ARTIKKELI

Dusty – kulttuuriperintö herää eloon

Digitaalisesti tulostetut sisustustuotteet tarjoavat ainutlaatuisia ratkaisuja niille, jotka kaipaavat yksilöllisiä sisustuselementtejä. Suurkuvatulostuksen tarjoamat mahdollisuudet tulivat esille Dusty-projektissa, jossa 1800-luvun tapetti herätettiin uudelleen eloon.

Dusty – kulttuuriperintö herää eloon

Onko isovanhempiesi talossa upea tapetti, jonka tunnelman haluaisit välittyvä tuleville sukupolville? Toivoisitko voivasi toisintaa palan historiaa omassa sisustuksessasi? Mitä jos voisit tuoda aidon Art Nouveau -tapetin olohuoneesi seinille ja osaksi modernia asumista?

Tunnettu norjalainen valokuvaaja ja trendiasiantuntija Jorunn Tharaldsen ja sisustusarkkitehti Maria Horgen osoittivat kaiken tämän olevan mahdollista. He ovat Dusty-projektin äitejä, jotka lumoutuivat 1800-luvulla rakennetun Gimlen kartanon naisten salin tapetista niin, että halusivat antaa upealle kuosille uuden mahdollisuuden ja tuoda pienen palan kulttuuriperintöä elävöittämään nykykoteja.

Uusi vanha tapetti

Dusty-projekti sai alkunsa, kun Tharaldsen ja Horgen kuvasivat yhdessä sisustuksia norjalaisissa perinnerakennuksissa. Projektin aikana he kävivät tutustumassa myös Kristiansandissa, Etelä-Norjassa sijaitsevaan Gimlen kartanoon. Molemmat ihastuivat ensisilmäyksellä kartanon naisten saliin ja sen upeaan puuteriseen ja herkkään Art Nouveau -tapettiin. Tapetissa oli hempeä tausta ja kullanhohtoisia kieloja, ja se oli niin upea, että naiset alkoivat selvittää, löytyisikö sitä vielä tuotannosta ja kuka omistaisi kuosin oikeudet. Pettymys oli suuri, kun kävi ilmi, ettei kukaan valmistanut tapettia eikä oikeudenhaltijaakaan löytynyt enää kaikkien näiden vuosien jälkeen.

Valloittava tapetti ei kuitenkaan jättänyt Tharaldsenia ja Horgenia rauhaan, vaan he halusivat saada kuosin ja tapetin uudelleen tuotantoon. Tharaldsen tiesi, että Canonilla on kokemusta monentyyppisestä painamisesta, erilaisista tekniikoista ja pinnoista. Hän päätti ottaa yhteyttä Canoniin, jotta hanketta saataisiin vietyä eteenpäin. 

Tharaldsen käsitteli valokuvanmuokkausohjelman avulla tapetista otetun kuvan pohjalta uuden, restauroidun kuosin. Tämän pohjalta saatettiin tulostaa Canonin teknologioin ja laittein ”uutta vanhaa tapettia”. Työhön käytettiin Océ ColorWave 3700 ja Océ Colorado 1640/1650 -suurkuvatulostimia. Suurkuvatulostustekniikoilla voitiin tulostaa Gimlen tapetin kuviot paitsi alkuperäisessä, myös useissa uusissa alkuperäisistä väreistä sovitetuissa väreissä.

Uusi vanha tapetti

Uniikkeja sisutusratkaisuja tulostamalla

Nykykoteihin halutaan yksilöllisyyttä ja ainutlaatuisia, räätälöityjä ratkaisuja. Digitaalisilla tulostustekniikoilla voidaan tuottaa nopeasti pieniä eriä kuluttajien käyttöön. Digitaalisesti tulostetut sisustustuotteet voivat olla esimerkiksi personoituja tapetteja, sisustustauluja, ovia tai sälekaihtimia. Myös keittiön väliseinät, työtasot, sisustustarrat sekä ikkunakalvot, ikkunat, suihkuseinät ja kuivien tilojen koristekaakelit kuuluvat materiaaleihin, joihin voidaan tulostaa kuvaa. Jopa styroksille voidaan tulostamalla luoda muotoa ja struktuuria, niin että se jäljittelee vaikkapa kipsistä kattoruusuketta – mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Dusty-projektissa käytetyt Océ ColorWave 3700 ja Océ Colorado 1640/1650 -suurkuvatulostimet ovat ihanteellisia erilaisiin sisustusratkaisuihin. Laitteilla voidaan tuottaa kauniita, kestäviä tulosteita hyvin vaihteleville materiaaleille.

Océ ColorWave 3700 on erityisesti graafisen alan yrityksille suunniteltu värimonitoimijärjestelmä monipuoliseen suurkuvatulostukseen. Korkealaatuinen laite on ympäristöystävällinen, eivätkä siinä käytettävät väriaineen sisällä vaarallisia tai ympäristölle haitallisia ainesosia. Järjestelmä käyttää Océ TonerPearls® -värikuulia ja Océ CrystalPoint -teknologiaa laadukkaan tulostuslaadun takaamiseksi. Näiden ansiosta laitteella voidaan toteuttaa korkealaatuiset ja kestävät tulosteet paitsi tavalliselle paperille myös uusiopaperille ja erikoismateriaaleille. Tulostusmateriaalin ei tarvitse olla kemiallisesti päällystettyä, joten tulosteita voi hyvin käyttää erilaisissa sisätiloissa, jopa lastenhuoneissa, sillä niistä ei synny päästöjä eikä höyryjä.

Océ Colorado 1640/1650 -suurkuvatulostimessa käytettävä UVgel-väriaine takaa upean tulostuslaadun ja värikirjon. Lisäksi painopinta on luonnollinen ja jälkikäsittely helppoa, sillä laadukas painojälki toteutetaan ohuen värikerroksen avulla. UVgel-väriaineella painettaessa materiaalivalikoima on poikkeuksellisen laaja, sillä se sopii myös ohuille, taipuisille ja lämpöherkille materiaaleille. Painopinta kestää erinomaisesti hankausta ja kulutusta, mikä vähentää laminoinnin tarvetta. Hajuton ja hetikuiva painopinta soveltuu niin sisä- kuin ulkokäyttöön.

Kuosi, joka elää läpi vuosituhansien

Pelkän vanhan tapetin restauroinnin sijaan Tharaldsen ja Horgen toivat 1800-lukulaisen tapetin eloon ja loivat sille uuden elämän. Projektin pohjalta koottiin myös kirja, joka kantaa samaa nimeä kuin projekti. Nimi Dusty kuvaa historiallisten huoneiden utuista tunnelmaa ja himmeitä ja hillittyjä värejä. Harrastuksen muuttuessa yhä ammattimaisempaan suuntaan, naiset päättivät käynnistää liiketoiminnan. Syntyi Dusty-niminen yritys, joka tuottaa historiallisista malleista uusia tuotteita 2000-luvun asiakkaille. Esimerkiksi Gimle gårdista löytynyttä tapettia saa nyt missä tahansa asiakkaan toivomassa sävyssä. Tapetin lisäksi samaa kuosia voidaan nyt käyttää monenlaisissa sisustustuotteissa aina lattiamateriaaleista kalusteisiin ja kankaisiin. Dustyn Gimle-mallisto julkaistiin Oslo Design Fair -messuilla tammikuussa 2018.

Kuosi, joka elää läpi vuosituhansien

Katso video

Katso video

Haluatko kuulla lisää suurkuvatulostuksen tarjoamista mahdollisuuksista?

Ota yhteyttä

Aiheeseen liittyvät ratkaisut

Painotuotteet sisustukseen

Painotuotteet sisustukseen

Sisustus on dynaaminen ala, jolle tulostusteknologian nopea kehitys luo uusia ja mielenkiintoisia mahdollisuuksia.

Graafinen tuotanto

Graafinen tuotanto

Hyödynnä tulostuksen mahdollisuudet.

Lue lisää

Tervetuloa mukaan digitaalisen tapettien tulostamisen vallankumoukseen

Tervetuloa mukaan digitaalisen tapettien tulostamisen vallankumoukseen

Katso, miten tapettien valmistajat luovat omia trendejään ja edistävät digitaalisesti tulostettujen tapettien vallankumousta.

Digitaalinen painaminen mullistaa sisustusalaa

Digitaalinen painaminen mullistaa sisustusalaa

Ota selvää trendeistä, jotka ajavat digitaalisen painamisen muutosta sisustuskäytössä.