TULOSTUSVINKKEJÄ

Tulostamisen ammattilaisen Suhaib Hussainin vinkit laadukkaiden kuvien tulostamiseen

Suhaib Hussain antaa neuvoja huippulaatuisten valokuvien tulostamisessa tarvittavien taitojen hiomiseen.
Muotokuva Suhaib Hussainista istumassa pöytänsä ääressä, pöydällä hänen oikealla puolellaan on Canon-tulostin. Kuvattu Canon-kameralla.

Valokuvien herättäminen eloon tarkkoina ja upeissa väreissä vaatii muutakin kuin tulostuspainikkeen painamista. Tulostaminen vaatii paljon tietoa aina materiaaliasetuksista kuvausmuotoihin asti. Tässä artikkelissa käydään läpi tarvittavia tietoja ja kehitetään taitoja, joiden avulla saat laadukkaita tulosteita jokaisella kerralla.

Halusimme oppia lisää, joten haastattelimme Canon Europen tiimin jäsentä Suhaib Hussainia, joka johtaa Office and Personal Products -osastoa. Suhaib on laadukkaiden tulostustöiden ammattilainen, sillä hänellä on yli kymmenen vuoden kokemus Canonilla.

Ensimmäiseksi hän kertoo, että ennen kuin muste osuu paperiin, täytyy olla valmiina.

”Valmistautuminen on todella tärkeää”, Suhaib sanoo. ”Jos kaikki vaiheet tehdään oikein, tuloksena on onnistunut tuloste.”

1. Näytön kalibrointi

Pöydällä on Canon-tulostin, jonka arkinsyöttö- ja luovutustasoilla on paperia. Vasemmalla kansioita ja paperipino, oikealla tietokoneen näyttö. Kuvattu Canon-kameralla.

Tulostimemme helpottavat työelämää, ja voit tulostaa laadukkaita tulosteita kätevästi erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Näytön kalibrointi on tietokoneen näytön asetusten hienosäätämistä. Kukaan ei halua tulostetta, joka ei näytä samalta kuin laitteen näytöllä oleva kuva. Näytön kalibrointi varmistaa, että näytöllä näkyvät värit ja kirkkaus ovat samat kuin alkuperäisessä sisällössä.

Näytöissä on asetuksia, jotka auttavat varmistamaan, että saat tulostaessasi oikean lopputuloksen. Esimerkiksi värikylläisyys, kontrasti ja väritasapaino auttavat kaikki osaltaan saavuttamaan yhtenäisen värientoiston.

”Ilman kunnollista kalibrointia kuvien värit ja tarkkuus eivät ehkä täytä odotuksia”, Suhaib sanoo.

Näytön kalibrointi varmistaa, että näytöllä näkyvä sisältö vastaa tarkasti lopputulosta, olipa kyse tulosteena tai muilla näyttölaitteilla tarkasteltavasta sisällöstä. Tätä varten tulee varmistaa, että käytössä on tietokoneelle sopiva kalibrointiohjelmisto. (Windows: Calibrate Display Colour; MacOS: Display Calibrator Assistant.)

2. Materiaaliasetusten muokkaaminen

Musta Canon-merkkinen tietokoneen näyttö. Kuvattu Canon-kameralla.

Huippuluokan Canon 4K-näyttö on aina hyvä valinta.

”Myös materiaaliasetukset ovat tärkeä osa valmistautumista”, Suhaib kertoo.

Tulostamisessa materiaaliasetukset viittaavat tulostimen mukautettaviin asetuksiin ja säätöihin, kuten paperikokoon, tyyppiin ja paksuuteen. Nämä mukautetaan erilaisille materiaaleille sopiviksi. Asetuksilla varmistetaan, että tulostin toimii optimaalisesti valitun tulostusmateriaalin kanssa. Näin saadaan korkealaatuisia tulosteita, joissa on tarkka värintoisto ja terävyys.

Materiaaliasetuksissa valitaan yleensä paperin koko (esim. A4, A3, A2), paperin tyyppi (esim. kiiltävä, mattapintainen, valokuvapaperi) ja joskus paperin paksuus tai paino. Tulostimissa voi olla myös tulostuslaatuun, musteen tiheyteen ja värienhallintaan liittyviä lisäasetuksia, joilla lopputulos voidaan räätälöidä vielä tarkemmin tulostustyön vaatimusten mukaiseksi.

Tulostaessa on tärkeää määrittää oikeat materiaaliasetukset, jotta saat haluamasi lopputuloksen. Väärät asetukset voivat aiheuttaa esimerkiksi vääristymiä, tahroja tai heikon väritarkkuuden. Erilaisia tulosteita on valtavasti, joten pohdi, millaisen lopputuloksen haluat.

Jos tulostat esimerkiksi A4-kokoa suuremmalle tai pienemmälle paperille, käytät paksumpaa kartonkia tai haluat kiiltävän tulosteen, täytyy varmistaa, että tulostimen asetukset on säädetty oikein. Voit myös valita tarvittavat materiaaliasetukset tulostimen digitaaliselta näytöltä.

”Kun varmistetaan, että materiaaliasetukset sopivat tulostusmateriaalin ominaisuuksiin, käyttäjät voivat optimoida tulosteen laadun ja tuottaa ammattitasoisia tulosteita”, Suhaib neuvoo.

Saat apua materiaaliasetusten säätämiseen Canon PRINT -sovelluksesta, jossa on myös muita käteviä toimintoja, kuten mustetasojen tarkistus.

3. Kokeile tulostusta rohkeasti.

Canon-tulostin toimistopöydällä. Matkustamiseen liittyviä julisteita ja kaksi kelloa takana olevalla seinällä sekä esitteitä oikealla ja lelulentokone pöydällä. Kuvattu Canon-kameralla.

Oikeiden materiaaliasetusten käyttö on tärkeää, olipa kyse raporttien, esitteiden tai julisteiden tulostamisesta.

Saumaton siirtyminen hetkien tallentamisesta niiden ikuistamiseen tulosteina vaatii näkökulman muutosta. Jos olet valokuvaaja, joka haluaa perehtyä tulostamisen saloihin, Suhaib neuvoo ottamaan tulostamisen huomioon jo kuvaamisen aikana.

”Väritasapainon ja valotuksen huomioiminen varmistaa sen, että kuvaushetken tunnelma säilyy, ja se voidaan herättää eloon paperilla.”

Suhaib kehottaa myös kokeilemaan Canonin Dual Pixel (DP) RAW -ominaisuutta, joka hänen mielestään muuttaa valokuvien tulostamisen täysin. Useimmissa uusissa R-järjestelmän kameramalleissa saatavilla oleva innovatiivinen tekniikka optimoi kuvan yksityiskohdat ja tuottaa terävämpiä ja selkeämpiä tulosteita.

”Canonin muokkausohjelmistoon integroitu DP RAW helpottaa kuvan saattamista tulosteeksi vain yhdellä napsautuksella”, hän sanoo.

Voit muokata DP RAW -kuvia Digital Photo Professional ("DPP") on tehokas digitaalisia EOS-kameroita ja RAW-ominaisuuden sisältäviä PowerShot-malleja varten suunniteltu kuvien käsittely-, katselu- ja muokkausohjelmisto.

”DPP:n avulla voit muokata RAW-kuvia perus- ja lisätoiminnoilla sekä tulostaa niitä”, kertoo Suhaib.

Toisin kuin JPEG-muodossa kuvatessa, RAW-muodossa kuvat tallentuvat tiedostomuodossa, joka säilyttää kaikki kameran kennon tallentamat käsittelemättömät tiedot. RAW-muoto säilyttää maksimaalisen joustavuuden ja hallinnan muokkausvaiheessa, joten jälkikäsittelyssä voidaan säätää kattavasti esimerkiksi valotusta ja valkotasapainoa ilman, että kuvanlaatu kärsii. Vaikka RAW-tiedostojen koko onkin suurempi, kuva toistuu niissä tarkimmin. RAW tarjoaa kuvaajalle enemmän vapautta kuvien käsittelyyn, joten se sopi ihanteellisesti tulostamiseen.

4. Tulostamisessa koolla on väliä

Canon-tulostin, jonka ympärillä on erilaisia 10 x15 cm:n suuruisia tulostettuja värivalokuvia ja Canon-kamera. Kuvattu Canon-kameralla.

Canonin avulla voit tulostaa eri värisiä, kokoisia ja muotoisia materiaaleja. Valitse haluamasi asetukset muistojesi ikuistamista ja säilyttämistä varten.

Kädet asettelevat paperista lahjakoristetta jouluiseen Creative Park -paperikranssiin.

”Askartelu oli mahtava idea, ja meillä oli hurjan hauskaa”, Chris summaa. ”Se oli paljon palkitsevampaa kuin mitä odotin, ja Elin kanssa vietetyt nauruntäyteiset hetket olivat todella antoisia.”

”Koko on tärkeä. Jos haluaa tulostaa A2-kokoisen tai suuren kuvan, skaalauksessa on hyvä olla mahdollisimman paljon liikkumavaraa. Muuten valokuvat eivät näytä paperilla yhtä luonnollisilta, ja ne saattavat näyttää jopa hieman venytetyiltä”, Suhaib sanoo.

Kokoon liittyen Suhaib painottaa vielä RAW-muodossa kuvaamisen tärkeyttä, sillä se tarjoaa eniten joustoa skaalaukseen. Tämä on erityisen tärkeää, jos aikoo tulostaa suuria tulosteita. (Myös JPEG-muodossa kuvien eheys säilyy parhaiten, kun käytetään suurinta tarkkuutta.)

Jos huomaat, että tulostettavan valokuvan mittasuhteet eivät sovellu haluamaasi kokoon, voit korjata ongelman useimmilla kuvankäsittelyohjelmistoilla. (Canonin ohjelmisto on Print Studio Pro, joka on yhteensopiva imagePROGRAF- ja PIXMA PRO -tulostimien kanssa).

Jos tulostaminen on sinulle uutta ja haluat nähdä lopputuloksen, jotta voit tehdä kokeiluja ja oppia, voit käyttää Print Studio Pron kätevää Pattern Print -toimintoa. Jos et ole varma mitkä kirkkaus- tai kontrastitasot sinun tulisi valita, voit tulostaa Pattern Print -asetuksella samasta pikkukuvasta näytteitä käyttäen eri värivaihtoehtoja. Sitten voit valita niistä mieleisesi.

Kun näet samana aikaan eri asetusten tuottamia kuvia, voit jatkaa testailua luovasti, kunnes kuva on valmis tulostettavaksi. Ajan myötä opit säätämään oikeat väriasetukset intuitiivisesti. Suhaibin mukaan se vaati kuitenkin harjoittelua.

“Voit päästää luovuutesi valloilleen ja kokeilla erilaisia asetuksia”, hän kehottaa. “Se on ainoa tapa oppia ja kehittyä.”

Kuten kaikilla muillakin valokuvaamisen osa-alueilla, kannattaa kokeilla erilaisia menetelmiä, sillä niin tulostamiseen tutustuu parhaiten. Canonin sivuilla voit tutustua myös muihin aiheeseen liittyviin materiaaleihin.

Teksti: John Marshall ja Mabinty Taylor-Kamara

Vastaavia tuotteita

Aiheeseen liittyvät artikkelit