Two people skateboard down a city street at night, lights from buildings reflecting in the wet road surface.

KAUPUNKIVALOKUVAUS

11 vinkkiä kaupunkiloman ikuistamiseen

Kaupunkiloma tarjoaa upean mahdollisuuden harjoitella valokuvaustaitoja. Kaupunkien vilkkaat kadut, upeat nähtävyydet ja erilaiset kulttuuriset piirteet antavat innokkaalle valokuvaajalle mahdollisuuden kuvata kohteita ainutlaatuisista näkökulmista ja kerätä ensikäden kokemusta katu-, arkkitehtuuri- ja matkakuvauksen erityispiirteistä. Tässä parhaita vinkkejä, joiden avulla voit hyödyntää kaikki kaupunkilomasi tarjoamat kuvausmahdollisuudet.

1. Matkusta kevyesti

A girl wearing a leather jacket and skirt gets a compact camera out of her handbag.

Kaupungin oppii tuntemaan parhaiten kävelemällä, mutta silloin kannattaa kuljettaa mukana mahdollisimman vähän varusteita. Tärkeintä on pitää mukana vain muutama perustavara, joita voi kuljettaa kevyessä kameralaukussa. Näitä ovat esimerkiksi:

  • Kompaktikamera, kuten Canon PowerShot SX740 HS
  • Vara-akku tai -paristot
  • Ylimääräisiä alustettuja muistikortteja
  • Mobiililaite kuvien jakamiseen
  • Objektiiviliina
Kannattaa pukea jalkaan myös mukavat kengät ja ottaa mukaan vesipullo, sillä todennäköisesti vietät useita tunteja jaloillasi.

2. Ota asioista selvää

Kaupungista otettujen kuvien tutkiminen ennen matkaa auttaa löytämään suosituimmat kuvauskohteet ja suuntaamaan vähemmän kuvatuille alueille, joissa voit päästää oman luovuutesi valloilleen.

Selailemalla kuvasivustoja ennen matkalle lähtöä näet, mitkä paikat ovat suosittuja ja mitkä vähemmän suosittuja. Sääennuste ja valaistus kannattaa tarkistaa etukäteen, jotta osaat varautua matkaan. 

Canon-valokuvausoppaan kaupunkitarinoista voi löytyä apua matkakohteesi tutkimiseen. Etsi inspiraatiota upeista kokeneiden kuvaajien kuvagallerioista eri puolilta maailmaa ja tutustu vinkkeihin, matkakertomuksiin, karttoihin ja eri valokuvissa käytettyihin kuvausasetuksiin. Yli 15 kaupungin valikoimassa on paljon tietoa, jota voit hyödyntää ennen matkaa ja sen aikana.

3. Etsi uusia kuvauskohteita

Aiheeseen liittyvä artikkeli
Vlogging how-to: winning vlogging tips

KATUKUVAUS

Tutustu abstraktiin katukuvaukseen

Näillä helpoilla kuvaustavoilla saat arjessakin surrealistisia kaupunkikuvia.

An aerial view of a city at night, many buildings illuminated below a dark blue sky streaked with pink.

KAUPUNKIKUVAUS

Ota kaikki irti kaupunkikuvausmahdollisuuksista vinkeillämme

Tallenna upeita kaupunkimaisemia ja yksityiskohtaisia kaupunkikuvia. Tutustu neuvoihin, vinkkeihin, tekniikoihin ja inspiraatioon.

A person walks through a wide white and black tunnel with a purple light.

Vaikka kuuluisien nähtävyyksien, kuten Pariisin Eiffel-tornin tai Rooman Colosseumin, kuvaaminen voi olla hauskaa, monien valokuvaajien mielestä upeimpia kuvauskohteita löytää poikkeamalla turistikohteiden ulkopuolelle. 

Tavallisten kaupunkilaisten asuttamien alueiden kahviloissa, kaupoissa, puistoissa ja kujilla voi tutustua kaupungin todelliseen luonteeseen. Kiinnitä huomiota erilaisiin seinämaalauksiin ja liikennemerkkeihin, omanlaatuisiin ajoneuvoihin ja ihmisten arkisiin kohtaamisiin. Harhaile rohkeasti – poikkeamalla tutuilta reiteiltä saat varmasti otettua ennennäkemättömiä kuvia!

4. Anna kameratilojen auttaa

Jos kamerassasi on erikoistiloja tai -asetuksia, hyödynnä niitä ja nappaa parhaita mahdollisia kuvia. Useimmissa Canon PowerShot -malleissa on kuvaustiloja, joiden avulla kameran voi optimoida tallentamaan kaupungin jatkuvan liikkeen. 

Esimerkiksi urheilutilassa käytetään suurempaa ISO-herkkyyttä ja nopeaa valotusaikaa, mikä pysäyttää vilkkaankin liikkeen. Erikoiskuvausohjelmia voi valita kameran yläosassa olevasta valintakiekosta.

5. Tutustu kaupungin tunnelmaan

A man leans over some railings to take a picture. Below him is a canal with canal boats moored up.

Jos haluat tutustua kaupungin tunnelmaan, kiinnitä huomiota sen asukkaisiin. Tilannekuvat kaupunkilaisista voivat tuoda esiin mielenkiintoisia yksityiskohtia. Spontaanien kuvien ottamisessa tärkeintä on nopeus – siksi hyvällä zoomilla varustettu kompaktikamera sopii täydellisesti nopeiden tilanteiden kuvaamiseen. Jos haluat valmistautua ja hallita tilannetta paremmin, pyydä mielenkiintoiselta henkilöltä lupa kuvan ottamiseen ja kokeile taitojasi katumuotokuvauksessa.

6. Varmista vakaus

Kaupunkilomalla kuvia otetaan enimmäkseen käsivaralta, joten terävien kuvien ottaminen katedraaleissa, hämärillä kaduilla ja heikossa valaistuksessa voi olla hankalaa. Siksi on hyvä varmistaa, että kamerassa on hyvä kuvanvakain. 

Canon PowerShot G7 X Mark II -kameran tehokkaan neljän askeleen optisen kuvanvakaimen ansiosta kuvat ovat teräviä käsivaralta kuvattaessa heikossa valaistuksessa jopa zoomia käytettäessä.

7. Leikittele liikkeellä

Red brick buildings have market stalls and food stalls set up in front of them. Many people walk by, most of them blurred.

Kun olet tutustunut kameraasi tarpeeksi ja osaat pysäyttää liikkeen kuvissasi, voit heittäytyä luovaksi ja tehdä päin vastoin ottamalla epätarkkoja kuvia, joissa näkyy elävän kaupungin liike. 

Ota panorointitila käyttöön tai valitse valintakiekolla valotusajan esivalinta (Tv) ja aseta valotusajaksi 1/30 sekuntia. Kuvaa ihmismassojen tai ohikiitävien ajoneuvojen sumennettua liikettä. Kameran käyttöoppaasta voit tarkistaa, onko kamerassasi muita luovia tiloja, joiden avulla ottaa ainutlaatuisia kuvia.

8. Mene lähemmäksi

Some lizard-shaped sculptures cast shadows on a grey wall.

Zoom-objektiivi tuo esiin kaupunkikohteiden kätketyt helmet, kuten abstraktit kuviot ja rakennusten pienet ja koristeelliset yksityiskohdat. Canon PowerShot SX740 HS -kamerassa on 40-kertainen optinen zoom, jonka voi kaksinkertaistaa ZoomPlus-teknologialla digitaalisesti 80-kertaiseksi. Kuvanlaatu heikkenee vain vähän verrattuna muihin digitaalisiin zoomeihin. Voit siis ottaa teräviä ja yksityiskohtaisia kuvia korkeista rakennuksista tai kaukana olevista kohteista.

9. Kuvaa säällä kuin säällä

Huono sää ei ole tarpeeksi hyvä syy jäädä sisätiloihin. Kaikissa säätiloissa on hyvät ja huonot puolensa. Sateella kuvattu mustavalkokuva voi olla täynnä tunnelmaa, sillä kameran mustavalkotilassa sateisen sään harmaus pääsee oikeuksiinsa. 

Rakennus, joka saattoi näyttää tylsältä aurinkoisena päivänä voi näyttää mielenkiintoisemmalta ja pahaenteisemmältä kuvattuna tummia pilviä vasten. Pilvisenä päivänä valo on hajanaisempaa, mikä sopii hyvin katumuotokuvaukseen. Lisäksi voit täydentää kuvaa kameran sisäisellä salamalla. Sateen kastelemilla öisillä kaduilla puolestaan värit ja valojen heijastukset ovat parhaimmillaan. Muista kuitenkin suojata kamerasi kosteudelta ja pölyltä.

10. Tuo kuviin mittakaavaa ihmisten avulla

A shot taken from the top of a high building shows a pretty old courtyard with patterned tiled floors and a staircase. On the left and right are yellow and white building fronts.

Upeaa rakennusta tai taiteellista siltaa kuvatessa ensimmäinen ajatus on odottaa, kunnes kuvassa ei näy ohikulkijoita. Ihmisten sisällyttäminen kuviin voi kuitenkin antaa katsojalle paremman kuvan mittakaavasta ja tehdä kuvista mielenkiintoisempia – etenkin jos kuvauskohde on suuri ja saa ihmiset näyttämään pieniltä. Rakennuksen arkkitehti todennäköisesti halusi luoda eloisan tilan, jota kaupunkilaiset käyttävät, joten ohikulkijat kuvastavat juuri sitä.

11. Jaa kuvia matkoiltasi

Ota ystäväsi ja perheesi mukaan seikkailuihisi jakamalla heille kuvia matkasi varrelta. Uusissa Canon-kameroissa on sisäiset yhteysmahdollisuudet, joiden ansiosta voit helposti jakaa, tulostaa ja tallentaa kuviasi välittömästi. Canon PowerShot SX740 HS- ja Canon EOS M50 -kameroiden Bluetooth®- ja Wi-Fi-yhteyksillä voit lähettää kuvia sijaintitietoineen kamerasta puhelimeen Canon Camera Connect -sovelluksella ja julkaista ne blogissa tai sosiaalisessa mediassa ystäviesi, perheesi ja seuraajiesi iloksi.

Tutustu Canonin tehokkaisiin ja monipuolisiin 4K-kameroihin.

Katso myös

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Palaa vinkkeihin ja tekniikkoihin