Ruokakuvaamisen salat – oppaana Linda Lomelino

Ruotsalainen ruokakuvaaja ja -stylisti Linda Lomelino tietää, mitä täydellinen ruokakuva vaatii. Kuvaustaustaa Lindalla on yli 20 vuoden ajalta, mutta ruokakuvaamisesta hän innostui leivontabloginsa 'Call Me Cupcake' myötä vuonna 2009. Sen jälkeen Linda on kuvannut ja kirjoittanut lukuisia kirjoja ja järjestänyt kuvauskursseja ympäri maailmaa.

Tässä Lindan vinkit entistä parempiin ruokakuviin.

1. Mieti valoa

Hyvä valaistus luo perustan kuvallesi. Kauniin, pehmeän valon saat aikaan asettamalla kuvattavan ruuan ikkunan eteen epäsuoraan valoon (eli ei suoraa auringon valoa ikkunasta). Jos ikkunasi avautuvat eri ilmansuuntiin, kokeile kuvata jokaisen ikkunan ääressä eri vuorokaudenaikoihin. Esimerkiksi pohjoiseen avautuvien ikkunoiden valo on tasaisin koko päivän. Vaihtele paikkaa löytääksesi parhaan valon!

2. Muokkaa valoa kankaan avulla

Jos valo on edelleen mielestäsi liian raju, kokeile ohutta valkoista verhoa ikkunan eteen sitä hajottamaan. Voit myös peittää ikkunan läpikuultavalla valkoisella kankaalla. Jos haluat kuvistasi hieman synkempiä ja tummempia, käytä tummanharmaata tai mustaa verhoa rajoittamaan ikkunasta tulevaa valoa. Näin koko huoneesta tulee pimeämpi ja valo keskittyy enemmän kohteeseesi, mikä luo lisää kontrastia ja draamaa.

spreading fudge frosting

Lindan matka ruokakuvien parissa alkoi leivontablogista vuonna 2009.

chocolate cake

Löydät Lindan levysuklaakakun reseptin artikkelin lopusta.

3. Lyhyt syväterävyys

Kun ostin ensimmäisen objektiivini (Canon EF 50mm f/1.4) ja kokeilin kuvata suurella aukkokoolla, hämmästyin erosta! Tämä on kameralla kuvaamisen etu älypuhelimeen verrattuna – käytössäsi on enemmän säätömahdollisuuksia ja voit hyödyntää lyhyttä syväterävyyttä kauniisti. Itse kuvaan yleensä aukkokoolla 1.8, jos kuvaan esimerkiksi kakkua sivusuunnasta. Objektiivisi määrittelee, miten suuren aukon saat!

4. Kokeile vastavärejä

Vastavärit ovat väriympyrän vastakohtavärejä – esimerkiksi keltainen ja violetti, punainen ja vihreä tai sininen ja oranssi. Mieti värejä ja minimoi niiden lukumäärä – vain kahden tai kolmen värin käyttö saa kuvasi erottumaan paremmin. Tämä ei ole aina mahdollista, mutta värien lukumäärä on hyvä pitää mielessä!

chocolate cake piece

Kun kuvaat puhelimen sijaan kameralla, voit hyödyntää lyhyttä syväterävyyttä kauniisti.

5. Mieti kuvakulmaa (ja käytä eri kulmia kun voit)

Erilaiset kuvakulmat tuovat esiin eri piirteitä kuvauskohteena olevasta ruokalajista. Jos esimerkiksi kuvaat jotain litteää, kuten pizzaa, kuvaat todennäköisesti yläpuolelta. Mutta jos kuvaatkin kakkua, haluatkin ehkä kuvata ensin sivukulmasta ja rakentaa sitten flat lay -asetelman viipaleiden avulla. Tämä on erinomainen keino luoda vaihteleva kuvasarja, jota voi käyttää esimerkiksi portfoliossa, blogiartikkelissa, lehdessä tai Instagramin karusellipostauksessa.

6. Jatkuva kuvaus vangitsee liikkeen

Nopea tai hidas jatkuvan kuvauksen moodi sopii täydellisesti liikkeen vangitsemiseen. Joudut todennäköisesti kuvaamaan isommalla suljinnopeudella riippuen siitä, kuinka nopeasti kohteesi liikkuu. Itse käytän useimmiten 1/1000 sekunnin suljinaikaa pöllyävän jauhon kuvaamiseen – ja säädän ISO:n ja aukkokoon sen mukaan. Toinen loistava tapa tallentaa liikettä on käyttää kameran video-ominaisuuksia, erityisesti hidastettua toimintoa (aseta kamera tilaan "video" ja ota sitten käyttöön "Suuri kuvataajuus" valikossa). Tämä tallentaa liikkeet kauniilla tavalla ja sinun tarvitsee vain kuvata muutama sekunnin ajan!

glazing the cake

Erikokoiset ja -muotoiset esineet tuovat kuvaan lisää mielenkiintoa.

cake with candles

Kokeile sopivia esineitä kuvan etu- tai taka-alalla.

7. Negatiivinen tila

Negatiivisen tai tyhjän tilan käyttö antaa silmälle tilaa hengittää ja auttaa kiinnittämään huomiota varsinaiseen kuvauskohteeseen!

8. Mieti kerroksia, tekstuureja ja muotoja

Tekstuurilla, syvyydellä ja korkeudella leikittely luo kerroksia ja lisää visuaalista mielenkiintoa kuviisi. Yksi tapa lisätä syvyyttä on asettaa jokin sopiva esine kuvan etu- tai taka-alalle. Erikorkuiset ja -muotoiset esineet lisäävät mielenkiintoa kuvaan. Yksinkertaiset esineet, kuten rypistetty kangaslautasliina ja pöydälle sirotellut suolakiteet, lisäävät tekstuuria ja mielenkiintoa ja vievät kuvasi uudelle tasolle.

Linda Lomelino cake

"Valitse lavasteet ja taustat niin, että ne tuovat ruokiesi parhaat puolet esiin", Linda sanoo.

9. Korosta kuvauksellisinta piirrettä

Mieti, mikä on annoksesi kuvauksellisin piirre ja miten voisit tuoda sen esiin. Mikä on ruokalajisi suurin vahvuus? Onko se väri, tekstuuri vai muoto? Käytä lavasteita ja taustoja, jotka korostavat annoksesi parhaita puolia.

10. Harjoittele ja pidä hauskaa!

Tämä voi tuntua itsestäänselvyydeltä, mutta tämä on tärkein vinkki, jonka voin antaa! Harjoittelemalla, harjoittelemalla ja harjoittelemalla vielä vähän lisää kuvaustaitosi kehittyvät nopeasti – mutta jos ennen kaikkea nautit kuvaamisesta, haluat tehdä sitä useammin.

shooting with Canon EOS R50

Ruoka on ollut Lindan pääkuvausaihe viimeisen 14 vuoden ajan.

Canon EOS R50

Nämä kuvat on otettu Canon EOS R50 -kameralla. Katso Lindan objektiivivinkit alta.

Tässä Lindan kalustovinkit upeiden ruokakuvien ottamiseen:

Kamera: Canon EOS R50 – kompakti, kevyt kamerarunko, jonka kuvanlaatu on ensiluokkainen ja yhdistettävyys saumaton. Yhdistä mihin tahansa RF-objektiiviin, esimerkiksi näihin:
Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM – laajakuvaobjektiivi kiinteällä polttovälillä ja suurella aukkokoolla.
Canon RF 50mm F1.8 STM – kompakti ja edullinen kiinteän polttovälin objektiivi.
Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM – kevyt kiinteän polttovälin objektiivi kauniiden yksityiskohtien ikuistamiseen.
Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM - kompakti ja kevyt laajakulmainen zoom-objektiivi.