Canonin “World Unseen” - valokuvanäyttely kutsuu sekä näkövammaiset että näkevät kävijät tutustumaan valokuvataiteeseen

Canonin ”World Unseen” -valokuvanäyttely kutsuu niin näkövammaiset kuin näkevätkin kävijät tutustumaan valokuvataiteeseen saavutettavalla ja immersiivisellä tavalla. Näyttely järjestetään Somerset House -taidekeskuksessa Lontoossa 5.–7.4. yhteistyössä Royal National Institute of Blind People (RNIB) -järjestön kanssa.

A white rhino stands proud against a blue, but cloudy sky. It is guarded by three Black men with rifles, wearing army fatigues and matching hats. The whole scene is partially obstructed by black clouds, as it would be for a viewer with diabetic retinopathy.

Kuvan etualalla seisoo isosarvikuono, ja sen taustalla näkyy sinistä mutta pilvistä taivasta. Sarvikuonoa vartioi kolme miestä, joilla on kiväärit, armeijan asut ja samanlaiset hatut. Kuva on osittain tummien varjojen peitossa ja näyttää siten samalta kuin se näyttäisi diabeettista retinopatiaa (silmäsairaus) sairastavan katsojan silmin.

The fingertips of a hand wearing a gold wedding band gently rest on a tactile image of a rhino, printed on a flat white background. The shape of the animal is in relief and the differing textures of its skin are apparent.

Vasemman käden sormenpäät koskettavat valkoiselle taustalle tulostettua sarvikuonoa esittävää kohokuvaa. Käden nimettömässä on kultainen sormus. Eläimen muodon ja sen ihon eri tekstuurit voi tuntea kädellä.

Vähintään 2,2 miljardilla ihmisellä eri puolilla maailmaa on jonkinasteinen näkövamma1, minkä vuoksi he eivät yleensä pääse nauttimaan valokuvataiteesta. Tämä näyttely on suunniteltu erityisesti näkövammaisille kävijöille ja se esittelee maailmankuulujen valokuvaajien ottamia kuvia. Valokuvien lisäksi näyttelyssä on tarjolla kohokuvioituja tulosteita, äänikuvauksia, äänimaisemia ja pistekirjoitusta. Näiden avulla kaikki kävijät voivat tutustua tarinoihin, joita tällä vaikuttavalla näyttelyllä on kerrottavanaan.

Näkevät kävijät puolestaan opastetaan näyttelyssä ymmärtämään paremmin, millaista on olla näkövammainen. Jokainen kuva on osittain hämärän peitossa, ja kuvien tarkoitus on tuoda esiin sitä, miltä maailma näyttää silloin, kun katsojalla on näkövamma, kuten glaukooma tai diabeettinen retinopatia. Näyttely paitsi herättää miettimään taide- ja kulttuuritilojen saavutettavuutta, myös tuo esiin sitä, miten inklusiivinen suunnittelu parantaa kaikkien taide-elämystä.

Näyttelyssä on esillä valokuvia maailmankuuluilta valokuvaajilta ja Canon-lähettiläiltä eri puolilta maailmaa. Näyttelyn toteutukseen ovat osallistuneet muun muassa lukuisia palkintoja voittanut eteläafrikkalainen kuvajournalisti Brent Stirton, brasilialainen kuvajournalisti Sebastião Salgado, nigerialainen kuvajournalisti Yagazie Emezi, urheilukuvaaja Samo Vidic, muotikuvaaja Heidi Rondak ja Pulitzer-palkittu kuvajournalisti Muhammed Muheisen.

Valokuvien lisäksi näyttelyn videomateriaaleissa esiintyy näkövammaisia henkilöitä, kuten brittiläinen vammaisaktivisti Lucy Edwards ja Brittiläisen imperiumin ritarikunnan jäsenen arvonimen saanut Menna Fitzpatrick, talvilajeissa parhaiten menestynyt brittiläinen paralympiaurheilija. Nämä Canonin kanssa yhteistyössä kuvatut videot kertovat heidän tarinansa ja näyttävät heidän reaktionsa, kun he tutustuvat näyttelyyn ensimmäistä kertaa.

Dave Williams, Inclusive Design Ambassador, RNIB: ”World Unseen -näyttely avaa oven valokuvien maailmaan ja tarjoaa kävijöille mahdollisuuden kokea näiden ikonisten kuvien tunteita herättävät tarinat kosketuksen kautta. Käytän itsekin pistekirjoitusta, joten minusta on ollut mahtavaa tuoda esiin kohokuvioitujen tulosteiden tarjoamia mahdollisuuksia yhdessä Canonin kanssa ja nähdä käytännössä, miten teknologia voi tehdä taiteesta saavutettavampaa.”

”Valokuvat voivat parhaimmillaan olla todella vaikuttavia ja tämä näyttely tarjoaa täysin uudenlaisen tavan tutustua kuvin ja tarinoihin niiden taustalla. Uskomme, että Canonin tulosteiden ja teknologian avulla kaikki kävijät voivat kokea vahvemmin tunteet ja tarinat, joita valokuvilla halutaan tuoda esiin. Jo useiden vuosien ajan Canon on tehnyt taiteesta saavutettavampaa näkövammaisille PRISMAelevate XL -ohjelmistonsa ja Arizona-sarjan tulostimiensa avulla” kertoo Canon Oy:n toimitusjohtaja Tommi Laitinen.