Vuoden parhaimmat lehtikuvat on valittu. Kuvajournalismi 2019 -kilpailu juhlistaa suomalaisten kuvaajien huippuosaamista!

Vuoden parhaimmat lehtikuvat on valittu! Kuvajournalismi 2019 -kilpailuun osallistui yhteensä 77 valokuvaajaa 1794 työllä. Viime vuoden parhaan lehtikuvan on kuvannut Juha Metso ja vuoden kuvajournalistiksi valittiin puolestaan Touko Hujanen. Lisäksi kuvaajia palkittiin seuraavissa sarjoissa: Reportaasi (Kalle Koponen), Uutiskuva (Antti Yrjönen), Henkilökuva (Tomi Glad), Urheilukuva (Jukka Ritola), Essee (Juha Metso), Video (Sakari Piippo) ja Uusi kuvajournalisti (Hannes Paananen).


Tuomaristo kommentoi Juha Metson kuvaamaa Vuoden lehtikuvaa seuraavasti: ”Kuvan takana on suuri yhteiskunnallinen tarina. Se kiteyttää suomalaisen maanviljelijän ahdingon. Maalauksellisessa kuvassa on monta tasoa: kyse on samaan aikaan henkilökohtaisesta ja paikallisesta tragediasta, mutta myös globaaleista ja eettisistä ympäristökysymyksistä. Kuvassa on voimakas lataus ja vetovoima. Se on lähes raamatullinen ja herättää tunteita olematta sentimentaalinen.” Juha Metson voittoisa kuva haminalaisen lehmätilan lopusta kuului myös kilpailussa vuoden parhaimpana Kuvaesseenä palkittuun sarjaan.


Vuoden Kuvajournalistia, Touko Hujasta, tuomaristo kommentoi voittajaksi, jonka kuvat ovat tarinallisia ja sensitiivisiä. Tuomariston mukaan ”kuvaajalla on kyky ymmärtää ihmistä. Minimalistisin keinoin hän onnistuu herättämään katsojan mielikuvituksen ja muistot.”


Kilpailun tuomareina toimivat tänä vuonna tanskalainen kuraattori, valokuvahistoroitsija ja KATALOG -lehden päätoimittaja Jens Friis, dokumenttielokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Virpi Suutari ja lehtikuvaaja Joel Maisalmi.


Yleisö sai äänestää omaa suosikkiaan kuuden finalistin joukosta ja suosikiksi nousi Jukka Ritola. Yleisöäänestykseen osallistuneiden kesken arvotaan Canon PowerShot G7 X Mark III -kamera.


Canon on Kuvajournalismi 2019 -kilpailun pääyhteistyökumppani. ”Canon on palvellut valokuvauksen ammattilaisia ja harrastajia jo yli 80 vuoden ajan, ja kuva on tärkeä osa yrityskulttuuriamme”, kertoo Canon Oy:n toimitusjohtaja Harry Nyström. ”Olemme aina pyrkineet tarjoamaan ammattikuvaajille maailman parhaat työkalut ja olemme ylpeitä siitä, että ammattilaiset luottavat niihin.”


Kilpailun tukijana Canon haluaa edistää korkealaatuista journalismia sekä nostaa esiin eri kategorioiden parhaita kuvia ja kuvaajia Suomesta sekä tuoda kuvien parhaimmiston mahdollisimman monen nähtäville.


Lisätietoja: Canon Oy, Olli Turtiainen, olli.turtiainen@canon.fi, p. +358 40 7716226