A Canadian player tackles an Irish player in a 2015 Rugby World Cup match. Photo by Richard Heathcote.

URHEILUKUVAUS

Kamera mukaan otteluun: parhaat vinkit urheilukuvaukseen

Urheilukuvaus tarjoaa runsaasti luovia mahdollisuuksia, ja se on loistava tilaisuus kokeilla kameran eri kuvaustiloja ja ominaisuuksia, joita et ehkä ole aiemmin käyttänyt.

Kun seuraavan kerran lähdet urheilutapahtumaan, miksi et kokeilisi kuvata upeita toimintajaksoja, pysäyttää liikettä sekä taltioida ottelun tunnelmaa? Näiden vinkkien avulla saat eniten irti kamerastasi ottelussa, olipa laitteenasi kompakti- eli puolijärjestelmäkamera, kuten Canon PowerShot SX70 HS, tai järjestelmäkamera, kuten Canon EOS 80D.

A sweeping view of the entire stadium as pyrotechnics explode at the start of the 2015 Rugby World Cup final. Photo by Matt Lewis.

1. Etsi uudenlainen kulma

Urheilutapahtumissa useimmat kuvaajat kuvaavat samasta kulmasta, joten mieti tapoja, joilla pystyt erottautumaan kuvillasi. Voisitko maata maassa ja kuvata alaviistosta? Tai ehkä voisit kuvata symmetrisen sommitelman pelaajista korkeammalta? Yleensä on parempi kuvata kentän sivuilta kuin maalin takaa.

Voit myös testata erilaisia polttovälejä. Jos kamerassasi on vaihdettavat objektiivit, niin telezoom-objektiivi, kuten Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM, vie sinut aivan toiminnan äärelle, ja lisäksi sen sisäinen kuvanvakaus estää kameran tärähtelyä.

Players pictured running past the camera onto the field for the match between Ireland and Canada in the 2015 Rugby World Cup. Photo by Richard Heathcote.

2. Valitse jatkuva kuvaus

Vaikka useimmiten kuvaisitkin yksittäisiä kuvia, niin rugbyn tai jalkapallon kaltaista vauhdikasta urheilulajia kuvattaessa käyttöön kannattaa ottaa parhaat keinot dramaattisimpien hetkien taltioimiseen. Tämän takia urheilukuvaajat käyttävät jatkuvaa kuvausta.

Voit ottaa sen käyttöön kameran Kuvaustavat-valikossa. Joskus voit tehdä valinnan suoraan kameran yläosan valintakiekossa, ja muutoin kuvaustavat löytyvät kameran valikkojärjestelmästä. Yksittäiskuvatilan merkkinä valintakiekossa on yksi suorakulmainen kehys ja jatkuvan kuvauksen merkkinä useita kehyksiä.

Useimmat kamerat pystyvät kuvaamaan 5–12 kuvaa sekunnissa jatkuvassa kuvauksessa. Tämän ansiosta voit ottelun lopuksi selata kuviasi ja löytää hetken parhaiten ikuistavan otoksen, kuten maalivahdin dramaattisen torjunnan.

Canon PowerShot SX70 HS pystyy kuvaamaan 10 kuvaa sekunnissa jatkuvassa kuvauksessa, ja lisäksi siinä on kääntyvä LCD-näyttö, jonka avulla kuvaaminen on helppoa myös maassa maaten tai oudossa asennossa seisten. Toisena hyvänä vaihtoehtona on Canon PowerShot G7 X Mark II, joka kuvaa 8 kuvaa sekunnissa. Siinä on 31 pisteen automaattitarkennusjärjestelmä, jonka avulla voit valita tarkennuksen kohteen ja seurata kasvoja ja kohteita näyttöä napauttamalla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
An action-packed photoshoot with a pro

URHEILUKUVAUS

Ammattilaisen vinkkejä toimintakuvaukseen

Opi lisää urheilu- ja toimintakuvauksesta tutustumalla ammattikuvaajan vinkkeihin hänen kuvatessaan maastopyöräilijöitä.

A snowboarder walks through the snow with his snowboard under his arm, away from the camera

ULKOKUVAUS

Valokuvausvinkkejä talvilomalle

Urheilukuvaamisen ammattilainen Richard Walch kertoo asiantuntijavinkkinsä upeisiin talvikuviin kameran valinnasta parhaisiin asetuksiin.

Best lenses for action

TOIMINTAKUVAUS

Parhaat objektiivit toimintakuvaukseen

Vinkkimme parhaista objektiiveista toimintakuvaukseen.

A Canadian player tackles an Irish player in a 2015 Rugby World Cup match. Photo by Richard Heathcote.

3. Käytä automaattista valkotasapainoa

Kameran automaattinen valkotasapaino takaa tarkat värit ja sävyt. Riippumatta siitä, kuvaatko ottelua päivällä vai illalla, kannattaa käyttää automaattista valkotasapainoa ja antaa kameran mukautua automaattisesti muuttuvaan valoon. Automaattista valkotasapainoasetusta (AWB) käyttämällä voit keskittyä sommitteluun ja tärkeiden hetkien ennakointiin.

Voit ottaa automaattisen valkotasapainon käyttöön painamalla WB-painiketta, joka on joko kameran takana tai kosketusnäytöllä. Voit selata vaihtoehtoja painiketta painamalla.

4. Kuvaa JPEG-kuvia

Valokuvaajia neuvotaan usein kuvaamaan RAW-tiedostoja tai JPEG+RAW-tiedostoja, mutta urheilukuvauksessa tätä nyrkkisääntöä ei yleensä noudateta. Monet jatkuvaa kuvausta käyttävät kuvaajat, erityisesti kuvajournalistit sekä urheilu- ja luontokuvaajat, kuvaavat JPEG-kuvia, koska kamera yleensä taltioi useampia kuvia sekunnissa JPEG-tiedostoina kuin RAW-muodossa.

RAW-tiedostot ovat suurempia ja sisältävät enemmän tietoja, ja joissakin kameroissa puskurin tyhjentäminen kestää kauemmin. JPEG-kuvat ovat pienempiä tiedostoja, joten kamera voi tallentaa ne muistikortille nopeammin ja sitten taas jatkaa tilanteiden taltioimista. JPEG-kuvat ovat todennäköisesti kamerassasi oletusasetuksena, joten jos et ole tehnyt muutoksia, sinun ei tarvitse tehdä mitään.

Vaikka kuvaisitkin JPEG-kuvia jatkuvassa kuvauksessa, kuvaa silti vain lyhyitä sarjoja painamalla laukaisinta sekunnin tai kaksi. Jos painat laukaisinta liian pitkään, puskuri täyttyy ja hidastaa kuvausnopeutta.

French fans in colourful makeup during the 2015 Rugby World Cup. Photo by Chris Lee.

5. Älä katso pelkästään pelaajia

Ottelun erityinen tunnelma ei synny ainoastaan pelin huippuhetkistä.

Kokeile kääntää kamera kohti yleisöä ja taltioida toiveikkaita kasvoja ja luovia asuja, tai voit zoomata lähelle pelaajien hermostuneita ilmeitä tai heidän käsiään toistensa ympärillä juuri ennen ottelun alkamista.

Jos kamerassasi on vaihdettavat objektiivit, niin esimerkiksi Canon EF-S 55-250 f/4-5.6 IS STM -objektiivi on hyvä valinta tämän tyyppiseen kuvaukseen, koska sen polttovälin ansiosta saat leveän kokonaiskuvan kentästä, mutta voit silti tarkentaa tiettyihin pelaajiin tai seurata tapahtumia.

6. Käytä jatkuvaa tarkennusta tai kohteen seurantaa

Kamerasi tarkennustilana on yleensä oletusarvoisesti kertatarkennustila, ja useimmat kuvaajat eivät muuta asetusta. Kuitenkin kun kuvataan liikkuvia kohteita urheilukentällä, tilaksi on vaihdettava jatkuva tarkennus.

Voit yleensä vaihtaa tarkennustilan suoraan kameran takaosan fyysisestä tai kosketusnäytöllä olevasta painikkeesta.

Jatkuva tarkennus (tai jatkuva automaattitarkennus) jatkaa tarkentamista määrittämääsi tarkennuspisteeseen niin kauan kuin pidät laukaisinta painettuna puoliväliin. Tila on erityisen kätevä urheilukuvauksessa, sillä voit tarkentaa todennäköisiin tapahtumapaikkoihin, kuten maalin ympärille, ja jäädä odottamaan sopivaa hetkeä.

Automaattitarkennuksen seurantatila menee vieläkin pidemmälle. Kun olet seurantatilassa, lukitse tarkennus kohteeseesi koskettamalla tarkennuspistettä kosketusnäytöllä (jos kamerassasi on sellainen) tai painamalla laukaisinta puoliväliin. Tämän jälkeen tarkennuspisteesi liikkuu kohteen mukana kuva-alalla. Tämä helpottaa toiminnan seuraamista ihmisiä vilisevällä kentällä.

Jos käytössäsi on järjestelmäkamera tai peilitön kamera, saat lisätietoja kamerasi toiminnoista Canon-valokuvausopas-sovelluksesta.

Players pictured on the point of a tackle in a match between England and Australia in the 2015 Rugby World Cup. Photo by Steve Bardens.

7. Pysäytä toiminta lyhyellä valotusajalla

Jokaisen urheilukuvaajan tavoitteena on pysäyttää toiminta dramaattisiin hetkiin, ja se onnistuu vain käyttämällä lyhyttä valotusaikaa. Ihannetapauksessa kuvaat noin 1/1000 sekunnin valotusajalla, ja nopeuden on oltava vähintään kuin 1/500 s.

Hyvä keino saavuttaa nämä valotusajat on muuttaa valintakiekossa valotustilaksi valotusajan esivalinta (Tv). Sen avulla voit valita haluamasi valotusajan, jonka jälkeen kamera säätää aukon ja ISO-herkkyyden vastaamaan haluttua nopeutta.

Kirjoittanut Jeff Meyer

Aiheeseen liittyvät tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Palaa vinkkeihin ja tekniikkoihin