Filming with the EOS 5D Mark IV on a beach

Christian Anderl

Kirkkautta ja tarkkuutta videokuvauksessa

Christian Anderl
Christian Anderl

Explorer


Mainosvalokuvaaja, elokuvantekijä ja Canon Explorer -kuvaaja Christian Anderl kuvailee EOS 5D Mark IV:n ylivertaisuutta videokuvauksessa ja sen kykyä taltioida kulissien takaisia stillkuvia nopeasti ja tehokkaasti.

”Tämä kamera täyttää kaikki vaatimukseni. Se on helposti käsiteltävä ja toimii erinomaisesti heikossakin valaistuksessa. Se tekee työstäni mukavaa.” Christianin innostuneisuus EOS 5D Mark IV -kameraa kohtaan on ilmiselvää heti, kun hän alkaa puhua siitä. Christian on käyttänyt 5D-sarjan kameroita ja seurannut Canonin tekniikan kehitystä siitä asti, kun aikoinaan aloitti kuvauksen 5D Mark II -kameralla.

”Canon tietää, mitä kaltaiseni kuvaajat tarvitsevat”, hän pohtii. ”Juuri kun luulet, että kamera ei voisi enää olla parempi, Canon tekee siitä entistäkin paremman! Mielestäni tämä uusin malli on tähänastisista edistysaskelista selkeästi suurin. Se on oikeasti loistava.”

EOS 5D Mark IV:n uudistusten pienillä ja hienovaraisilla muutoksilla on ollut suurin vaikutus Christianin työnkulkuun. Esimerkiksi uusi automaattitarkennustilan vaihtopainike kameran takapuolella on sijoitettu LCD-näytön oikealle puolelle, kätevästi peukalon ulottuville. ”Tämä oli minulle kameran tärkein uudistus”, hän toteaa. Otin still-kuvia erään musiikkipromon kulissien takana ensi kertaa täysin automaattitarkennuksella. Olin heti alusta alkaen aivan ällistynyt. Sehän toimii! Uudella LCD-näytön vieressä olevalla automaattitarkennustilan vaihtovivulla voin vaihtaa kasvojentunnistustarkennuksen kohdetta henkilöstä toiseen. Olin tästä todella vaikuttunut.”

Hän jatkaa: ”Tarkennus toimi loistavasti jopa tilanteissa, joissa odotin sen epäonnistuvan, eli kuvatessani videota erittäin heikossa valaistuksessa. Valokuvaajan näkökulmasta Dual Pixel RAW on myös hieno ominaisuus. Pidin todella yhdestä ottamastani kuvasta, mutta kohteen silmien terävyys ei ollut aivan paras mahdollinen. Säädin kuvaa myöhemmin Canon Digital Photo Professional -ohjelmistolla ja jopas jotakin – kuvasta tulikin täydellinen!”

”Luulen, että Canonille tämä on vasta uuden loistavan vallankumouksen alkua”, hän sanoo. ”Uuden 30 megapikselin kennon dynaaminen alue on huikea ja eron voi nähdä heti kameran huipputarkalta LCD-näytöltä.”

"Luulen, että Canonille tämä on vasta uuden loistavan vallankumouksen alkua."

Valot, kamera, action!

Christian asetti EOS 5D Mark IV -kameran kovaan koetukseen kuvatessaan sillä sekä Kulissien takana -videota että stillkuvia. Harva kamera suoriutuu molemmista tehtävistä moitteetta. ”Tavallisesti käyttäisin kahta kamerarunkoa samanaikaisesti, yhtä videokuvaukseen ja toista stillkuviin. Tämän kuvauksen ahtaassa kuvauspaikassa kahden kameran kanssa toimiminen olisi kuitenkin ollut hankalaa ja varusteiden määrä olisi rajoittanut kykyäni liikkua nopeasti. Kameran kyky suoriutua nopeita reaktioita ja tarkennuksia vaativista alati vaihtuvista kuvaustilanteista sekä video- että stillkuvauksessa teki minuun välittömästi vaikutuksen.”

”Alun perin oli sovittu, että kuvaan vain bändikuvia, mutta paikan päällä minua pyydettiinkin kuvaamaan myös videota”, Christian kertoo. ”Jouduin siis laittamaan kameran todelliseen koetukseen kuvaamalla molempia yhdellä kameralla.”

”Kulissien takana -videoiden kuvaaminen on haastavaa. Koko ajan saa kuvata minkä ehtii, ja silloin automaattitarkennuksesta on todellakin apua. Keskityin sommitteluun ja annoin automaattitarkennuksen vain toimia. Uuden vivun ansiosta pystyin vaihtamaan tarkennuskohdetta haluni mukaan.”

EOS 5D Mark IV on a handheld rig

Christian kuvasi kameralla käsivaralta yksinkertaisella telineellä. Koska tilanteessa piti kuvata videon ohella myös stillkuvia, hän ei voinut käyttää normaalisti videokuvauksessa suosimaansa isoa kehystelinettä.

”Pikkuinen teline toimi kuitenkin mainiosti”, hän muistelee. ”Pidin erityisesti vanhan Mark III -kamerani käsittelystä, ja uusi EOS 5D Mark IV on siinäkin suhteessa jopa edeltäjäänsä parempi. Se on edellistä mallia kevyempi, mikä on minulle ratkaisevan tärkeää. Samoin kuin toinen uudistus, nimittäin Wi-Fi!”

Christian jatkaa: ”Wi-Fi-yhteys ei ole järjestelmäkamerassa enää pelkkä myyntikikka. Se on nykyään aidosti hyödyllinen ominaisuus. Yhdistimme kameran kuvauksen aikana taulutietokoneeseen ja kauko-ohjasimme sillä automaattitarkennusta kuvauksen aikana, mikä oli todella hienoa. Näin sain itse keskittyä sommitteluun samalla kun kuvausavustajani piti taulutietokoneella huolen tarkennuksesta. Saatoimme molemmat tehdä tehtäviämme samanaikaisesti häiritsemättä toisiamme. Vältyimme sekaannuksilta toimimalla samanaikaisesti ja saavutimme täydellisen tuloksen!” ”Kuvasin 5D Mark II -kamerallani viime vuoteen asti, koska pidin siitä niin paljon ja se suoriutui tehtävistään täydellisesti pitkän aikaa. Lopulta kuitenkin hankin EOS 5D Mark III:n sen tilalle. Mutta Mark IV sen sijaan sai heti minut haluamaan sen käyttööni. Olenkin jo tilannut omani!”

"Uuden 30 megapikselin kennon dynaaminen alue on huikea ja eron voi nähdä heti kameran huipputarkalta LCD-näytöltä."

Filming handheld with the EOS 5D Mark IV

Pohdintaa ja johtopäätöksiä

Kuvamateriaalia katsellessaan Christian näki heti uuden EOS 5D Mark IV -kameran edut. ”Se on videokuvauksen työkaluna ikään kuin yhdistelmä kahden edellisen tuotesukupolven parhaita ominaisuuksia, johon on lisätty 4K-videokuvauskyky ja liuta liikkeellä käytettäviä kuvankorjaustyökaluja, kuten digitaalinen objektiivin optimointi, muita objektiivivääristymien korjauskeinoja ja Yksityiskohdat-kuva-asetus. Tietokoneella kuvia muokatessa myös Dual Pixel RAW -muodon edut nousevat toden teolla esiin.”

”Pidin todella myös automaattitarkennuksesta videokuvauksessa ja suorituskyvystä korkeilla ISO-herkkyysasetuksilla. Värit säilyvät aitoina ja ISO 6400 -asetuksella heikon valaistuksen aiheuttama kohina oli aivan uskomatonta. Sen rakeisuus muistuttaa kaunista filmiä. Se on niin upeaa, että joku voisi vaikka luulla, että sitä on lisätty jälkikäteen tyylisyistä!”

”Minä en ole luonteeltani tekniikkaa palvova kuvaaja”, hän jatkaa. “Mutta tämä on työkalu, joka toimii kuten haluan. En ole aiemmin törmännyt kameraan, jota voin vain alkaa käyttää näin pikaisesti. Olin oikeasti surullinen, kun jouduin palauttamaan sen!”

Lähettiläät ja tarinat

Canon Ambassador Lorenzio Agius uses EOS 5D Mark IV

Inspiraatiota

Katso, kuinka EOS 5D Mark IV suoriutuu ammattikuvaajien käsittelyssä

Katso mestarin vinkit