Suomalalaista valotaidetta ja video-osaamista Galway 2020 Euroopan Kulttuuripääkaupunki -ohjelmassa

Galway Irlannissa on Euroopan kulttuuripääkaupunki 2020 ja he tilasivat suomalaiselta valotaitelija Kari Kolalta teoksen ohjelmaansa. Kolalta pyydettiin jotain suurta ja hän päätti valaista kokonaisen vuoren Connemaran maaseudulla Irlannissa. Teoksen nimi ’Savage Beauty’ tulee Oscar Wildelta, joka kutsui Connemaraa tällä nimellä. Toteutettu valotaideteos oli yli kuusi kilometriä leveä ja sen valaisemiseen tarvittiin noin 1000 lamppua ja 20 kilometriä sähkökaapelointia. Se on suurin koskaan toteutettu valotaideteos. Alkuperäisen suunnitelman mukaan teoksen oli tarkoitus olla avoinna yleisölle 14.-17.3. ja paikan päälle odotettiin yli 20 000 kävijää. Koronavirusepidemian takia yleisötapahtuma jouduttiin peruuttamaan, mutta teos onnistuttiin tallentamaan videolle ja valokuviin poikkeuksellisesti vain yhden yön aikana. Kari Kolan luottokuvaaja Janne Tanskanen on vastannut Kolan teosten tallennuksesta vuodesta 2013 lähtien ja hän kuvasi myös Savage Beauty -teoksen. Kari Kola ja Janne Tanskanen avaavat projektin taustoja seuraavassa:


Valotaiteilija Kari Kola


”Lähtökohtana oli tehdä pinta-alallisesti maailman suurin valoinstallaatio. Henkilökohtaisesti lähdin haastamaan itseäni ja tarkoituksena oli toteuttaa jotain sellaista, mitä kukaan muu ei ole tehnyt ennen, niin mittakaavallisesti, taiteellisesti kuin tuotannollisesti. Taiteellisesti lähdin tekemään yhtä isoa kuvaa. Teoksen dynamiikkaa ei tarvitse tehdä valoilla, vaan luonnonelementtien kuten pilvien ja usvan liike muuttaa näkymää koko ajan. Teoksen dynamiikka tulee siis luonnosta. Käytin kahta pääväriä, sinistä ja vihreää. Sininen, koska se on ensimmäinen väri, joka tulee mieleen kun ajattelen Suomea ja vihreä, mikä tulee ensimmäisenä mieleen Irlannista. Hankalinta toteutuksessa oli mittakaava ja logistiikka. Vuoren juurelle ei ollut tietä vaan veimme kalustoa paikalle helikoptereilla, lautoilla ja käsin. Vuoren rinteellä toimiminen luonnonarmoilla oli äärimmäisen raskasta. Rakennusaikana koimme niin kaunista auringonpaistetta kuin rankkasateitakin, lumimyräköitä ja myrskylukemissa puhaltavia tuulia, monesti jopa saman päivän aikana. Mielestäni lopputulos oli taiteellisesti juuri se mitä haettiin.”


Kuvaaja Janne Tanskanen


”Kuvasin Savage Beauty -teoksen Canon EOS C200 -videokameralla. Alustava suunnitelma oli kuvata teosta viisi yötä, mutta tilanteen muuttuessa nopeasti kuvasimme lopuksi teoksen yhdessä yössä. Tämä toi luonnollisesti huomattavaa lisäpainetta tilanteeseen, jossa välimatkat olivat pitkiä ja keliolosuhteet vaihtuvat koko ajan. Kuvausyönä sää onneksi suosi, saimme vain kepeitä vesikuuroja ja onnistuimme taltioimaan teoksen kattavasti. Canon EOS C200 -videokameran käytettävyys yhdistettynä kuvanlaatuun toimi hyvin tässä kohteessa. Vastakkaisen vuoren rinnettä kiivetessäni, en olisi voinut kantaa mukanani useita raskaita akkuja tai muuta oheistarviketta. Kohteessa videokameran pieni koko ja käytettävyys oli avainasemassa. Monessa tilanteessa käytin videokameraa hyvin riisutussa muodossa, jotta sain kuvat tehokkaasti talteen. Videokameran akun kesto oli uskomaton ja pärjäsin koko yön vain muutamalla kevyellä akulla. Helppo käytettävyys ei kuitenkaan tarkoita tinkimistä kuvanlaadussa ja pidän kameran Cinema RAW Light -tallennusta erinomaisena tähän käyttötarkoitukseen. Minua miellyttää videokameran totuuden mukainen värientoisto, joka tarkoittaa helppoa värimäärittelyä. Tallensin proxy-tiedostot videokamerassa samanaikaisesti ja seuraavana aamuna editoin niitä apuna käyttäen valmiin videon.”


Katso video suurimmasta koskaan toteutetusta valoteoksesta:


https://www.youtube.com/watch?v=mPOjwvuTSmM


Kari Kola on joensuulainen valotaiteilija, joka on erikoistunut suuriin ulkoinstallaatioihin. Kola on toiminut maailmalla suurien ulkoilmateosten pioneerina ja suomalaisen valotaiteen edelläkävijänä. Hän on toiminut vuodesta 2001 lähinnä valon parissa.