ARTIKKELI

Oikea väriteknologia
mahdollistaa huippulaadun

Jokaisella suurkuvatulostamisen ja digipainamisen sovellusalueella on omat erityispiirteensä ja vaatimuksensa käytettävien värien osalta. Mikä sitten on tuotetarjonnan tila juuri nyt? Ja miksi graafisen teollisuuden kannattaisi nostaa värit entistä tarkemman suurennuslasin alle?

Juha-Matti-Lehtinen


SUOMEN SUURIMPANA VÄRIAINETOIMITTAJANA MEILLÄ ON HALU JA VELVOLLISUUS JAKAA TIETOA, JONKA AVULLA ASIAKKAAMME PYSTYVÄT TEKEMÄÄN YHÄ PAREMPAA LAATUA JA LIIKETOIMINTAA.

Canonin järjestelmäasiantuntija Juha-Matti Lehtinen

Tällä hetkellä alan suurin mielenkiinto kohdistuu Lehtisen mukaan mustesuihkuteknologioiden kehittämiseen, mutta myös muilla osa-alueilla tehdään – ja on tehty hienoja innovaatioita.

– Jatkuvan tuotekehityksen ansiosta Canonilla on markkinoilla hieno värikattaus, joka tarjoaa painotaloille monia kiinnostavia mahdollisuuksia. Muun muassa vaativaa suurkuvatuotantoa palvelevat UVgel-värit yhdistävät UV-, latex- ja liuotinteknologioiden parhaat ominaisuudet aivan poikkeuksellisella tavalla. Ja tämä mahdollistaa sen, että samalla värillä voidaan tulostaa kiiltävää sekä mattapintaista jälkeä, jolloin saadaan aikaan todella ainutlaatuisia lopputuloksia. Toinen hyvä esimerkki on varioPRINT iX -sarjan uusi inkjet-väriaine, jonka ympärille on suunniteltu kokonainen teknologinen kuvanmuodostuksen iQuarius iX -ekosysteemi. Innovaatio on nostanut arkkisyöttöisen inkjet-painamisen uusiin sfääreihin ja voi sanoa, että Canonilla näitä ratkaisuja on kehitetty oikeasti värien ja niille tarkoitettujen eri painotyösovellusalueiden ehdoilla.

Arizona

Käyttökohteella on ratkaiseva merkitys

Jokainen graafisen alan toimija painottaa käytettävien värien valintakriteereitä omalla tavallaan. Lehtinen kuitenkin muistuttaa, että käyttökohde on ylivoimaisesti tärkein väriratkaisuja ja painotekniikoita määrittävä asia.

– Ensinnäkin pitää huomioida perusasiat, eli tuleeko tuote sisä- vai ulkokäyttöön ja onko tuotteen elinkaari lyhyt vai pitkä. Lisäksi kestävyys, joustavuus, ympäristöystävällisyys, kosteuden- ja lämmönkesto sekä tavoiteltava hintalaatusuhde vaikuttavat värivalintaan.

Lehtisen mukaan eri painomateriaaleissa on myös yllättävän suuria reagointieroja ja toiset jopa hylkivät väriä.

– Mitä enemmän materiaalien ja värien käyttäytymisestä tiedetään, sitä parempia lopputuloksia saavutetaan. Jos lisäksi valitaan laajaan käyttöön soveltuvia värejä, investointitarve erilaisiin laitteisiin vähenee ja tuotevalikoima voidaan pitää monipuolisena pienemmällä konekannalla.

Colorado

Innovoidaan liiketoiminta paremmaksi

Canonin tavoitteena on tuottaa graafisen teollisuuden tarpeisiin entistä laaja-alaisemmin toimivia väriteknologioita. Se millä ja miten yritykset tulevaisuudessa painavat ja tulostavat, riippuu Lehtisen mukaan kuitenkin eniten asiakastarpeiden muuttumisesta ja toimijoiden omista tavoitteista.

– Kilpailuetua ja tehokkuutta haetaan nyt pienistäkin asioista. Esimerkiksi moni Coloradotulostimen hankkinut asiakkaamme on saavuttanut reiluja säästöjä, koska juuri värin hyvät ominaisuudet ovat vähentäneet laminoinnin tarvetta. UVgel-ratkaisulle myönnetty GreenGuard Gold -sertifikaatti ja M1-luokitus taas ovat taanneet sisustustuotteiden tekijöille sen, ettei pinnoista haihdu ympäristöön haitallisia tai allergisoivia yhdisteitä. Ja nämä faktat ovat kovaa valuuttaa myynnin tukena.

Nyt haastavina aikoina Lehtinen kannustaakin kaikkia alan toimijoita haistelemaan muuttuvien markkinoiden tarpeita ja ideoimaan tarvittaessa uutta.

– Esimerkiksi erilaisten pintakäsittelyjen ja lisäaineiden avulla on mahdollista tuottaa kuvia erittäin vaikeillekin materiaaleille. Miksipä emme siis pystyisi keksimään aivan uusia käyttökohteita, joissa maailman parhaita paino- ja tulostustekniikoita voidaan hyödyntää. Tähänkään mennessä kekseliäisyydellä ei ole ollut rajoja ja se on tuottanut paljon hienoja avauksia.

Ota yhteyttä, keskustellaan lisää edistyksellisistä paino- ja tulostusratkaisuistamme.

OTA YHTEYTTÄ

Aiheeseen liittyvät ratkaisut