Kuvaus näytöllä -tila vai etsin

PCA - Live View Vs Viewfinder - live-view-versus-viewfinder-opener.jpg

Otatko kuvia Kuvaus näytöllä -tilassa vai katse kiinni etsimessä? Haluatko ehkä ostaa itsellesi uuden kameran? Kummassakin kuvaustavassa on sekä merkittäviä etuja että mahdollisia haittapuolia, joista on hyvä olla tietoinen.

Esikatselu

Kuvan ottaminen Kuvaus näytöllä -tilassa.
Sama kuva, jossa on käytetty erilaisia suotimia, näkyy Kuvaus näytöllä -tilassa.
Sama kuva, jossa on käytetty erilaisia suotimia, näkyy Kuvaus näytöllä -tilassa.
Sama kuva, jossa on käytetty erilaisia suotimia, näkyy Kuvaus näytöllä -tilassa.

EOS-kameroissa on kahta erilaista etsintyyppiä. Järjestelmäkameroissa käytetyt optiset etsimet näyttävät kuvan suoraan objektiivista. Joissakin peilittömissä kameroissa käytetyt sähköiset etsimet taas ovat käytännössä pieniä Kuvaus näytöllä -näyttöjä, joissa kuva näkyy vasta, kun sen värejä ja kontrastia on säädetty ja sitä on suodatettu digitaalisesti. Vaikka optisissa etsimissä kuvaa ei voi samalla tavalla esikatsella, niiden selkeä ja muokkaamaton näkymä saa uppoutumaan kuvaustilanteeseen aivan eri tavalla.

Mahdollisuus esikatsella kuvia on Kuvaus näytöllä -tilan tärkeimpiä etuja, sillä näet siinä kuva-asetusten ja luovien suodattimien vaikutuksen ja voit hienosäätää otoksia ennen sulkimen laukaisua. Voit valita myös tosiaikaisen histogrammin tai valotuksen simuloinnin, joka muuttaa kuvan kirkkaammaksi tai tummemmaksi.

Tarkennus

Kuva kukasta Kuvaus näytöllä -tilassa. Tarkennuspiste on keskellä.
Sama kuva 5-kertaisella suurennuksella.
Sama kuva 10-kertaisella suurennuksella.

Optisessa etsimessä automaattitarkennus toimii paljon nopeammin kuin Kuvaus näytöllä -tilassa, erityisesti liikkuvia kohteita seurattaessa. Sinun on joka tapauksessa varmistettava, että kuvauskohde on yksi kuvan keskellä olevista mustista tarkennuspisteistä. Kuvaus näytöllä -tilassa automaattitarkennus on hitaampi mutta kattaa laajemman alueen. Siksi reuna-alueilla oleviin kohteisiin tarkentaminen on helpompaa.

Jos kamerassasi on kosketusnäyttö, voit kohdistaa kuvan tiettyyn kohtaan napauttamalla. Kun kosketuslaukaisin on otettu käyttöön, näytön napautus tarkentaa objektiivin ja laukaisee sulkimen, mikä nopeuttaa kuvaamista. Siitä voi olla hyötyä joissakin tilanteissa.

Kuvaus näytöllä -tila tuo manuaalitarkennukseen lisävarmuutta, sillä voit suurentaa osan kuvasta viisin- tai kymmenkertaiseksi ja tarkistaa, että pienimmätkin yksityiskohdat ovat teräviä. Ominaisuudesta on hyötyä lähi- ja astrokuvauksessa, vaikka tällaisesta manuaalitarkennuksesta saa kaiken hyödyn irti vasta, kun kamera kiinnitetään jalustaan. Jos kuvaa ei pysty suurentamaan, valitse valikosta jokin muu Kuvaus näytöllä -toiminnon automaattitarkennustila ja yritä uudelleen.

Vakaus

PCA - Live View Vs Viewfinder - tips-live-view-viewfinder-hold.jpg

Optista etsintä käytettäessä kamera on helpompi pitää vakaana kuin Kuvaus näytöllä -tilassa, jossa kameraa on pidettävä kauempana vartalosta, jotta näyttöä voi tarkastella. Kuvat saattavat siksi olla epäselviä. Kääntyvästä näytöstä voi olla apua, sillä kameraa voi pidellä tukevammin lähellä vartaloa näytön tarkastelun aikana.

Kuvaus näytöllä -tila ja kääntyvä näyttö helpottavat myös kuvaamista hankalissa asennoissa, kuten maan tasalla tai väkijoukon yläpuolelta kurotellen. Jos kamerassasi on Wi-Fi-liitäntä, voit tarkastella Kuvaus näytöllä -kuvia mobiililaitteessasi Camera Connect -sovelluksen avulla. Voit siis kuvata entistä vapaammin eri kulmista.

Auringonvalo

PCA - Live View Vs Viewfinder - live-view-v-viewfinder-brightness-finnish copy.jpg

Erittäin kirkkaassa valaistuksessa kuvan näkee selkeämmin etsimessä kuin kameran takanäytössä. Näytön kirkkautta voi kyllä lisätä, mutta se ei välttämättä siltikään riitä tarkennuksen, valotuksen ja sommittelun tarkistamiseen.

Virta

PCA - Live View Vs Viewfinder - tips-live-view-batteries.jpg

Kameran akku kestää kaksi kertaa kauemmin etsimellä kuvattaessa kuin Kuvaus näytöllä -tilassa. Jos aiot käyttää kameran takanäyttöä pitkään valo- tai videokuvauksessa, on ehkä hyvä pitää varalla toista akkua. Kuvaus näytöllä -tilaa ei muutenkaan saisi käyttää pitkiä aikoja kerrallaan kameran ylikuumenemisen takia. Se ei ole paras valinta myöskään nopeisiin kuvaussarjoihin, koska jatkuva kuvaus on silloin hitaampaa.

Vastaavia tuotteita

Aiheeseen liittyvät artikkelit