VIDEOKUVAUSTEKNIIKAT

Dokumenttien kuvaaminen: näillä ohjeilla kuvaat kuin ammattilainen

Palkittu dokumentaristi ja Canon Ambassador Joel Santos kertoo parhaat vinkkinsä tarinankerrontaan videoilla.
Canon Ambassador Joel Santos kyykistyneenä saniaisten keskellä metsässä Canon-kameransa kanssa.

Jokaisella on tarinansa, ja mikä olisikaan parempi tapa kertoa se muille kuin Canon EOS -kameralla kuvattu laadukas videodokumentti? Canon Ambassador ja palkittu elokuvantekijä ja valokuvaaja Joel Santos suhtautuu intohimoisesti kiehtovien tarinoiden etsimiseen ja kertomiseen dokumenteissaan. Hän on kuvannut ja tuottanut yli 50 televisiodokumenttia kotimaassaan Portugalissa ja eri puolilla maailmaa. Hän kertoo tässä parhaat vinkkinsä harrastajille, jotka haluavat kuvata omia dokumenttejaan.

1. Löydä tarinasi

Canon Ambassador Joel Santos seisoo suuren puun alla Canon-kameransa kanssa.

Portugalilaisella matkavalokuvaajalla ja dokumentaristilla Joel Santosilla on kyky ikuistaa kiehtovia kuvia ja videoita.

Helpoin tapa aloittaa dokumenttien kuvaaminen on itselle läheisen ja lähellä sydäntä olevan tarinan kertominen. Joel neuvoo juttelemaan sukulaisten kanssa ja kysymään heiltä heidän menneisyydestään. ”Jos kyseessä on vanhempi henkilö, voit kysyä, millaista elämä oli, kun hän oli sinun ikäisesi, tai pyytää häntä kertomaan kokemastaan seikkailusta”, hän sanoo. ”Henkilö voi myös olla joku, joka elää erilaisessa kaupunki- tai maaseutuympäristössä kuin sinä.” Koska monien elämä on poikennut tavallisesta viimeisen vuoden aikana, tästä voi saada koskettavan tarinan.

”Etsi aihe, joka herättää uteliaisuutesi ja innostaa sinua tutkimaan sitä lisää. Siitä tiedät, että löysit tarinan, joka kannattaa kertoa. Pidän ajatuksesta, että dokumentteja tehdään ystävien ja suvun kokemuksista. Joidenkin mielestä dokumentit eivät saisi olla henkilökohtaisia, mutta minusta se ei ole este. Jos sinulla on vahva näkemys jostakin asiasta, joka koskettaa sinua syvästi, siinä on dokumentin aihe.”

2. Valitse oikea kuvauspaikka

Auton etuosaan asennettu kamera, jossa näkyy metsän läpi kulkeva kapea tie.

Joelin intohimona on hyvä tarinankerronta videoiden muodossa. ”Etsi ainutlaatuinen tarina ja näkökulma, ja anna sitten intohimon viedä. Hae aina uusia tapoja oppia lisää ja parantaa jokaista otosta”, hän sanoo. Nämä Joelin parhaat vinkit videoita varten antavat myös hyvän kuvan dokumentaristin arjesta.

Kuvauspaikka ja valaistus ovat jokaisen dokumentin kulmakiviä, mutta et tarvitse eksoottista paikkaa tarinan kertomiseen. ”Siihen ei tarvita kaunista maisemaa, koska jokainen tarina liittyy erottamattomasti tapahtumapaikkaansa”, Joel selittää. ”Kun kuvaat dokumenttia, on tärkeää pysyä uskollisena sen tapahtumapaikalle, olipa se jonkun koti tai toimistorakennus.

”Aivan kuten stillkuvauksessa, on huolehdittava siitä, missä kaikki elementit näkyvät kuvassa”, hän lisää. ”Ovatko värit kohdallaan? Näyttääkö jonkun päästä kasvavan puhelinpylväs? Vaikka et aktiivisesti ohjaisi tarinaa dokumenttia kuvatessasi, sinun on voitava sommitella kuvat parhaalla mahdollisella tavalla. Kun kokoat kaikki elementit yhteen, onko lopputulos toimiva?”

Joelille valo on kaikkein tärkein raaka-aine, johon videokuvauksessa on kiinnitettävä huomiota, aivan kuten stillkuvauksessakin. ”Valo muokkaa kohdetta, kuvauspaikkaa ja kaikkea, mitä niistä muodostuu. Ne sulautuvat taianomaiseen suorakulmion muotoiseen ruutuun, joka vetää katsojia puoleensa ja saa heidät katsomaan sitä.”

Muista, että voit ikuistaa eloisia näkymiä missä tahansa ja millä tahansa välineillä. Voit hyvin käyttää luonnonvaloa, valaista kohteen takaa tai luoda syviä varjoja, jotka lisäävät salaperäistä tunnelmaa.

3. Visualisoi juoni

Nainen kuvaa Canon-kameralla kyykistyneenä saniaisten keskellä metsässä.

Videokuvauksessa on keskeisen tärkeää olla selkeä idea ja valmis tarina, ja ne voi suunnitella etukäteen.

Tehokkaassa tarinankerronnassa on tärkeää ottaa aina huomioon, miten yksittäiset video-otokset toimivat myöhemmin muiden kanssa. Tätä on helppo harjoitella, vaikka vasta aloittelisit dokumenttien kuvaamista kotona. ”Tarvitset avauskuvan, joka paljastaa, missä toiminta tapahtuu”, sanoo Joel. ”Sen jälkeen sinun on esiteltävä kohde – kasvokuva, rintakuva, kokovartalokuva, henkilö ympäristössään, toiminta ja reaktiot, käsivarret ja eleet. Kun kuvaat, mieti, miten siirryt eri kohtausten välillä, kun editoit niistä lopullisen version. On muistettava myös jatkuvuus. Saatat päätyä kuvaamaan eri otoksia, jotka ovat dokumentissa peräkkäin.”

”Jokainen hyvä tarina tarvitsee huipennuksen. Dokumentti on vaikuttava, kun se päättyy ratkaisuun, joka jättää katsojalle palkitsevan tunteen. Tämä on eri asia kuin videoiden kuvaaminen Instagramiin. Dokumenttia ei kuvata tykkäysten toivossa. Sinun on oltava sielultasi toimittaja ja pysyttävä uskollisena kohteelle ja kuvauspaikalle.”

4. Luo jotakin ainutlaatuista

Nainen seisoo metsässä kuvaamassa ylöspäin kohti puun lehvistöä.

Kun aloitat videokuvausta, kokeile erilaisia tekniikoita ja pyri luomaan jotakin omaperäistä.

Suoraan ylöspäin otettu kuva, jossa näkyy puunoksien peittämä taivas.

Tutustu hyvin kohteeseesi ja tuo mielenkiintoiset piirteet esiin.

Joelin mielestä aloittelevan dokumentaristin on oltava mahdollisimman omaperäinen. ”Vaikka tarina itsessään ei olisi uusi, näkökulmasi tarinaan on ainutlaatuinen. Keskity siihen ja ole oma itsesi sen sijaan, että yrittäisit jäljitellä jonkun muun tyyliä.

”Kannattaa myös olla perusteellinen. Onko kuvattavassa henkilössä jotakin erityistä? Tällaiset elementit saavat dokumentin erottumaan muista, joten on tärkeää olla avoin, tehdä yhteistyötä kohteen kanssa ja selvittää, mikä hänessä on kiinnostavaa.”

5. Pysy liikkeellä

Nainen kävelee sammaleisten kivien välissä metsässä.

Varmista, että kuvaat eri kulmista, jotta lopullisesta videosta tulee dynaaminen.

Joelille myös liike on keskeinen väline. ”Jos dokumentissa on staattinen kohtaus ilman liikettä, katsoja kyllästyy nopeasti. Sinun on välitettävä tunne etenemisestä ja siitä, että aika kuluu ja menee eteenpäin.

”Kannattaa aina kokeilla eri kulmia. Päästä mielikuvituksesi irralleen. Älä jää samaan paikkaan, vaan liiku vapaasti kuvaamisen aikana,” hän jatkaa. ”Jos kohtauksessa on kaksi ihmistä, vaihtamalla kuvausasentoa voit ikuistaa toiminnan ja reaktiot, ja vahvistaa näkökulmien eroja”. Uusimmissa Canon-kameroissa on videokuvaukselle erittäin tehokas elektroninen kuvanvakautus, joten sinun ei tarvitse käyttää jalustaa kameran häiritsevän tärähtelyn estämiseen.

Canon EOS R5- ja EOS R6 -kameroissa on kennon vakautus, joka auttaa tasoittamaan kameran liikettä sisäisesti. Zoom-objektiivit voivat myös olla tehokas väline polttovälin muuttamiseen kuvaamisen aikana, samoin kuin objektiivit, joissa on sisäinen kuvanvakautus ja askelmoottori, joiden ansiosta voit tarkentaa videokuvauksen aikana lähes äänettömästi.

”Vaihtamalla kuvausasentoa usein voit lisätä rytmikkyyttä”, lisää Joel. ”Katselukulman muutoksilla dokumentista saa monipuolisemman. Kuvaaminen on kuin kokkaamista – joskus on yhdisteltävä aineksia uudella tavalla.”

6. Ota kaikki irti Canon-kamerastasi

”Canon-kameroissa, kuten omassa Canon EOS R5 -kamerassani sekä edullisimmissa malleissa, kuten Canon EOS M50 Mark II-, Canon EOS 850D- ja Canon EOS RP -kameroissa, on Dual Pixel CMOS -automaattitarkennus, joka sopii erinomaisesti videokuvaukseen ja jonka avulla voit siirtyä tasaisesti kuvan alueiden välillä. Niissä on myös videon servotarkennus, joka voi seurata jatkuvasti kuvassa liikkuvia kohteita.”

Joel korostaa kuitenkin, että kaikkien käytettyjen tekniikoiden on tuettava tarinaa. ”Älä koskaan käytä tekniikkaa vain tekniikan takia. Jos haluat kohdistaa katsojan huomion tiettyyn asiaan, tarkennus on yksi tärkeimmistä keinoista. Kun kuvaat kalastajaa, kannattaa tarkentaa verkossa olevaan kalaan ja siirtää sitten tarkennuspiste kalastajan kasvoihin, jotta voit näyttää reaktion.”

Jos olet aloittamassa kuvaamista, Joel suosittelee opettelemaan aukon käytön, jotta voit luoda erilaisia elokuvamaisia tehosteita. ”Valon ja valotuksen lisäksi aukolla hallitaan terävyysaluetta. Suuria aukkoja [pieniä f-lukuja] käyttämällä voit kohdistaa huomion kohteeseen sumentamalla taustan”, hän selittää. ”Pienillä aukoilla saat suuren terävyysalueen, kun haluat pitää lähellä ja kaukana olevat kohteet tarkkoina samaan aikaan.

”Ihanteellinen valotusaika on yleensä kaksinkertainen kuvataajuuden arvo käänteisenä. Jos kuvaat 25 kuvaa sekunnissa, on parasta valita valotusajaksi 1/50. Jos käytät lyhyempää valotusaikaa, liikkuvien kohteiden liike on katkonaista eikä tasaista. Jos kuvaat kirkkaassa valossa, sinun on käytettävä riittävän pitkää valotusaikaa haluamasi aukon kanssa tai kiinnitettävä objektiiviin ND-suodin (harmaasuodin). Kun kuvaat pimeässä, pidempi valotusaika voi toimia hyvin, koska se lisää liikkeen sumentumista ja poistaa tarpeen käyttää suurta ISO-asetusta, joka voi heikentää kuvanlaatua.”

Joelin tekniikat käytännössä

  • Kekseliäs aloituskuva herättää huomion ja yhdistää dokumentin sen kuvauspaikkaan. Tässä Joel kiinnittää kameran autonsa konepellille, käyttää älypuhelimessaan olevaa maksutonta Canon Camera Connect -sovellusta kauko-ohjaimena ja vie katsojan keskelle kohtausta. Seuraavassa vaiheessa esitellään dokumentin aiheena oleva henkilö ja tuodaan hänet tapahtumapaikalle.
  • Kun kuvaat liikkeessä olevia ihmisiä, kasvojentunnistuksen automaattitarkennus auttaa pitämään liikkuvat ihmiset tarkkoina ja varmistamaan, että he pysyvät huomion keskipisteessä. Käytä melko lyhyttä servotarkennuksen nopeutta, jotta pysyt liikkeen tahdissa. Toimi päin vastoin, kun siirrät tarkennuspistettä kuvan alueiden välillä. Voit korostaa tätä käyttämällä kapeaa syväterävyyttä, joka sumentaa taustan. Vaihda tällä kertaa pidempään servotarkennuksen nopeuteen, jotta saat tasaisen siirtymän.
  • Älä oleta, että videokuvauksen aikana kuvassa on automaattisesti liikettä. Jotta saat pidettyä katsojan mielenkiinnon, kun kuvaat staattisia kohteita, luo liikettä kallistamalla tai panoroimalla. Voit jopa yhdistää kallistuksen ja panoroinnin, jotta saat kiinnostavan kiertotehosteen.
  • Suuren kontrastin otoksissa kirkkaat kohdat saattavat haalistua valkoisiksi ja tummat varjot tummua mustiksi. Käytä Canonin HDR (High Dynamic Range) -kuvausvaihtoehtoa, jotta saat tasapainoisemman valotuksen, joka hillitsee kirkkautta ja korostaa varjoja. Toinen hyvä keino on pyöröpolarisaatiosuotimen käyttö. Tämä voi vähentää heijastumia ja korostaa värejä, ja koska suodin vähentää valonsiirtoa, voit käyttää suurempaa aukkoa ja välttää liian lyhyet valotusajat.
  • Ja lopuksi: älä tyydy pelkkiin puhuviin päihin. Aivan kuten missä tahansa ohjelmassa, hyvässä dokumentissa on oltava tahti ja rytmi. Vaihda asentoa, jotta voit kuvata eri kulmista, tai käytä Canonin videoiden digitaalista kuvanvakainta kameran tärinän minimointiin käsivaralta kuvatessasi. Näin saat vapauden liikkua kuvaamisen aikana, eikä sinun tarvitse juuttua samaan paikkaan. Eikä tämä koske ainoastaan kuvaamista – luovalla editoinnilla ja kuvanleikkausten tyylillä voit luoda lisää dramatiikkaa ja kiinnostavuutta.

Kaksi kiinalaista merimetsokalastajaa istumassa veneessä lyhtyineen.

Voit nähdä Joelin videovinkit käytännössä katsomalla tämän tarinan* kalastajien kuvaamisesta hämärässä. Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark IV -kameralla ja Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM -objektiivilla (24 mm, 1/320 s, f/2.8 ja ISO3200). © Joel Santos

Pidä nämä vinkit mielessäsi seuraavan kerran, kun haluat kertoa kiehtovan tarinan kamerallasi, ja sinusta tulee ennen pitkää osaava dokumentaristi.

*Saatavilla vain tietyillä kielillä.



Teksti: Matthew Richards

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit