designing a gallery danielle de lange

Viisi stailausvinkkiä kotiin - tuo kuvat näyttävästi esille

Kuvaaminen on nykyään helppoa ja jokapäiväistä, mutta usein kuvat laitetaan vain esille esimerkiksi verkkoon, tai ne jäävät kameran tai puhelimen kätköihin. Tärkeimpiä kuvia kannattaa kuitenkin vaalia. Sisusta kotisi oman näköiseksi läheistesi kuvilla, lomamuistoilla ja muilla ihanilla hetkillä.

Kokosimme yhdessä The Style Files -blogia kirjoittavan sisustusasiantuntija Danielle de Langen kanssa seuraavat viisi vinkkiä, joiden avulla voit tuoda valokuvat esille kotonasi niiden ansaitsemalla tavalla:

© Danielle de Lange

Ensimmäinen vinkki: kuvien järjestäminen ja valitseminen

Tulostettuja kuvia on helppo käyttää luovasti monin eri tavoin, mutta ensin ne pitää järjestää. Yksi helppo tapa huolehtia kuvista on ladata kuvat säännöllisesti pilvipalveluun ja samalla poistaa huonot kuvat. Näin kuvasi pysyvät tallessa ja voit järjestää suosikkikuvasi ryhmiksi aina, kun lataat kuvia, jotta löydät parhaat kuvat helpommin myöhemmin.

Valitse elämää täynnä olevia ja kekseliäitä kuvia, jotka poikkeavat jollain tavalla tavallisesta. Mieti, millaisen tarinan haluat kuvilla kertoa, ja valitse kuvat sen mukaan. Näin seinälle asetellut tai albumissa olevat kuvat saavat katsojan kiinnostumaan aivan eri tavalla ja tuovat heti mieleen vaikkapa lämpimiä lomamuistoja.

© Danielle de Lange

Toinen vinkki: kehysten valitseminen

Kuva-asetelmaan saa erilaista ilmettä myös kehyksillä. Kehyksiä valittaessa helpointa on pitäytyä yhdessä värissä tai materiaalissa, sillä esimerkiksi seinäasetelmia on mukavampi katsella, kun kehykset sopivat toisiinsa. Voit käyttää esimerkiksi pelkästään mustia tai puisia kehyksiä. Toisaalta voit käyttää myös erilaista lähestymistapaa ja kiinnittää katsojan huomion vaikkapa metallisilla, keraamisilla tai vastakkaisen värisillä kehyksillä.

Kotona on helppo tulostaa valokuvia eri kokoisina ja tuoda oma tyyli esiin yhdistelemällä pieniä, keskikokoisia ja suuria kehyksiä. Canon PIXMA MG7750 -kuvatulostin tulostaa kuvia useina eri kokoina (A4, A5, 20 x 25 cm, 10 x 15 cm, 13 x 18 cm), jotka sopivat vakiokokoisiin valokuvakehyksiin. Jos haluat kokeilla jotain erilaista, voit laittaa esimerkiksi mattapintaisen valokuvan lasittomaan kehykseen.

© Danielle de Lange

Kolmas vinkki: kuvien asettelu

Perheen kesken koetut yhteiset hetket voi asettaa esille kuva-asetelmiksi, joilla saa myös heti uutta ilmettä kodin sisustukseen. Kuvien tulostamisen ja kehysten valitsemisen jälkeen alkaa hauskin osuus – kuvien asettelu.

Asettele ensin kaikki kehykset lattialle ja vaihtele sitten niiden paikkoja, kunnes olet tyytyväinen järjestykseen. Valitse tämän jälkeen tärkein kuva (jonka asetat seinälle silmien korkeudelle) ja asettele muut kuvat sen ympärille. Aseta kehykset saman etäisyyden päähän toisistaan, niin asetelma näyttää symmetriseltä. Kun olet tyytyväinen tulokseen, voit ripustaa kehykset seinälle yksitellen.

© Danielle de Lange


Neljäs vinkki: tilaa luovuudelle

Valokuvia ei aina tarvitse asettaa esille kehyksiin. Voit käyttää luovuuttasi ja tehdä perheen yhteisistä muistoista magneettisia siirtokuvia. Tämä onnistuu liimaamalla tulostettujen kuvien taakse magneettiraitoja.

Näin vain mielikuvitus on rajana. Voit asettaa kuvat näkyville esimerkiksi jääkaapin oveen tai maalata liitutaulumaalilla jättikokoisen magneettiseinän, johon kuvat voi kiinnittää. Voit tehdä asetelmasta entistä hauskemman kiinnittämällä seinään eri muotoisia valkotaulun palasia, joihin voi kirjoittaa.

© Danielle de Lange

Viides vinkki: lasten luomukset esille

Vanhemmat rakastavat lastensa luomuksia, mutta yleensä kotona ei ole tilaa asettaa niitä kaikkia esille, ja piirustusten ja maalausten pino vain kasvaa kasvamistaan. Yksi ratkaisu on ottaa niistä kuvia, jolloin ne säilyvät digitaalisessa muodossa, ja paperipinot voi siirtää pois näkyvistä. Näin lasten teoksista voi myös tehdä eri kokoisia versioita, ja esimerkiksi isot teokset voi asettaa esille pienempinä. Lasten luomuksista voi myös vaikkapa tehdä kollaasin asettelemalla useita pieniä teoksista otettuja kuvia yhteen suureen kehykseen. Toinen vaihtoehto on tehdä niistä asetelma, jossa on useita kehyksiä (katso toinen vinkki).

Muista pitää hauskaa! Valokuvat tuovat seinille omanlaistaan ilmettä ja muistuttavat läheisten kanssa vietetyistä yhteisistä hetkistä.

Lue lisää kodin stailausvinkkejä Daniellen blogista.