ARTIKKELI

Kuinka huolehtia kotitoimiston tietoturvasta?

Kuinka huolehtia kotitoimiston tietoturvasta?

Canonin tietoturva-asiantuntija Quentyn Taylor kertoo parhaat vinkkinsä siihen, kuinka huolehtia tietoturvasta myös kotoa käsin työskennellessä.

 

1. Ongelmien kalastelua

Kyberrikolliset etsivät jatkuvasti uusia tilaisuuksia, ja nyt heille tarjoutuu sellainen, kun työntekijät siirtyvät työskentelemään yrityksen verkon ulkopuolelle. Uusien raporttien1 mukaan liikkeellä on huomattavasti entistä enemmän huijaussähköposteja, joiden väitetään tarjoavan tärkeitä tietoturvapäivityksiä, mutta jotka tartuttavatkin käyttäjän laitteeseen haittaohjelmia. Suhtaudu siis varauksella tällaisiin sähköposteihin. Tarkista myös aina viestin lähettäjä ja se, että lähettäjän sähköpostiosoite vastaa tarkalleen oletetun vastaanottajan osoitetta. Jos sinua pyydetään napsauttamaan tuntematonta linkkiä, mieti tarkkaan, kannattaako.

2. Lukitse laitteesi

Kotoa käsin työskentelyyn liittyy myös sellainen vaara, että lapsillasi on pääsy työkoneellesi. He saattavat tulla uteliaina katsomaan, mitä äiti tai isä tekee kaiket päivät – tai vain googlettamaan, kuinka tehdään limaa. Joka tapauksessa he tuskin ovat tietoisia siitä, että työkoneesi on liitetty työpaikkasi VPN-yhteyteen. Muista siis asettaa lapsille rajat ja kertoa heille, että tiettyihin tietokoneisiin ja puhelimiin ei saa koskea.

3. Tulosta turvallisesti

Jos työskentelet kotitoimistolla, todennäköisesti myös tulostat siellä. Pidä kuitenkin mielessä, että kotitulostimessasi ei ehkä ole samoja tietoturvaominaisuuksia kuin työpaikkasi tulostimissa. Vaikka kotonasi ei liikkuisi muita kuin sinä ja perheenjäsenesi, muista, että jos tulostimesi on yhdistetty internetiin, se on myös alttiimpi mahdollisille tietoturvahyökkäyksille. Sinun tulee varmistaa, että verkkosi on yksityinen ja että siihen pääsee liittymään vain turvallisella salasanalla (ja ei, sellainen ei ole 12345).

Myös asiakirjojen tietoturvalliseen hävittämiseen tulee kiinnittää huomiota. Aivan kuten tiliotteita ei tule heittää sellaisenaan jäteastiaan, näin ei myöskään saa toimia yrityksen asiakirjojen kanssa. Silppua tai polta aina kaikki luottamukselliset asiakirjat, kun olet valmis hävittämään ne.

4. Pysy ajan tasalla

Työnantajayrityksesi todennäköisesti huolehtii työlaitteidesi päivityksistä. Ota selvää siitä, mitä sinun tulee tehdä pitääksesi laitteesi päivitettyinä silloin, kun et ole yhteydessä yrityksen verkkoon. On esimerkiksi mahdollista, että sinun tulee jättää kannettava tietokoneesi päälle yöksi, jotta saat tarvittavat virustorjunta- ja Windows-päivitykset. Työnantajasi antaa asiasta lisää tietoa. Jos käytät työntekoon omia laitteitasi, huolehdi niiden päivityksistä, jotta sinulla on aina käytettävissäsi paras mahdollinen tietoturva.

5. Rennosti mutta turvallisesti

Vaikka voitkin tehdä kotona töitä rennoissa vaatteissa, kuten verkkareissa tai yöasussa, älä kuitenkaan suhtaudu yhtä rennosti yrityksen käytäntöihin. Käytä ainoastaan työnantajasi tarjoamia sovelluksia, verkkoja ja pilvipalveluita. Vaikka ilmaisten pilvipohjaisten työkalujen käyttäminen houkuttelisikin, käytä yhteistyöhön ja tallennukseen ainoastaan työnantajasi hyväksymiä työkaluja ja palveluita. Ilmaiset työkalut voivat olla helppokäyttöisiä, mutta ne eivät välttämättä ole turvallisia.

Jos siis työskentelet kotoa käsin, muista varmistaa, että osaat ylläpitää kotisohvallasi samaa tietoturvatasoa kuin toimistossa.


Kirjoittaja Quentyn Taylor

Director of Security, Canon EMEA


1 https://www.ncsc.gov.uk/news/cyber-experts-step-criminals-exploit-coronavirus

Perusasiat kuntoon

Verkko on pullollaan uhkia. Quentyn Taylor kertoo, miten voit varautua tietoturvauhkiin, minimoida ne, ja toimia oikein, jos turvallisuutta koetellaan.

Asiakirjojen digitointi

RFID – mitä siitä pitäisi tietää?

Mikä on RFID, mihin sitä käytetään ja mihin sitä ei pitäisi käyttää? Video auttaa ymmärtämään tätä laajalti käytettyä teknologiaa ja siihen liittyviä riskejä.

QyentynTaylor_RFID

Turvallisesti kotitoimistolla

Työkäyttöön tarkoitettu tietokone vai kotikone? ”Kone kuin kone!”, saatat ajatella. Quentyn Taylor käy läpi seuraamuksia, joita voi ilmetä, kun kotikäyttöön suunniteltuja älylaitteita hyödynnetään työtehtävien hoitoon.

QuentynTaylor_HomeOffice

Aiheeseen liittyvät ratkaisut

Lue lisää

Autamme sinua työskentelemään tietoturvan huomioiden.

Ota yhteyttä