Mustavalkokuvat

EOS-1D_X_Mark_II_Sample_Image_Scotts_17.jpg

Jonathan and Angela Scott

Mustavalkokuvissa sommittelu, kontrasti, muodot ja pinnat ovat pääosassa. Lue vinkit ajattomiin mustavalko-otoksiin.

Kohteet

EOS R Helen Bartlett Sample UK -0007.tif

Helen Bartlett – Canon Ambassador

Jos kuvan teho perustuu väreihin, kuten esimerkiksi auringonlaskukuvissa, se kannattaa yleensä jättää värilliseksi. Mustavalkokäsittely sopii kuitenkin moniin muihin kohteisiin. Kuvan toimimista mustavalkoisena voi olla vaikea arvioida, mutta Kuvaus näytöllä -tilassa vaikutusta voi esikatsella.

Mustavalkokuva-asetus

Mustavalkokuvia voi luoda kolmella tapaa: asettamalla kameran tallentamaan mustavalkokuvia tai muuntamalla värikuvan mustavalkoiseksi kamerassa tai kuvankäsittelyohjelmistossa. Muunnoksen tekeminen myöhemmin sallii mielenmuutokset, kun taas kuvaaminen suoraan mustavalkoisena säästää aikaa.

Jos kamerassasi on Luova automatiikka -tila, voit valita Tunnelma-asetukseksi Mustavalko. Jos taas haluat vaikuttaa kuvan ilmeeseen tarkemmin, käytä jotakin luovista kuvaustiloista (Ohjelmoitu (P), aukon esivalinta (Av), valotusajan esivalinta (Tv), käsisäädöt (M) tai aikavalotus (B)) ja valitse kuva-asetusvalikosta Mustavalko. Voit avata kuva-asetusvalikon kameran päävalikosta tai tehdä nopeita muutoksia pikavalintanäytössä.

Kuva-asetuksen muokkaaminen

Muiden kuva-asetusten tapaan myös mustavalkoasetusta voi muokata, kun kuviin haluaa erilaista ilmettä. Valitse Mustavalko kuva-asetusvalikossa ja paina INFO-painiketta.

Suodatus

Mustavalkoasetukseen liittyy pari erityistä valintaa: suodatus ja sävytystehoste. Monet värit näyttävät hyvin samanlaisilta harmaasävyiksi muunnettuina, mutta suodatuksella tietyistä väreistä voi tehdä kirkkaampia tai tummempia. Kamerassasi on neljä suodatusvaihtoehtoa: keltainen, oranssi, punainen ja vihreä. Jokainen vaihtoehto kirkastaa nimensä mukaista väriä ja tummentaa muita.

Keltainen suodin

Alkuperäinen värikäs kuva kolmesta keltaisesta kukasta.
Sama kuva kolmesta kukasta mustavalkoisena ilman suodatinta.
Sama kuva kolmesta kukasta mustavalkoisena ja keltaisella suodattimella.

Väri

Keltainen suodin

Tämä vaihtoehto tuottaa hienovaraisimman vaikutuksen, joten se sopii monenlaisiin valokuviin. Sillä voi esimerkiksi kasvattaa kontrastia sinisen taivaan ja valkoisten pilvien välillä tai vaalentaa kevyesti kalpeita ihonsävyjä.

Oranssi suodin

Alkuperäinen värikäs muotokuva nuoresta miehestä.
Sama muotokuva mustavalkoisena ilman suodatinta.
Sama muotokuva mustavalkoisena ja oranssilla suodattimella.

Väri

Oranssi suodin

Oranssi suodin voi olla hyvä valinta arkkitehtuuri- ja kaupunkikuviin, sillä se korostaa tiilipintoja. Se myös vaalentaa kalpeita ihonsävyjä ja kauneusvirheitä muotokuvissa voimakkaammin kuin keltainen suodin.

Punainen suodin

Alkuperäinen värikäs kuva maisemasta.
Sama maisemakuva mustavalkoisena ilman suodatinta.
Sama maisemakuva mustavalkoisena ja punaisella suodattimella.

Väri

Punainen suodin

Tämä vaihtoehto tuottaa jyrkän kontrastin ja sopii hyvin kesäpäiviin, sillä se tummentaa sinistä taivasta ja tuo pilvet paremmin esiin. Kuva-asetuksen kontrastiparametria kasvattamalla vaikutusta voi tehostaa.

Vihreä suodin

Alkuperäinen värikäs kuva punaisesta lehdestä.
Sama kuva lehdestä mustavalkoisena ilman suodatinta.
Sama kuva lehdestä mustavalkoisena ja vihreällä suodattimella.

Väri

Vihreä suodin

Kokeile vihreää suodinta kasvien kuvaamisessa, jossa se tehostaa kontrastia vihreän kasvuston ja kukkien tai syksyn lehtien välillä. Se myös vaalentaa puita ja ruohoja ulkokuvissa mutta saa samalla sinisen taivaan näyttämään kirkkaammalta ja vähemmän dramaattiselta.

Sävytystehoste

Mustavalkokuva pilvien läpi työntyvistä auringonsäteistä ilman sävytehostetta.
Sama kuva seepian sävyssä.
Sama kuva sinisessä sävyssä.
Sama kuva violetissa sävyssä.
Sama kuva vihreässä sävyssä.

Ei mitään

Vihreä

Sävytystehoste lisää mustavalkokuvaan värisävyn. Käytettävissä on neljä vaihtoehtoa: seepia, sininen, violetti tai vihreä. Yhdistelemällä suodatin- ja sävytystehosteita voi luoda upeita kuvia.

Muista lopuksi palauttaa kuva-asetukseksi jokin värillisistä vaihtoehdoista, tai kaikki kuvasi ovat jatkossa mustavalkoisia.

Vastaavia tuotteita

Aiheeseen liittyvät artikkelit