A rock musician on stage at a festival plays the guitar. Photo by Ben Morse.

FESTARIKUVAUS

Asut, aurinko ja rock: parhaat vinkit ja tekniikat festarikuvaukseen

Ota kamera mukaasi festareille tai kesäkonserttiin ja tallenna kesän ikimuistoiset hetket musiikkia rakastavien ystäviesi kanssa. Festivaalit ja musiikkitapahtumat ovat täynnä upeita esiintymispaikkoja, hauskoja asuja ja tietysti mahtavia esiintyjiä, jotka kaikki ovat osaltaan luomassa ainutlaatuista tunnelmaa. Ota Canon-kamerasi mukaan festareille ja seuraa näitä huippuvinkkejä, niin voit ottaa kuvia, joista ystäväsi ovat kateellisia.

Ben Morsen ura ammattivalokuvaajana alkoi yhdestä sähköpostiviestistä. Hän oli innokas harrastelija, joka halusi kehittää taitojaan ja näki festarikuvauksen keinona yhdistää intohimonsa musiikkiin ja kiinnostuksensa valokuvaukseen. "Olin aloitteleva valokuvaaja ja halusin laajentaa portfoliotani kuvaamalla festareilla muutakin kuin esiintyjiä. Ensimmäinen festarini valokuvaajana oli pieni Cheltenhamissa järjestettävä rock-festivaali "2000trees". Lähetin kuviani järjestäjille sähköpostitse, ja he innostuivat kuvistani niin paljon, että sain kutsun takaisin seuraavana vuonna palkattuna valokuvaajana.

"Festareilla kuvaaminen on paljon hauskempaa kuin pelkkä osallistuminen", sanoo Ben Morse. "Saan tutustua uusiin musiikkilajeihin ja esiintyjiin, ja saan paljon vaikutteita esiintyjien luovasta energiasta." Festareiden olosuhteet vaihtelevat, joten ne tarjoavat täydellisen harjoittelupaikan valokuvauksen harrastajille ja loistavan tilaisuuden kehittää kuvaustaitoja hauskalla tavalla.

Ben kertoo miten voit ottaa entistä luovempia kuvia esimerkiksi etsimällä festareilta epätavallisia sommitelmia ja käyttämällä zoomia niin, että kuvasta tulee mahdollisimman näyttävä.

1. Mene paikkoihin, joissa muut eivät kuvaa

"Olen oppinut festarivuosien aikana, että on hyvä kuvata paikoissa, joissa ei ole muita valokuvaajia", kertoo Ben Morse. "Jotkin suosikkikuvistani ovat niitä, jotka olen ottanut väkijoukon keskellä, kun laulaja on heittäytynyt yleisön sekaan. Monet valokuvaajat pysyvät rauhallisemmilla reuna-alueilla, eivätkä halua siirtyä paikkaan, jossa saisivat otettua parhaat kuvat. Minusta on hauska kuvata yleisön näkökulmasta, koska se on näkymä, jonka useimmat muistavat festareilta. Mielestäni festarikuvaajan on oltava tapahtumien keskelle."

Tämä vinkki ei päde pelkästään suuriin esityksiin. Muista taltioida festaripaikan värikästä tunnelmaa myös ennen esitystä ja sen jälkeen. "Festarit tarjoavat aina tilaisuuden ottaa upeita kuvia. Hauskoihin asuihin pukeutuneet ihmiset vaeltelevat ympäri festarialuetta. He ovat pukeutuneet festarivaatteisiin tullakseen nähdyksi, joten uskon heidän myös pitävän siitä, että otan heistä kuvia. Kysy rohkeasti lupaa kuvata: "Hei, haluatko, että otan kuvan? Näytät mahtavalta!" Useimmat ihmiset ovat heti valmiina poseeraamaan."

Aiheeseen liittyvät artikkelit
A group of friends pose holding sparklers, facing the camera with their faces illuminated by the sparkler light.

JUHLAKUVAUS

Ikuista juhlat persoonallisin kuvin

Haluatko tallentaa vaikkapa pikkujoulujen juhlatunnelman? Opettele kuvaamaan iloisia hetkiä luovasti.

A woman wearing a red strapless dress crouches down to take a picture with a Canon EOS R10.

MATKAKUVAUS

10 vinkkiä matkakuvaukseen

Valokuvaaja ja bloggaaja Diana Millos jakaa parhaita upeiden matkakuvien ottamisvinkkejään.

Photographer to rock royalty, Bart Heemskerk, on capturing the feeling of a festival

FESTARIKUVAUS

Rockin kuninkaallisten valokuvaaja Bart Heemskerk kertoo festaritunnelman ikuistamisesta

Bart Heemskeerk kertoo, miten hänen rakkautensa musiikkiin johti uraan legendaaristen esiintyjien valokuvaajana, ja antaa vinkkejä upeiden festarikuvien ottamiseen.

Men in blue jackets and bow ties pretend to play inflatable instruments in a field. Photo by Ben Morse.

2. Valitse oikea kamera

Suosittelen ottamaan festarikuvia Canon PowerShot SX740 HS- tai Canon EOS M50 -kameralla. Pienikokoisessa Canon PowerShot SX740 HS -kamerassa on tehokas 40-kertainen optinen zoom, joka auttaa sinua ottamaan kuvia ystävistäsi esiintymislavan lähellä. Lisäksi voit tallentaa suosikkikappaleesi 4K-videokuvauksen ansiosta.

"PowerShot on todella hyvä vaihtoehto", toteaa Ben Morse. "Suuri kääntyvä näyttö on todella kätevä. Hyvä zoomaus on myös hyödyllinen, jotta saat kohteesi erottumaan yleisön joukosta."

Tutustu valokuvausta koskeviin sääntöihin festareilla tai musiikkiesityksessä hyvissä ajoin ennen saapumista. Joihin tapahtumiin saa tuoda vain kompaktikameran, kun taas toisissa saa vapaasti käyttää peilitöntä kameraa tai järjestelmäkameraa.

Canon EOS M50 on kompakti ja monipuolinen peilitön kamera, jossa on järjestelmäkameroista tuttu 24,1 megapikselin kenno, tehokas DIGIC 8 -prosessori ja 4K-videotallennus, joiden avulla saat talteen unohtumattomia muistoja kauniilla väreillä ja tarkoilla yksityiskohdilla. Automaattisessa kuvaustilassa kamera valitsee oikeat asetukset. Kokeile käsisäätöjä, kun olet oppinut valokuvauksen perusjutut. Wi-Fi-yhteyden ansiosta voit jakaa kuvasi helposti älylaitteisiin Canon Camera Connect -sovelluksella. M50-kameran kääntyvän kosketusnäytön ansiosta voit ottaa valokuvia hankalistakin kuvakulmista, korkealta pääsi yläpuolelta tai vaikka polven korkeudelta.

Kun valitset Canon EOS M50 -kameran kanssa käytettävää objektiivia, kameran mukana toimitettava Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM on mielestäni erittäin laadukas ja monipuolinen objektiivi, jolla voit yhtä kätevästi ottaa sekä laajakulmakuvia että nopeita otoksia. Siinä on myös erinomainen kuvanvakain.

Ben jatkaa: "Jos haluat päästä lähemmäs kuvauskohdetta, se onnistuu hyvin Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM -objektiivilla, joka on pienestä koostaan huolimatta hyvin tehokas. Se on varustettu lisäksi kuvanvakaimella. Saat melko pitkänkin etäisyyden päästä erinomaisia lähikuvia lavalla olevista soittimista ja esiintyjistä. Nämä kaksi objektiivia riittävät useimmissa kuvaustilanteissa."

3. Kuvaa koko näkymä

Esiintymislavan ja bändin kuvaamiseen Ben Morse suosittelee pientä aukkoa (suurta f-arvoa), kuten f/4.5. Se lisää syväterävyyttä, jolloin koko näkymä tarkentuu.

A band play on an atmospheric stage at night, with smoke and blue light, and hands in the foreground. Photo by Ben Morse.

4. Älä unohda yleisöä

"Älä käytä koko aikaasi bändiin kuvaamiseen", neuvoo Ben Morse. "Varmista, että sinulla on pari kuvaa, joissa näkyy myös yleisö. Olet mukana live-tapahtumassa. Paikalla on paljon ammattikuvaajia, jotka ottavat lähikuvia bändistä, mutta entäpä jos sinä kuvaisitkin yleisön näkökulmasta? Voit näyttää kuvissasi, miten bändi vaikuttaa ympärilläsi oleviin ihmisiin. Jos haluat, että ottamasi kuvat tuovat mieleen festarin ainutlaatuisen tunnelman, se onnistuu parhaiten, kun ikuistat esiintyjän aikaan saamat reaktiot lähellä olevien ihmisten kasvoilla."

Mikset käyttäisi kavereitasi mallina? Kun odotat esityksen alkamista, ystävien kuvaaminen on hyvä tapa harjoitella valokuvaamista ja saada kamera valmiiksi. "Minusta on hauskaa ottaa kuvia ystävistä, mutta silloin saan myös mahdollisuuden varmistaa, että aukko ja ISO-herkkyys on määritetty oikein. Jos käytät tämän tilaisuuden asetusten määrittämiseen, voit keskittyä sommitteluun esityksen alkaessa."

A singer crowdsurfs in a tent, mic in hand. Photo by Ben Morse.

5. Zoomaa harkiten

Canon PowerShot SX740 HS -kameran 40-kertainen optinen zoom vie sinut lähemmäs festivaalin tapahtumia. Käytä zoomauksen tarjoamia etuja, mutta muista Ben Morsen neuvo: "Yritä pitää kädet mahdollisimman vakaina zoomauksen aikana. Pidä kätesi paikallaan, odota oikeaa hetkeä ja rajaa kuvauskohde niin, ettei esiintyjän, kitaristin ja fanin äkillinen liike pilaa kuvaa. Älä siis zoomaa liian lähelle, vaan lisää mieluummin kuva-alan leveyttä."

Canon PowerShot SX740 HS -kamerassa on zoomauksen sommittelutoiminto, joka nopeuttaa ja helpottaa zoomauksen käyttöä. Voit zoomata kauemmas ja kohdistaa uudelleen kuvauskohteeseen painamalla kameran takana (Wi-Fi-painikkeen vasemmalla puolella) olevaa zoomauksen sommittelupainiketta. Kun vapautat painikkeen, objektiivi palautuu automaattisesti zoomausasentoon.

Canon PowerShot SX740 HS -kamerassa on myös tehokas kuvanvakain, joka vähentää käsien tärinän aiheuttamaa epätarkkuutta. Myös Ben Morsen Canon EOS M50 -kameraan suosittelemissa Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM- ja Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM -objektiiveissa on sisäinen kuvanvakautus.

People in a festival audience hold up their hands as confetti showers down on them. Photo by Ben Morse.

6. Poista salama käytöstä

"Älä käytä ylösnostettua salamaa, kun kuvaat yleisöä illalla tai yöllä", opastaa Ben Morse. "Se vaalentaa lähellä olevia ihmisiä ja tekee isoja valkoisia läikkiä etualalla. Kuvasta ei tule mitään, jos yrität kuvata bändiä etäältä. Salama myös ärsyttää muita ympärilläsi. Muista, että esiintymislava tai areena on valaistu tietyllä tavalla, koska esiintyjä haluaa luoda erityisen vaikutelman, joten käytä salaman sijaan hyödyksi esityslavan valaistusta."

7. Muista valkotasapaino

Festivaalien valaistusolosuhteet muuttuvat jatkuvasti sääolosuhteiden ja esityslavan valaistuksen mukaan. Kameran automaattisen valkotasapainon ansiosta kameran asetukset pysyvät muuttuvien olosuhteiden mukana, joten värit säilyvät luonnollisina ja miellyttävinä. "Kun bändi saapuu lavalle, valon määrä todennäköisesti kasvaa. Sääolosuhteet ja vuorokaudenaika vaikuttavat siihen, miten valkotasapaino kannattaa määrittää, ja esityslavan kirkkaat valot voivat sekoittaa kameran", toteaa Ben Morse. "Automaattinen valkotasapaino on kätevä apuväline, jos haluat värisävyjen näyttävän luonnollisilta."

Canon PowerShot SX740 HS- ja Canon EOS M50 -kameroissa on automaattinen valkotasapainoasetus sekä erilaisia esiasetuksia (esimerkiksi päivänvalo, varjo, pilvinen, hehkulamppu ja loisteputki). Niissä on myös käsisäätö, joten voit kokeilla valkotasapainon määrittämistä itse, kun tunnet kamerasi ominaisuudet riittävän hyvin. Kun olet valmis, muista palauttaa automaattinen valkotasapaino. Canon EOS M50 -kameralla voi myös ottaa RAW-kuvia, joten voit muokata kuvien valkotasapainoa tabletissa tai tietokoneessa myöhemmin RAW-kehitysohjelmassa, kuten Digital Photo Professional -ohjelmassa.

Canon-kamera varmistaa, että värit ovat yhtä vaikuttavia kuin musiikki kaikissa valaistusolosuhteissa.

Overhead shot of gig showing confetti exploding out from the stage and towards the audience. Photo by Ben Morse.

8. Kokeile erilaisia sommitteluja

"Kokeile kuvata samaa kohdetta eri kuvakulmista", kehottaa Ben Morse. "Laskeudu maan tasalla, laita nouse vaikka isolle kivelle. Jos festivaalialueella on taidetta tai muuta erikoista, pysyttele hetki niiden lähistöllä, koska ihmiset haluavat ottaa niistä kuvia. Samalla voit itse napata heistä kiinnostavia otoksia. Festarit tarjoavat aina tilaisuuden ottaa upeita kuvia. Sain kerran kuvattua puiden keskellä harjoittelevaa artistia. Puut muodostivat pystyviivoja, joihin katse kiinnittyy, joten asetelma oli todella valokuvauksellinen. Etsi vastaavia muotoja ja viivoja, koska usein ne tekevät kuvista kiinnostavia."

Ben Morse muistuttaa, että Canon PowerShot SX740 HS -kameran 180 astetta kääntyvä näyttö ja Canon EOS M50 -kameran Vari-Angle-kosketusnäyttö helpottavat luovien kuvakulmien etsimistä. "Kuvaan usein matalalta, aivan maan tasalta. Kallistettavan tai kääntyvän näytön ansiosta sinun ei itse enää tarvitse istua tai vääntäytyä hankalaan asentoon – riittää että kamera on alhaalla."

A guitarist practices among some trees. Photo by Ben Morse.

9. Ikuista liike ja toiminta

Älä turhaudu, jos ihmiset heilauttavat käsiään kameran edessä, vaan käytä niitä hyödyksi kuvissasi. Käsien taputtaminen voi auttaa vangitsemaan keikkatunnelman. "Jos olet yleisön keskellä, väkijoukko näkyy kuvissasi suurena määränä kasvoja käsiä. Joskus ne ovat kokonaan valaistuja, joskus vain puolittain, ja joskus näet vain siluetteja", sanoo Ben Morse. "Odota oikeaa hetkeä, sillä siluetit tekevät usein kuvista todella mielenkiintoisia. Eräillä festareilla edessäni oli mies, joka oli kova taputtamaan. Hän piti käsiään melkein koko ajan ylhäällä, joten sain loistavia kuvia bändistä hänen käsiensä välistä. Hauskaa, mutta haastavaa – ja kuvista todella välittyi sen illan tunnelma."

Jos haluat kuvata kädet siluetteina ja tarkentaa bändiin, Ben Morse suosittelee, että asetat kameran suurimmalle ISO-herkkyydelle, käytät lyhyttä valotusaikaa ja tarkennat esiintymislavalle. Etsi käsien rytmi sulkimella ja yritä ottaa kuvasarja taputusten välillä. Canon PowerShot SX740 HS- ja Canon EOS M50 -kameroissa on jatkuva kuvaustila, joten voit ottaa useita kuvia sekunnissa.

"Älä käytä aikaa kuvien katseluun, voit tehdä sen myöhemmin kotona. Jos kuva ei onnistunut, tilaisuus meni jo ohi – ja kuvia katsellessasi saatat menettää toisen hyvän kuvausmahdollisuuden", muistuttaa Ben Morse. "Ota paljon kuvia ja ole valmis liikkumaan tapahtumien mukana. Jos olet innostunut musiikista – ja sinulla on aikaa – voit huoletta käydä läpi vaikka 500 kuvaa tapahtuman jälkeen."

A band perform on stage, with audience hands waving and clapping. Photo by Ben Morse.

10. Tulosta kuvia

"Kiertueella on erityisen kätevää pitää mukana pientä kameratulostinta, jolla voi tulostaa kuvia vaikkapa esiintyjien tiloihin. He pitävät niistä, koska eivät itse pääse näkemään esitystään yleisön näkökulmasta", sanoo Ben Morse.

"Jos olet festareilla usean päivän ajan, suosittelen jättämään kannettavan Canon Zoemini -tulostimen majapaikkaan. Voit tulostaa kuvia keikoilta ja majapaikastasi – ja jos olet leirintäalueella, voit vaikka koristella telttasi tarrakuvilla", lisää Ben Morse. Jos haluat käyttää tulostinta, siirrä ensin kuvat älypuhelimeen tai tablettiin kameran Wi-Fi- tai Bluetooth-yhteydellä ja hyödynnä Canon Camera Connect -sovellusta. Canon Mini Print -sovelluksella voit tulostaa kuvia Canon Zoemini -tulostimella suoraan puhelimestasi. Canon Mini Print -sovelluksella voit myös lisätä esimerkiksi suotimia, kehyksiä, piirroksia ja tekstiä. Näin saat hauskoja kuvia, jotka tekevät lähtemättömän vaikutuksen kavereihisi.


Teksti Matthew Bowen

Aiheeseen liittyvät tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Palaa vinkkeihin ja tekniikkoihin