Canon EOS R7 kanootin nokassa

Exploring the Wild – Canon EOS R7 luonnossa ja liikkeessä

Harri Tarvainen
Harri Tarvainen

Ammattivalokuvaaja


Lähettipalvelun kuriiri soittaa ja tarkistaa, että olen kotona. Kiitän vuolaasti nopeasta palvelusta, joka on kiidättänyt paketin päivässä pohjoiseen. Kaikki muut varusteet onkin jo pakattu melontaretkeä varten ja nyt näyttää siltä, että tärkein – uusi Canon EOS R7 – ehtii myös retkelle mukaan.

Harri Tarvainen on ulkoilma- ja toimintakuvaukseen erikoistunut ammattivalokuvaaja, joka retkeilee yhdessä Instagramista tutun kiharakarvaisen noutajan, Kaffen, kanssa. Kaffen seikkailuja voit seurata @kaffegram-tilillä. Muista lukea myös Kaffen ja Harrin vinkit lemmikkikuvaukseen.

Kesäinen melontaretki on tulvillaan kuvausmahdollisuuksia

Oulankajoki mutkittelee Oulangan kansallispuiston halki erämaakanjonin pohjalla. Koillis-Suomessa sijaitseva alue on tunnettu itäisen ja pohjoisen luonnon kohtaamispaikkana. Kesäöisin valokuvaajaa hellii aamu-usvan valossa seisovat ikikuuset ja talvella tykkylumipuut revontulten alla.

Onnenlintu kuukkeli kulkee retkeilijän seurana ja saattaa istahtaa kädelle, jos eväät ovat kunnossa. Vaikka olemme meloneet joella lukuisia kertoja, kokemus on aina erilainen.

Kaffe hyppää kanootin kyytiin ja löytää paikkansa keskeltä. Se ainakin tietää, mistä retkessä on kyse.

kiharakarvaisen noutaja Kaffe
Ilta-auringon kultainen valo sopii hyvin muotokuvaukseen. Vastavaloon kuvattaessa vähennän heijastuksia zoomaamalla lähelle kohdetta.

Kevyt kuvauskalusto on omiaan retkeillessä

Olen päässyt ensimmäisten joukossa kokeilemaan Canonin uutta EOS R7 -kameraa. Sen kaveriksi valitsin kevyen Canon RF-S 18-150mm, F3.5-6.3 IS STM -objektiivin. Monimutkaiselta kuulostava numero- ja kirjainyhdistelmä kertoo, että tällä objektiivilla voin kuvata sekä laajoja maisemia että lähikuvia kauempana sijaitsevista kohteista.

Kameran ja objektiivin yhteispaino jää mukavasti alle kiloon. Kameran kompakti koko ja keveys johtuu APS-C-kennosta, jonka 32,5 megapikseliä varmistavat, ettei tarkkuudesta ja kuvakoosta tarvitse tinkiä.

Kaivan kameran esiin kuivapussista kuvatakseni ilta-auringon värjäämää maisemaa: edessämme uivia telkkiä ja koskeloita, rannalla lepääviä poroja ja tietenkin jokituulen kuljettamia hajuja haistelevaa Kaffea.

Tällaisessa tilanteessa käytän lähes aina kameran automaattiohjelmia, kuten aukon esivalintaa. Voin kuitenkin muuttaa kuvaa tummemmaksi tai vaaleammaksi kompensoimalla valotusta. Mustaturkkisen Kaffen kohdalla saan yleensä parhaan lopputuloksen alivalotuksella.

Kuvauksen jälkeen minulla on aina tapana laittaa kamera visusti suojaan. Mutta pian huomaan melovani kamera kaulallani! Näin kevyellä setillä se onnistuu, ja olen aina valmiina kuvaustilanteiden osuessa eteeni.

 Maisemakuva Oulankajoelta, kanootti ja kaksi hahmoa
Laaja rajaus ja symmetrinen sommittelu luovat harmonisen tunnelman kuvaan. Canon RF-S 18-150mm, F3.5-6.3 IS STM -objektiivi on polttovälinsä ansiosta varsinainen jokapaikanhöylä.

Täysiverinen videokamera älykkäällä tarkennuksella

Olen ottanut valokuvia niin pitkään, että välillä unohdan järjestelmäkameran olevan samalla myös täysiverinen videokamera. Vaikka istun liikkuvassa kanootissa, jota veden lisäksi keinuttaa 40-kiloinen noutaja, video tallentuu lähes elokuvallisen tasaisena. Edistynyt kuvanvakain löytyy sekä kameran rungosta, että uusista objektiiveista. Runko ja objektiivi työskentelevät yhdessä ja vakauttavat tehokkaasti käsivaralta kuvattua kuvaa. Kamerassa on vielä kolmas tärinää vähentävä ominaisuus: digitaalinen kuvanvakain.

Peilittömään järjestelmään siirtymisen myötä suurin muutos kuvaamisessani liittyy tarkennukseen. Ennen kuvasin kertatarkennuksella, keskipisteeseen asemoidulla tarkennuspisteellä. Toki käytän tätä edelleenkin paljon. Mutta nyt huomaan valitsevani yhä useammin jatkuvan, älykkään tarkennuksen, joka tunnistaa kasvot ja kohteet automaattisesti.

Etenkin liikkuvan kohteen kuvaaminen helpottuu, kun tarkennukseen on käytössä koko kuva-ala eikä vain yksi piste. On hämmästyttävää huomata, kuinka kamera tunnistaa silmät ja ohjaa tarkennuksen oikeaan kohtaan itsestään.

 Canon EOS R7, lähikuvassa Kaffe-koira
Canon EOS R7 -kameran älykäs tarkennusjärjestelmä tunnistaa erilaiset kuvauskohteet ja auttaa pitämään ne terävinä liikkeessäkin.

Aamun valoa metsästämässä

Melottuamme hyvän tovin saavumme leiripaikalle ja pystytämme teltat rannalle. Kaasukeittimen ääni kertoo lähestyvästä illallisesta. Itse odotan eniten jälkiruokaa: ohukaisia kermavaahdolla ja lakkahillolla. Meloessa kun ei tarvitse miettiä rinkan painoa voivat eväätkin olla tavanomaista retkiruokaa juhlallisempia. Kaffe istuu tiiviisti ruokaa valmistavien ihmisten lähellä ja pääsee toteuttamaan itseään koemaistajana.

Myöhäiseen iltaan venyneen illallisen seurauksena unet jäävät lyhyiksi, sillä haluan nousta kuvaamaan nousevaa aurinkoa. Harmikseni huomaan, että vaikka ylläni taivas on pilvetön, juuri itäinen taivas on alapilvessä. Kiipeän kanjonin reunaa ylöspäin ja jokaisen noustun metrin myötä jokimaisema avautuu pidemmälle. Veden pinnalla ja puissa on kevyttä usvaa, joka pehmentää maisemaa kauniisti. Joen keskellä meloo Ulla seuranaan Kaffe. Ohjaan heitä käsimerkein kääntymään parhaaseen kuvaussuuntaan.

Canonin RF-S 18-150mm -objektiivin polttoväli mahdollistaa laajan maisemakuvan sekä tiukemmin rajattujen potrettien kuvaamisen ja kameran APS-C-kenno tuo optiikkaan vielä lisää ulottuvuutta. Canon EOS R7 toimii saumattomasti yhteen kaikkien RF- ja RF-S -objektiivien kanssa. Ja sovittimen ansiosta siihen käyvät myös EF- ja EF-S -sarjojen objektiivit. Siirtyminen uuteen järjestelmään on huomattavasti helpompaa, kun koko optiikkaa ei tarvitse päivittää kerralla.

Sellainen kamera, millainen tarve

Hienon melontaretken päätteeksi tuntuu banaalilta puhua kustannuksista. Onhan selvää, että mitä enemmän on valmis sijoittamaan kuvauskalustoon, sitä enemmän rahoilleen saa vastinetta: nopeutta, tarkkuutta ja valovoimaa. Kameran hinta vaikuttaa kuitenkin myös siihen, miten sitä tulee käytettyä ja mille retkille se pääsee mukaan.

Canon EOS R7 vastaa yhtä lailla harrastajan että ammattikuvaajan tarpeisiin – myös hintansa puolesta. Kamera sopiikin mainiosti harrastajille, jotka haluavat nousta kuvaamisessaan ns. seuraavalle tasolle ja etsivät ammattimaisia ominaisuuksia lippulaivamalleja edullisempaan hintaan.

Vaikka miellän itseni varsin kulutuskriittiseksi, valokuvauskaluston hankkimisen kohdalla huomaan perustelevani ostotarpeet hintalappua ja materiaa korkeammilla kriteereillä. Valokuvaus vie minut luontoon, saa valvomaan öitä ja heräämään aikaisin. Pääsen sen vuoksi uusiin kohteisiin ja tutustun uusiin ihmisiin. Kuvaaminen opettaa katsomaan asioita tarkemmin, tutkimaan valoja ja varjoja ja ikuistamaan hetkiä, joiden arvo vain nousee vuosien saatossa.

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa uutiskirjeemme ja inspiroidu tarinoista ja jännittävistä uutuuksista

Tilaa heti