ARTIKKELI

Canonin monitoimilaitteet ovat esteettömiä kaikille

Esteettömyyteen kiinnitetään jo monin tavoin huomiota esimerkiksi tilojen suunnittelussa, mutta monesti työkalujen ja kaikkien käytettäviksi tarkoitettujen laitteiden suunnittelussa saavutettavuutta ei ole riittävästi huomioitu. Canonin monitoimilaitteissa esteettömyyteen ja käytettävyyteen on panostettu. Laitteet on suunniteltu siten, että liikunta- ja näkörajoitteisen henkilöt voivat käyttää niiden toimintoja monipuolisesti ja yhtä vaivattomasti kuin kaikki muutkin.

Esteettomyys

Kehittynyt näyttöteknologia parantaa näkörajoitteisen käyttökokemusta

Canonin monitoimilaitteen näyttö voidaan kallistaa alaspäin, jolloin sen käyttö helpottuu. Lisäksi monitoimilaitteiden näytöt ovat mattapintaisia, minkä avulla voidaan estää haitalliset heijastukset näytön pinnalta. Näytön kokoa voidaan myös helposti muuttaa liu’uttamalla kahta sormea näytön pinnalla, jolloin painikkeet saadaan helposti niin suuriksi, että näkörajoitteinen henkilö pystyy samaan selvää painikkeesta. Näytön tausta voidaan säätää tummaksi, jolloin näyttöön saadaan vielä entistä parempi kontrasti painikeiden ja taustan välille.

Apuohjelmat kasvattavat laitteen käytettävyyttä ja nopeuttavat tulostamista

Laitteisiin on usein saatavissa erilaisia apuohjelmia, jotka kasvattavat mahdollisuuksia optimoida ja personoida työkalua käyttäjälleen. Canonin monitoimilaitteissa on vakiona etäkäyttöohjelma (Remote Operation Software Kit), jonka avulla voidaan työaseman kautta ohjata laitteen näyttöä. Toiminto toimii molempiin suuntiin. Näkörajoitteisilla henkilöillä on usein käytössä työasemaan asettavia lisäohjelmia, joilla saa tietyn alueen näytöstä suurennettua, ja jonka avulla henkilö voi käyttää laitteen painikkeita halutun kokoisena.

Uusimmissa Canonin laitteissa on myös näppäimistön käyttömahdollisuus, jolloin esimerkiksi sähköpostiosoite voidaan kirjoittaa erityisnäppäimistöllä. Tämä toiminnallisuus helpottaa laitteen käytettävyyttä. Tekstinhakuominaisuuden (OCR) avulla paperilla oleva teksti pystytään puolestaan muuttamaan PDF:ksi, josta teksti voidaan lukea ääneen Adobe Acrobat -sovelluksen avulla.

Modernista monitoimilaitteesta kenenkään ei tarvitse etsiä käynnistyspainiketta, sillä liiketunnistin käynnistää laitteen automaattisesti, kun laitetta lähestyy. Laite myös palaa lepotilaan automaattisesti, kun käyttäjä poistuu laitteelta. Esteettömyyden lisäksi ominaisuus säästää virrankulutusta ja auttaa huomioimaan energiatehokkuuteen ja kestävään kehitykseen liittyviä periaatteita.

Apulaitteet tuovat konkreettisen avun esimerkiksi pyörätuolia käyttäville

Usein esteettömyyteen liittyvät seikat ovat fyysisiä, eikä käyttäjien arkea saa unohtaa digitaalisten ohjelmien kehittämisessäkään. Canonin laitteissa esimerkiksi syöttölaitteen nostamiseen on saatavilla oma kahva. Näin arkin laittaminen lasilevylle on helpompaa.

Laitteisiin on saatavilla myös puheenohjaus/ääniohjaus. Ominaisuuden avulla käyttäjä voi ohjata tiettyjä toimintoja antamalla käskyjä suullisesti. Tällaisia ovat monet tulostamisen perustoiminnot, kuten kopiointi, nidonta, kaksipuoleisuus ja kopiomäärät. Tällä hetkellä ohjauskielenä on useimmiten englanti, mutta myös ranskan- ja japaninkielinen ohjaus on mahdollista. Jos olet toimistosi aktiivitulostaja, kenties tästä ominaisuudesta löytyy uusi motivaatio japaninkielen kurssille osallistumiseen.


Kirjoittaja Esko Rouhiainen

Järjestelmäasiantuntija, Canon Oy

Aiheeseen liittyvät ratkaisut

Lue lisää