A man, shot from the shoulders down, stands by a lake holding a Canon PowerShot G5 X Mark II in his hand.

MATKAKUVAUS

Pieni ja täydellisesti muotoiltu: Canon PowerShot G5 X Mark II on ihanteellinen matkakumppani

Toiminta- ja lifestylevalokuvaaja James North on rakentanut uransa vauhdikkaiden kuvien ottamiselle ympäri maailmaa. Hän tarttui mahdollisuuteen matkustaa Itävallan Alpeille kuvaamaan vehreitä laitumia, kristallinkirkkaita järviä ja lumipeitteisiä huippuja.
James halusi matkustaa kevyesti, joten vaihtoi tavallisen digitaalisen järjestelmäkameransa – Canon EOS 5D Mark IV:n – uuteen kehittyneeseen Canon PowerShot G5 X Mark II -kompaktikameraan. Itävalta on ihanteellinen paikka kameran ominaisuuksien testaamiseen. ”Maisemat kukoistivat ja olivat vehreitä”, hän kertoo. ”Aurinko paistoi ja lämmitti, mutta kun kiipesin korkeammalle, lunta oli vielä paikoittain. Väripaletti oli upea, ja maisemasta löytyi mielenkiintoisia sävyjä ja kuvioita – löysin uutta kuvattavaa koko ajan.”
Lontoosta kotoisin oleva James – jonka asiakkaisiin lukeutuu muun muassa skeittimerkki Vans ja joka johtaa yhteistyössä The Reason Snowboard Magazine -lehteä – haastoi pienikokoisen Canon PowerShot G5 X Mark II -kameran ja kokeili sen monipuolisia asetuksia. Laadukkaan laajakulmaisen 5-kertaisen zoom-objektiivin, esiin kääntyvän elektronisen etsimen (EVF) ja 20,1-megapikselin 1,0 tuuman CMOS-kennon ja monen muun ominaisuuden ansiosta kamera tarjoaa aiempaa kehittyneempiä ominaisuuksia kuin tavallinen kiinteäpolttovälinen kamera. Lue Jamesin vinkit, kuinka saat kaiken irti kameran ominaisuuksista.

1. Valitse makrotila ja ota teräviä lähikuvia

Matkoillasi kohtaamien asioiden pienten yksityiskohtien ja muotojen paljastaminen vaatii käsien likaamista. Makrotila on suunniteltu upeisiin lähikuviin ja on ihanteellinen, kun kuvataan kukkia tai hyönteisiä. Canon PowerShot G5 X Mark II -kameran esiin ponnahtava elektroninen etsin tekee oikean tarkkuuspisteen löytämisestä helppoa. Parhaimmat tulokset James sai pitämällä kameraa noin 20 senttimetrin päässä kohteesta, kun hän kuvasi teräviä ja kuvioituja lähikuvia riippulukoista Innsbruckin sillalla tai värikästä apilaa niityllä.
”Kuvissa näkyy pienten kohteiden upeita yksityiskohtia, jotka ovat useimmille objektiiveille liian pieniä”, kertoo James. ”Digitaalisen järjestelmäkameroiden makro-objektiiveihin voi käyttää tuhansia euroja, joten on mahtavaa käyttää makro-ominaisuutta kompaktikamerassa.”

2. Kokeile panoraamatilaa leveissä avoimissa tiloissa

Kun kuvaat heinäkasoja vehreällä maaseudulla, rosoista rantaviivaa tai säkenöivää kaupunkimaisemaa, Canon PowerShot G5 X Mark II -kameran panoraamatila on ihanteellinen matkallasi kohtaamien laajojen ja avarien maisemien kuvaamiseen. Kamera liittää kuvat toisiinsa automaattisesti panoroitaessa ilman epätarkkuutta. James käytti panoraamatilaa kuvatessaan Itävallan pilviä hipovia huippuja ja kuvaili lopputulosta saumattomaksi.
Laadukas 5-kertainen zoom-objektiivi takaa upeita kuvaustuloksia kaikilla polttoväleillä. Jamesin mielestä kamera oli erittäin tehokas laajakulmalla kuvattaessa.

3. Käytä HDR-tekniikkaa sopivassa valaistuksessa

Aiheeseen liittyvät artikkelit
A woman wearing a red strapless dress crouches down to take a picture with a Canon EOS R10.

MATKAKUVAUS

10 vinkkiä matkakuvaukseen

Valokuvaaja ja bloggaaja Diana Millos jakaa parhaita upeiden matkakuvien ottamisvinkkejään.

Two people skateboard down a city street at night, colourful lights from buildings reflecting in the wet road surface.

MATKAKUVAUS

Näin saat eniten irti kamerastasi kaupunkilomalla

11 vinkkiä urbaanin kohteen tunnelman ikuistamiseen.

canon-get-inspired-best-camera-travel-photography-related3-185x94

ULKOKUVAUS

Näin Munro Moonwalker kuvaa vuorinäkymiä

Värikkäistä lähikuvista utuisiin vuorenhuippuihin – näin Alan Rowan saa täydellisiä luontokuvia Canon SX740 HS -kameralla.

Jamesiin teki vaikutuksen High Dynamic Range (HDR) -tila, jossa otetaan useita kuvia samasta näkymästä – runsaista yksityiskohdista, kirkkaan alueen varjoista ja valoista – ilman kuvan ylivalottumista tai tummentumista.
James sai parhaita lopputuloksia HDR-tilassa, kun kirkkaat ja hämärät kohdat olivat äärimmillään. ”HDR-tilassa kamera valottaa nämä kohdat oikein ja tekee kuvista yhdistelmäkuvan”, hän selittää.

4. Kallista näyttöä ja kokeile erilaisia kuvakulmia

Canon PowerShot G5 X Mark II -kamerassa on 180 astetta kääntyvä LCD-näyttö, joka sopii erinomaisesti kuvaamiseen alhaalta tai selfieiden ottamiseen. ”Kääntyvä näyttö on erittäin hyödyllinen”, James sanoo. ”Voit kuvata luovemmin ylhäältä ja alhaalta, mutta näet silti, mitä olet tekemässä.” James hyödynsi kääntyvää LCD-näyttöä ja otti käyttöön esiin kääntyvän elektronisen OLED-etsimen, kun hänen piti keskittyä luovuuteen.
Canon PowerShot G5 X Mark II -kameran kosketusnäytön avulla voit säätää ominaisuuksia, kuten aukkoa, valotusaikaa, ISO-herkkyyttä nopeasti ja intuitiivisesti. ”Jos kuvaat mielenkiintoista sommitelmaa tai kuuluisaa maamerkkiä epätavallisesta kulmasta ja kamera on hieman hankalassa asennossa, on helpompaa käyttää LCD-näyttöä kuin kääntää valintakiekkoa”, James selittää.

5. Kuvaa 4K-videoita, joita voi joustavasti jälkikäsitellä

4K-videon tarkkuus on nelinkertainen verrattuna 1080p Full HD -tarkkuuteen (3 840 x 2 160 pikseliä). Voit kuvata henkeäsalpaavia, lähes käsinkosketeltavia yksityiskohtia 4K-tarkkuudella verrattuna Full HD - tarkkuuteen ilman rajausta – täydellinen valinta, kun kuvaat liitelevää kotkaa tai kristallinkirkkaaseen järveen sukeltavaa ystävääsi. Kun kuvaat 4K-tarkkuudella, voit myös tarkentaa, panoroida ja rajata materiaalia jopa 200 %, mutta saat silti kuvattua videoita Full HD-resoluutiolla.
James otti selvää videokuvan laadusta ja kuvasi skeittausta Canon PowerShot G5 X Mark II -kameralla. ”Videoasetus oli ehdottomasti odotettua parempi”, hän sanoo. ”Roikuin auton perässä ja kuvasin, kun assistenttini skeittasi tietä alaspäin. Tarkennustekniikka oli erittäin hyvä. Olin vaikuttunut videon lopputuloksesta kameran ulkopuolella. – kamera tekee määritykset tasapainoisesti.”

6. Kokeile rohkeasti.

Laitteet ovat avainasemassa, mutta upeiden kuvien ottamiseen maailmalla tarvitaan myös taitoa ja luovuutta. ”Valokuvaamissa kyse on näkökulmasta, kamera on vain työkalu”, James sanoo. ”Sinun on lähestyttävä samalla tavalla kaikkia käyttämiäsi kameroita, kuvasit sitten puhelimella tai järjestelmäkameralla. Mukauta vain käyttötapasi kameran ominaisuuksien mukaan.”
Millaisen arvosanan Canon PowerShot G5 X Mark II Jamesilta saa? ”Et voisi vaatia kompaktikameralta yhtään enempää”, hän toteaa. ”Se on hyvä valinta innokkaille valokuvaajille, jotka haluavat kehittää taitojaan valokuvauksessa ja leikitellä luovilla säädöillä.”


Teksti: Loren Cotter

Aiheeseen liittyvät tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Palaa vinkkeihin ja tekniikkoihin