MAKROKUVAUS

Parhaiden varusteiden valitseminen makrokuvauksen aloittamiseen

Otatpa lähikuvia ötököistä, vauvoista, lemmikeistä tai leivonnaisista, tässä ovat kameroiden ja objektiivien tärkeimmät toiminnot ja parhaat lisävarusteet.
Lähikuva sudenkorennosta istumassa ruohonkorrella, kuvattu Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivilla.

Jos haluat kuvata hyönteisen silmien geometrisia kuvioita, aamukasteen pisaraa ruohonkorrella tai vauvasi kasvojen yksittäisiä silmäripsiä, paras keino saada kauniit yksityiskohdat näkyviin on makrokuvaus.

Vaikka makrokuvauksen aloittaminen on helppoa ja itse kuvaaminen on palkitsevaa, siinä on omat haasteensa, kuten riittävän syvän terävyysalueen varmistaminen, jotta pieni kohde näkyy kokonaan terävänä.

Monissa Canon-kameroissa ja -objektiiveissa on toimintoja, jotka vastaavat makrokuvauksen erityistarpeisiin. Olemme valinneet toiminnot, joita kannattaa etsiä, kun haluat löytää parhaat kamerat ja objektiivit makrokuvaukseen aloittamiseen.

Canon EOS R7 -kameralla ja Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM -makro-objektiivilla otettu lähikuva kastepisaroista punaisessa ruusussa.

Makrokuvaus on pienten kohteiden lähikuvausta vähintään 0,5-kertaisella suurennuksella. Kohde voi vaihdella kasveista ja hyönteisistä ruokaan ja jopa kodin esineisiin. Voit kuvata makrokuvia sekä sisällä että ulkona. Kuva on otettu Canon EOS R7 -kameralla ja Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivilla (1/2000 s, f/1.8 ja ISO 200).

Makrokuvauksen kameratoiminnot

Käsipari pitelemässä Canon EOS R10 -kameraa, jonka näytössä näkyvät tarkennuksen haarukoinnin asetukset.

Canon EOS R10 -kamerassa on tarkennuksen haarukointitoiminto, joka tallentaa joukon kuvia automaattisesti kasvavalla polttovälillä. Voit myös yhdistää syvyyssommittelulla kameran kuvat yhdeksi kuvaksi, jossa on täydellinen terävyys koko kuva-alalla.

Lähikuva ruokalautasesta, jolla on kasviksia ja keitettyjä kananmunia, otettu Canon EOS R10 -kameralla.

Tarkennuksen haarukointia käyttäessäsi voit määrittää, kuinka monta kuvaa haluat kameran ottavan. Kuvien pinoaminen tuottaa terävän kuvan, jossa on laajempi terävyysalue. Kuva on otettu Canon EOS R10 -kameralla ja Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivilla (35 mm, 1/2000 s, f/5 ja ISO 1600).

Edistynyt tarkennus

Makrokuvauksessa tarkennus on erittäin tärkeää. Canon EOS R -järjestelmän kamerat sopivat erinomaisesti makrokuvaukseen, sillä niissä on useita tehokkaita toimintoja, joiden avulla saat aina täydellisen tarkennuksen.

Mitä lähempänä kohde on, sitä kapeampi terävyysalue saadaan määritetyllä aukolla. Jos valoa ei ole riittävästi, mikä on tavallista hyvin läheltä kuvattaessa, aukkoa on avattava suuremmaksi, jotta kuvaan saadaan enemmän valoa, mikä puolestaan pienentää terävyysaluetta entisestään. Tämä tarkoittaa, että vain pieni osa kuvasta on tarkennettuna. Se ei ole hyvä asia, kun halutaan tuoda esiin kaikki yksityiskohdat.

Tästä syystä useissa EOS R -järjestelmän kameroissa, kuten EOS R10- ja EOS R50 -kameroissa, voi käyttää tarkennuksen haarukointia. Tämä toiminto ottaa useita kuvia samasta kohdasta ja siirtää tarkennuspistettä automaattisesti asteittain niin, että se kuvaa useita pieniä tarkennettuja siivuja kuvasta. Nämä kuvat voidaan yhdistää yhdeksi kuvaksi, jossa paljon suurempi osa kohteesta on tarkennettuna kuin mikä olisi mahdollista yksittäisessä otoksessa. Tätä kutsutaan tarkennuksen pinoamiseksi tai syvyyssommitteluksi, ja monet kamerat voivat tehdä sen automaattisesti suoraan kamerassa. Voit tehdä tämän myös käsin esimerkiksi Canonin Digital Photo Professional (DPP) -ohjelmiston syvyyssommittelutyökalulla.

EOS R50 -kamerassa on näiden lisäksi lisäasetusten A+-tila. Se huomaa automaattisesti, kun tarkennuksen pinoaminen on tarpeen, ottaa tarvittavat kuvat ja käyttää myös kameran omaa syvyyssommittelua, jotta sinun ei tarvitse määrittää sitä itse.

Voit hallita tarkennusta kattavasti myös Canonin peilittömillä kameroilla. Kaikissa EOS R -järjestelmän kameroissa on käsitarkennuksen korostuksen asetus (focus peaking), joka korostaa kuvan tarkennetut alueet kirkkailla väreillä. Voit myös zoomata kuvaa Kuvaus näytöllä -tilassa ja tarkistaa tarkennuksen käsin. Joissakin kameroissa, kuten EOS R10- ja EOS R7 -kameroissa, on rungossa lisäksi AF/MF-kytkimet, joiden avulla voit siirtyä nopeasti käsitarkennustilaan ja valita juuri oikean tarkennuskohdan.

Parhaat edistyneellä tarkennuksella varustetut kamerat makrokuvauksen aloittamiseen:

Keltaisen kukan lähikuva, jossa on tarkennettu terälehtien pieniin yksityiskohtiin, otettu Canon EOS R50 -kameralla.

EOS R50 -kameran APS-C-kenno saa pienet kohteet näyttämään kuvassa suuremmilta kuin miltä ne näyttävät, kun käytetään samoja objektiiveja täyden kennokoon kamerassa. Kameran hiljaista elektronista suljinta käyttämällä voit kuvata nopealla jatkuvalla kuvauksella jopa 15 kuvaa sekunnissa, joten voit kuvata liikkuvia kohteita, kuten tuulessa huojuvia kukkia. Kuva on otettu Canon EOS R50 -kameralla ja Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivilla (1/125 s, f/8 ja ISO 400).

Lähikuva vaaleanpunaisista kukista, kuvattu Canon EOS R50 -kameralla.

Pienikokoinen ja kevyt EOS R50 sopii täydellisesti makrokuvaukseen käsivaralta. Siinä on sama RF-objektiivikiinnitys kuin kaikissa EOS R -järjestelmän kameroissa, joten voit lisätä minkä tahansa RF- tai RF-S-objektiivin, myös useita makro-objektiiveja. Kuva on otettu Canon EOS R50 -kameralla ja Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivilla (1/250 s, f/2.8 ja ISO 800).

Kennon koko ja tarkkuus

Joissakin EOS R -järjestelmän kameroissa on täysikokoinen kenno ja joissakin APS-C-kenno. Kummassakin kennotyypissä on etuja makrokuvauksen kannalta. APS-C-kennot ovat pienempiä, mikä tarkoittaa, että pienet kohteet ovat kuvassa suurempia kuin täysikokoisella kennolla ja samalla polttovälillä, ja APS-C-kennot tuottavat yleensä suuremman terävyysalueen kuin täysikokoinen kenno. Siksi APS-C-kamerat, kuten EOS R10 ja EOS R50, sopivat hyvin makrokuvaukseen.

Jos sinun on kuitenkin kuvattava pientä liikkuvaa kohdetta ja tarvitset siksi lyhyen valotusajan, etenkin jos valoa ei ole riittävästi ja sinun on käytettävä myös suurta ISO-herkkyyttä, täyden kennokoon kameralla, kuten EOS R8 -kameralla, kuviin voi tulla vähemmän kohinaa.

Olipa valintasi APS-C tai täysi kennokoko, makrokuvaukseen kannattaa lisäksi valita kamera, jonka kennossa on paljon megapikseleitä. Mitä enemmän pikseleitä, sitä enemmän yksityiskohtia, joten jos rajaat kuvan niin, että pieni kohde näkyy kuvassa suurempana, se näyttää edelleen terävältä.

Parhaat APS-C-kennolla varustetut kamerat makrokuvauksen aloittamiseen:

Objektiivien toiminnot makrokuvausta varten

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivi lähellä päivänkakkararykelmää.

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivi voi tarkentaa jopa 14 cm:n etäisyydelle ja suurentaa kohdetta 0,5-kertaisesti. Sen laajan kuvakulman avulla kuvaan saa paljon yksityiskohtia, ja sen sisäinen optinen kuvanvakain auttaa ehkäisemään kameran tärähtelyn aiheuttamaa epätarkkuutta myös käsivaralta kuvattaessa.

Lähikuva päivänkakkarasta, kuvattu Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivilla.

RF 24mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivi tarkentaa nopeasti hiljaisella askelmoottorilla, joten sinun ei tarvitse huolehtia kohteen liikkumisesta – saat silti tarkan kuvan. Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla ja Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivilla (1/4000 s, f/1.8 ja ISO 100).

suurennus

Makrokuvauksessa tärkein objektiivin ominaisuus on sen suurennus. Kun objektiivi suurentaa 0,5-kertaisesti (kuvasuhde 1:2), kennolla oleva kuva on puolet sen todellisesta koosta. Kun objektiivi suurentaa 1,0-kertaisesti (kuvasuhde 1:1), kennolla oleva kuva on luonnollisen kokoinen. Tällöin yksityiskohdat näkyvät erittäin tarkkoina, etenkin kun kuvaa katsellaan suuremmalla näytöllä tai tulosteena.

Tällaista suurennusta varten makro-objektiiveilla on oltava lyhyet vähimmäistarkennusetäisyydet, jotta ne voivat tarkentaa, kun ne ovat erittäin lähellä kohdetta. Tällaisia ovat esimerkiksi Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, jolla voi tarkentaa jopa 14 cm:n etäisyydelle, ja RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, jolla voi tarkentaa jopa 17 cm:n etäisyydelle. Molemmissa objektiiveissa on 0,5-kertainen suurennus ja nopea enimmäisaukko, joka päästää runsaasti valoa läpi, ja niissä on kuvanvakain (IS), joka auttaa pitämään kuvat terävinä, kun kuvataan käsivaralta pidemmillä valotusajoilla.

Parhaat aloittelijan makro-objektiivit, joissa on 0,5-kertainen suurennus ja lyhyet polttovälit:

Lähikuva vaaleanpunaisesta kukasta, kuvattu Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM -objektiivilla.

RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM -objektiivi ei ole varsinaisesti makro-objektiivi, mutta sen suurin suurennuskerroin on 0,28 ja siinä on tehokas zoom, jotta voit tarkentaa kohdetta häiritsemättä ja ikuistaa pienimmätkin yksityiskohdat kaukaa. Kuva on otettu Canon EOS R50 -kameralla ja Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM -objektiivilla (1/320 s, f/7.1 ja ISO 100).

Lähikuva vihreästä romanesco-kukkakaalista, kuvattu Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivilla.

RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM on toinen objektiivi, jossa on laaja zoomausalue. Käsitarkennusta käytettäessä sen suurin suurennuskerroin on 0,59, joten saat huikean tarkkoja lähikuvia. Kuva on otettu Canon EOS R10 -kameralla ja Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivilla (35 mm, 1/200 s, f/10 ja ISO 400).

Polttoväli

Voi tuntua itsestään selvältä kuvata läheltä käyttämällä objektiivia, jonka polttoväli on lyhyt, mutta myös teleobjektiiveissa on merkittäviä etuja. Kun kuvaat hieman kauempaa, vältät häiritsemästä kohdetta tai aiheuttamasta ei-toivottuja varjoja. Käyttämällä telemakro-objektiivia, kuten Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM -objektiivia, jossa on 0,5-kertainen suurennus, voit seisoa kauempana kohteesta ja täyttää sillä silti koko kuva-alan. Objektiivissa on optinen kuvanvakain, aivan kuten laajakulmaobjektiiveissakin, jotta kuvat pysyvät terävinä pidemmillä valotusajoilla.

Voit käyttää myös telezoom-objektiivia, kuten Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM- tai RF 100-400mm F5.6-8 IS USM -objektiivia. Vaikka nämä objektiivit eivät ole varsinaisesti (0,5-kertaisia) makrokuvausobjektiiveja, niiden telekuvauksen enimmäispolttoväleillä saat lähikuvia kohteesta ja voit täyttää koko kuva-alan kuvaamalla kauempaa.

Parhaat telemakro- ja telezoom-objektiivit makrokuvauksen aloittamiseen:

Näyttökuva videosta, jossa selitetään keskilähitarkennuksen toiminta. Kuvakaappauksessa näytetään käyttäjän käsi säätämässä Canon-objektiivia, joka on lähellä ihmishahmon pientä mallia.

Keskilähitarkennus

Joissakin Canonin RF-objektiiveissa, kuten RF 24-105mm F4-7.1 IS STM- ja RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM -objektiiveissa, on keskilähitarkennustoiminto. Vaikka näillä objektiiveilla ei saa makrosuurennusta automaattitarkennuksella, niiden vähimmäistarkennusetäisyys käsitarkennustilassa on paljon pienempi, mikä tarkoittaa, että ne voivat tarkentaa paljon lähemmäs ja saavuttaa vähintään 0,5-kertaisen makrosuurennuksen.

Parhaat aloittelijan objektiivit, joissa on keskilähitarkennustoiminto:

Haluatko jatkaa vielä?

Jos olet ihastunut makrokuvaukseen, haluat ehkä maksaa enemmän ammattitason objektiiveista, jotka suurentavat enemmän tai joissa on parempi kuvanlaatu tai pidempi polttoväli, jotta voit täyttää kuva-alan kohteilla, joiden lähelle et pääse. Tutustu makrokuvauksen ammattitason objektiiveja koskevaan oppaaseemme (saatavilla vain tietyillä kielillä).

Makrokuvauksen lisävarusteet

Kolme Canon Camera Connect -sovelluksen näkymää älypuhelimessa, kun tarkennetaan käsin lähikuvassa olevan vihreän omenan kantaan.

Canon Camera Connect -sovelluksen avulla voit säätää kameran asetuksia ja käyttää laukaisinta älypuhelimella. Yhteensopivien objektiivien kanssa voit jopa vaihtaa käsitarkennukseen ja hallita sitä koskematta kameraan, jotta saat teräviä lähikuvia.

Canon Camera Connect -sovelluksella voit etäohjata kameraa. Voit tarkistaa tarkennuksen ja säätää sitä älypuhelimen näytössä Kuvaus näytöllä -toiminnolla tai säätää valotusta ja laukaista sulkimen etäyhteydellä. Tämä ehkäisee kameran tärähtelyä ja auttaa varmistamaan, että et häiritse kohdetta.

Jalusta pitää kameran vakaana, kun sinun on käytettävä pidempää valotusaikaa, mutta sen kanssa et välttämättä pääse lähelle kohteita. Canonin jalustakahvan HG-100TBR kanssa pääset – se on pieni ja monipuolinen, ja sen mukana toimitetaan kauko-ohjain, jotta voit välttää kameran tärähtelyn. Voit myös tehdä itse hernepussin, jota voit käyttää objektiivin tukena, jotta saat vakaita kuvia, tai kameran pehmusteena, kun työskentelet maan tasalla.

Loittorenkaat asettuvat yhteensopivan objektiivin ja kameran rungon väliin ja lisäävät objektiivin suurennusta ilman vääristymiä tai kuvanlaadun heikkenemistä.

Makrokuvauksessa valaiseminen voi olla hankalaa, mutta koska voit käyttää salamaa ilman kameraa, kuten esimerkiksi Canon Speedlite EL-100 -salamaa yhdistettynä langattomaan Speedlite-lähettimeen ST-E10, voit valaista kohteen tarkemmin ja suunnata valon paremmin. Jos aiot jatkaa makrokuvausta, Canonin MR-14EX II -lähikuvaussalaman voi kiinnittää yhteensopivien objektiivien etuosaan, jolloin lähikuvauksen kohde valaistaan kokonaan ja hallitusti.

Nämä ovat tärkeimmät toiminnot, joita kannattaa etsiä, kun ostat varusteita makrokuvaukseen. Ei hätää, vaikka et olisi hankkinut kaikkia – pystyt silti ottamaan kauniita lähikuvia. Kaikkein tärkeintä on luovuus!



Teksti: Peter Wolinski

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit