MENESTYKSEKÄSTÄ

Kirjojen elinkaaren hallintaa digitaalisella painamisella

Lataa case-esite

NYKYAIKAISTA


ON TÄRKEÄÄ, ETTÄ ASIAKKAAMME EIVÄT NÄE EROA VANHALLA JA UUDELLA TAVALLA TUOTETTUJEN PAINOTUOTTEIDEN VÄLILLÄ. KUN LISÄKSI VOIMME KÄYTTÄÄ SAMOJA PAPEREITA OFFSET- JA DIGITUOTANNOSSA, KIRJAPAINOILLA ON MAHDOLLISUUS VALITA AINA KUSTANNUSTEHOKKAIN TUOTANTOTAPA.

Marko Silventoinen, Toimitusjohtaja
01

Ensimmäinen askel offset-painamisesta kohti tarvepainatusta

Otavan Kirjapaino Oy on vuonna 1890 perustetun Otavan tytäryhtiö. Kustannusosakeyhtiö Otava on yksi Suomen suurimpia kustantamoja ja Otavan Kirjapaino Oy tuottaakin eri puolilla Suomea toimiville asiakkailleen vuosittain satoja uusia nimikkeitä – aina pokkareista kovakantisiin kirjoihin sekä romaaneista tietokirjoihin ja oppimateriaaleihin.

Otava-konsernilla on hallussaan koko kirjan tekemisen ketju, joka koostuu kirjailijoista, kustantamosta, kirjapainosta, logistiikkayrityksestä sekä jälleenmyyjästä. Kaksi kolmasosaa Otavan Kirjapaino Oy:n painotuotannosta tuotetaan konsernin kustantajalle. Loput yrityksen painotuotemyynnistä tulee lähinnä muita suomalaisilta kustantajilta.

Otavan Kirjapaino Oy on saanut todistaa asiakkaiden tarpeiden muuttumista ja painosmäärien pienemistä vuosi vuodelta. Perinteisenä offset-painotalona yritys halusi toimintaansa lisää joustavuutta voidakseen tuottaa myös pienempiä painosmääriä. Tämän päätöksen myötä syntyi tarve löytää jokin tehokkaampi ratkaisu.

Ensimmäinen askel offset-painamisesta kohti tarvepainatusta

Otavan Kirjapaino Oy:n toimitusjohtaja Marko Silventoinen selittää tilannetta näin: ”Vaikka tilausten määrä onkin kasvussa, painosmäärät jatkavat silti pienenemistään. Vastaan tulee yhä vähemmän nimikkeitä, joita painetaan tuhansia kappaleita. Tämän vuoksi investoimme Canonin tarjoamaan viimeisimpään mustesuihkupainoteknologiaan.”

Kun otavalaiset olivat nähneet Canonin jatkuvasyöttöisten mustesuihkuratkaisujen laadun ja luotettavuuden Canonin Customer Experience Centre -keskuksessa Saksan Poingissa ja muiden asiakkaiden toimitiloissa, Otavan Kirjapaino hankki ColorStream 6000 Chroma -painokoneen, joka asennettiin paikoilleen tammikuussa 2019. Pian tämän jälkeen Otavan Kirjapainolle asennettiin ProStream 1000 -painokone toukokuussa 2019. Nämä tuotteet sulautuvat saumattomaksi osaksi yhteistyökumppani Hunkelerin tehokasta kirjablokkien viimeistelyyn tarkoitettua ratkaisua. ”Kun etsimme sopivaa digitaalista ratkaisua, Canon pystyi tarjoamaan meille parhaan teknologian kaikentyyppisille kirjoille, olipa kyseessä sitten romaani tai oppikirja, yksi- tai nelivärisenä. Kysynnän kasvaessa pyrimme siirtämään 25 % koko kirjatuotannostamme digitaalisen painamisen puolelle. Nyt kun ProStream- ja ColorStream-painokoneiden asennuksesta on kulunut vain puoli vuotta, olemme jo puolivälissä tätä tavoitetta”, Silventoinen toteaa tyytyväisenä.

Otavan Kirjapaino Oy:n

Pienemmät painosmäärät = enemmän aikaa ja vähemmän hukkaan meneviä tuotteita

Yksi Otavan keskeisistä tavoitteista oli se, että samaa painopaperia voitaisiin käyttää sekä digi- että offset-painamisessa ilman, että laatu tai tuottavuus kärsisi. Canon oli ainoa digitaalisten painoratkaisujen tarjoaja, joka pystyi vastaamaan tähän tarpeeseen.

Pienempien painosmäärien myötä Otava on voinut myös hyötyä lyhyemmistä toimitusajoista. Canonin tarjoamien teknologisten ratkaisujen asentamisen jälkeen toimitusajat ovat pienimmillään olleet 3–6 päivää, kun aiemmin kovakantisten teosten toimitusaika oli noin 15 ja pehmeäkantisten noin 10 päivää. Pitkän aikavälin tavoitteena on lyhentää toimitusaikaa entisestään 48 tuntiin. Tämä tavoite pyritään saavuttamaan investoimalla lisää integroituihin työnkulkua tehostaviin ratkaisuihin jälkituotantoprosessien automatisoimiseksi.

Otavalla on myös todettu, että digitaalinen teknologia on helpottanut ennusteiden laatimista konsernin omassa toimitusketjussa. ”Käytämme kirjojen elinkaaren hallintaan ohjelmistoa, joka ennustaa kirjojen menekkiä niiden myynnin perusteella. Tällöin uusi painos otetaan kirjasta juuri silloin kuin se tarvitaan ja oikean suuruisena. Tällä tavoin vältytään turhalta varastoinnilta ja tuotantomäärien ennustaminen sujuu huomattavasti aiempaa riskittömämmin. Ihanteellinen tulevaisuus olisi kuitenkin sellainen, jossa jokainen valmistamamme kirja olisi jo myyty”, Silventoinen selittää.

Pienemmät painosmäärät


COLORSTREAM- JA PROSTREAMPAINOKONEIDEN LUOTETTAVUUS ON TEHNYT MEIHIN VAIKUTUKSEN. TULOSTAJAMME VOIVAT NYT KESKITTYÄ VAIN TULOSTAMISEEN AINAISEN ONGELMANRATKAISUN SIJAAN.

Marko Silventoinen, Toimitusjohtaja

Ota yhteyttä, keskustellaan lisää ammattitason tulostusratkaisuistamme.

OTA YHTEYTTÄ

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

-->