjot vaihtelevat kuvassa ja tällainen kuvaustapa päästää myös maiseman paremmin oikeuksiinsa.”

Vaihda ohjeistaminen ”kevyeen ohjaamiseen”

Vastavihitty naispariskunta suutelee kivisellä rannalla. Toisen naisen laahus liehuu tuulessa.

Poseeraamisen sijaan Steph suosittelee ”kevyttä ohjaamista”, jotta kuvista tulee luonnollisemman näköisiä. Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark III -kameralla ja Canon EF 17-40mm f/4L USM -objektiivilla (40 mm polttovälillä, 1/320 s, f/4.5 ja ISO100). © Zakas Photography

Monet pariskunnat pitävät luonnollisista, aidoista tilannekuvista perinteisten poseerauskuvien sijaan. Tämä on ehkä hyvä uutinen harrastelijakuvaajalle, joka ei uskalla ohjata valokuvaussessiota. Pienellä ohjeistuksella aloittelijatkin voivat kuitenkin saada erinomaisia otoksia. Stephin sanoin: ”En pyydä paria poseeraamaan, vaan käytän ennemmin kevyttä ohjaamista. Ohjeistan hieman, miten he voivat liikkua, ja otan kuvat.”

Joskus ihmiset vaivaantuvat, kun valokuvaaja ottaa heistä lähikuvia intiimillä hetkellä, joten Steph pyrkii puuttumaan tilanteeseen mahdollisimman vähän ja käyttää rentoa kieltä. Sen sijaan, että pyytäisi tiettyjä asentoja, Steph saattaa pyytää paria käpertymään vähän lähemmäs toisiaan tai pitämään toisensa lämpimänä, koska on vähän kylmä.

Canon EOS M6 Mark II on täydellinen kamera aitojen hetkien ikuistamiseen. Pieni ja kevyt kamera ei ole tiellä eikä häiritse kuvauksen kohteita. Muut eivät välttämättä edes huomaa, että pitelet kameraa, joten ihmisten liikkuminen ja ilmeet ovat luonnollisia. Lisäksi Canon EOS M6 Mark II -kameralla voi ottaa 32,5 megapikselin kuvia 14 kuvaa/s nopeudella (jatkuvalla automaattitarkennuksella), joten voit ikuistaa jokaisen liikkeen ja saada kuitenkin teräviä kuvia.

Kuvaa kaukaa

Kolme pariskuntaa seisoo monen metrin päässä toisistaan kivikkoisessa maastossa.

Monien häiden vieraslistaa on pitänyt supistaa sosiaalisen etäännyttämisen takia, ja tämä on aiheuttanut vaikeuksia myös valokuvaajille. Stephillä on kuitenkin tapana antaa pareilleen omaa tilaa myös tavallisina aikoina. Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark III -kameralla (40 mm:n polttovälillä, 1/1250 s, f/4.5 ja ISO100). © Zakas Photography

Rento ilmapiiri, jossa parit eivät ole kiusaantuneita tai jäykkiä kuvauksen aikana, auttaa Stephiä vangitsemaan ”todellisen kemian” avioparin välillä. ”Monet valokuvaajat ottavat 35 mm objektiivillaan lähikuvia ylhäältäpäin ja pyytävät pareja painamaan kasvonsa vastakkain”, Steph kertoo. ”Olen kuitenkin huomannut, että parit eivät pidä siitä.”

Steph pyrkii antamaan pareille mahdollisimman paljon tilaa päivän aikana. Hänen suosikkimuotokuvaobjektiivinsa on Canon EF 85mm f/1.2L II USM, koska sillä voi ottaa lähikuvia kauempaakin, eikä se vääristä ihmisten kasvoja. ”Se sallii minun seisoa riittävän kaukana niin, etten kuule, jos pari sanoo jotain romanttista toisilleen”, Steph sanoo. ”Näin en ole tunkeileva, eikä pareista tunnu, että tuppautuisin heidän henkilökohtaiselle alueelleen. En halua tunkea nenääni heidän tärkeään hetkeensä.” Edullisemmassa Canon EF 85mm f/1.8 USM -objektiivissa yhdistyvät teleobjektiivin lyhyt polttoväli, suuri enimmäisaukko ja nopea automaattitarkennus, jotka tekevät muotokuvista selkeitä ja hyvännäköisiä.

Steph pyrkii pitämään hääkuvauksissa käyttämänsä tarvikkeet mahdollisimman vähäisinä, mutta hänellä on kuitenkin aina mukana pidempi teleobjektiivi, jolla voi ikuistaa kauniita maisemia. Hän käyttää Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM -objektiivia, joka lisää kontrastia pariskunnan ja näyttävän maiseman välille. Objektiivi tiivistää perspektiiviä, joten Islannin suuret vuoret ja jäätiköt taustalla näyttävät olevan lähempänä kuvauksen kohteita, mikä tekee kuvasta näyttävämmän näköisen.

Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM on kevyt ja pienikokoinen teleobjektiivi, joka sopii täydellisesti yhteen Canon EOS 250D:n kaltaisten kameroiden kanssa. Sen tehokas kaukokuvaus tuo sinut lähemmäs kaukana olevia kohteita ja kuvanvakain auttaa ehkäisemään kameran tärähtämisestä aiheutuvaa sumenemista.

Hyödynnä valoa

Vastavihitty pariskunta seisoo pienen kivenlohkareen päällä ja syleilee toisiaan. Kaukaa otettu kuva, paria kehystää aukko kalliossa.

Kokeile ottaa kuvia erilaisessa valaistuksessa, kuten päivänvalossa tai illankoitteessa. Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark III -kameralla (17 mm:n polttovälillä, 1/160 s, f/4.5 ja ISO100). © Zakas Photography

Steph käyttää mielellään Islannin epätavallista luonnonvaloa kuvissaan. Aurinko laskee vain kolmeksi tunniksi vuorokauden aikana toukokuun ja elokuun välissä, ja talvella päivänvaloa on vain viisi tuntia. ”Kun aurinko paistaa matalalta, erityisesti kesän jälkeisinä kuukausina, käytän usein laajakulmaobjektia, koska se toimii hienosti valaistuksen kanssa”, Steph kertoo.

PieniCanon EF-M 22mm f/2 STM -objektiivi Canonin EF-M kameroille, kuten Canon EOS M6 Mark II -kameralle, on täydellinen häämuotokuvien ottamiseen. Laajakulmaobjektiivin ansiosta kuvaan mahtuu enemmän maisemaa, ja suuri enimmäisaukko mahdollistaa lyhyemmän valotusajan käytön, jolloin kameralla on helpompi kuvata käsivaralta.

Jos valokuvaat keskipäivällä auringonpaisteessa, sinun täytyy kompensoida kuvauskohteidesi kasvoille osuvia varjoja. Kamerasi sisäinen salama voi auttaa asiassa, tai voit myös tuoda heijastimen. Voit pitää heijastinta vyötärön tasolla ja osoittaa sen kohti kuvauskohteitasi. Tämä tuo luonnollista valoa varjokohtiin.

Kasvojen lisäksi kirkas, suora auringonpaiste tekee myös ympäristöstä erittäin kirkkaan, jolloin kuvan valottaminen voi olla hankalaa. Tällaisessa tilanteessa kannattaa käyttää kameran pistemittaustilaa, joka mittaa valon vain yhdestä kohdasta kuvaa. Kun mittaus on tehty, kamerasi asettaa valotusasetukset niin, että mittauskohta asetetaan keskivalotusarvoksi (kohta voi olla valossa tai varjossa). Voit käyttää pistemittausta myös automaattivalotuksen lukituksen kanssa. Sen avulla voit asettaa mittauspisteesi haluamaasi kohtaan ja lukita valotuksen. Näin voit sommitella kuvan uudelleen.

Toimi sään kanssa

Vastavihitty pari seisoo pienen, mustan kirkon valkoisten ovien edessä. Heidän takanaan sateenkaari kaartuu harmaalle taivaalle.

Säätä ei voi aina ennustaa, joten Steph kehottaa hyväksymään sään sellaisena kuin se on ja toimimaan sen kanssa. Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark III -kameralla (40 mm:n polttovälillä, 1/320 s, f/7.1 ja ISO100). © Zakas Photography

Vaikka parisi ei menisikään naimisiin Islannin kaltaisissa äärimmäisissä sääolosuhteissa, suuren päivän sää saattaa silti olla kylmä ja sateinen. ”Täällä tuuli puhaltaa joskus niin, että auton ikkunat hajoavat”, kertoo Steph.

Ankarissa sääolosuhteissa kuvaamisen taika piilee siinä, että kannattaa toimia sään kanssa sen sijaan, että taistelee sitä vastaan. Esimerkiksi tuulisena päivänä huntu tai mekon helma hulmuaa kauniisti tuulessa. ”Jos päivälle on ennustettu lumisadetta tai sadetta, otan laajakulmaobjektiivin mukaan, jotta saan sään mukaan kuvaan”, Steph sanoo. ”Jos saat kuvaan sadepisaroita, joihin valo osuu, se luo tosi hienon tehosteen kuvaan.” Älä huoli, vaikka kuvauspäivän sää ei olisi täydellinen – päivä tulisi muistaa juuri sellaisena kuin se on.

Jos ulkona sataa kaatamalla lunta tai vettä, Steph hoitaa kuvauksen yleensä noin minuutissa ja päästää avioparin sisälle lämmittelemään. ”Pitää vain käyttää aika hyvin hyödyksi”, hän sanoo. Jos olet aloittelija ja kuvaat kylmissä olosuhteissa, harjoittelu ja asetusten kokeilu etukäteen ennen hääpäivää on tärkeää, jotta voit hoitaa homman mahdollisimman nopeasti. Voit myös ottaa pari testiotosta ennen kuin pyydät parin kuvauspaikalle.

Steph neuvoo tuomaan mikrokuitupyyhkeitä kameran linssien pyyhkimiseen ja kädenlämmittimiä, jotta pystyt käyttämään kaikkia kameran painikkeita kylmästä huolimatta. Lisäksi kylmässä kuvattaessa kannattaa olla lisäparistot mukana, koska kylmä ilmaa saattaa tyhjentää paristot tavallista nopeammin.

Kuvasitpa sitten pienissä häissä, jotka järjestetään upeissa maisemissa, tai intiimeissä pikkuhäissä, joihin on kutsuttu vain lähimmät perheenjäsenet ja ystävät, näiden vinkkien avulla voit onnistua ikuistamaan palasen tuon taianomaisen päivän ilosta ja tunteista.

Teksti: Loren Cotter

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • MUOKKAUKSEN PERUSTEET

  Erityisten valokuvien muokkaaminen

  Paranna erityisissä tilaisuuksissa ottamiasi valokuvia näillä helpoilla valokuvien muokkausvinkeillä.

 • HÄÄVALOKUVAUS

  Tulosta hääsi

  On monia tapoja tehdä hääpäivästäsi ikimuistoinen tyylikkäistä kutsukorteista rustiikkisiin opastekyltteihin.

 • HÄÄVALOKUVAUS

  Onnistu hääpäivänä

  Varmista, että onnellisesta hääparista otetut kuvat ovat unohtumattomia: opas häävalokuvauksen etikettiin.

 • VALOKUVAUKSEN PERUSTEET / ULKOKUVAUS

  Vinkkejä äärimmäisissä sääoloissa kuvaamiseen

  Tässä ovat parhaat vinkkimme ankarissa sääoloissa kuvaamiseen aina varusteiden suojaamisesta turvassa pysymiseen.