ARTIKKELI

Ei se mitä painetaan, vaan mille painetaan

Uuden teknologiasukupolven laitteet kykenevät käsittelemään erilaisia painomateriaaleja entistä laajemmin. Innovatiivisilla ja oikeilla materiaalivalinnoilla voikin nousta helposti peruslaadun yläpuolelle, lisätä asiakastyytyväisyyttä ja pitää tuotannon terveenä.

Ei se mitä painetaan, vaan mille painetaan

”MATERIAALIT ANSAITSEVAT EHDOTTOMASTI NYKYISTÄ ISOMMAN HUOMION, KOSKA NIILLÄ VOIDAAN OIKEASTI ELÄVÖITTÄÄ PAINOJÄLKEÄ JA TUODA PERUSTUOTTEISIINKIN RIPAUS AINUTLAATUISUUTTA.”

Heikki Hamu
Canon järjestelmäasiantuntija

Materiaalin valinnalla on erittäin keskeinen vaikutus painolaatuun, koneiden toimivuuteen ja tuottavuuteen. Canonin järjestelmäasiantuntija Heikki Hamu on tehnyt töitä graafisen alan ratkaisuiden kanssa jo lähes 40 vuotta ja painottaa, että tämän päivän tuotannossa juuri materiaaleilla on helpoin erottua ja rakentaa entistä kiinnostavampaa tarjoomaa.

– Materiaalit ansaitsevat ehdottomasti nykyistä isomman huomion, koska niillä voidaan oikeasti elävöittää painojälkeä ja tuoda perustuotteisiinkin ripaus ainutlaatuisuutta. Värikkäiden papereiden lisäksi erilaisilla pintakuvioinneilla saatavat materiaalit lisäävät lopputuotteiden luonnetta, arvoa sekä fiilistä ja tekevät niistä mielenkiintoisempia. Lisäksi hyvin kulutusta ja kosteutta sietäviä synteettisiä materiaaleja voidaan käyttää yhä laajemmin, koska digipainamisen teknologiat antavat siihen mahdollisuuden.

Vähemmän makkelia ja ylläpitotarvetta

Materiaalivalinnoissa on tärkeää huomioida materiaalin toimivuus käytettävällä digipainokoneella sekä painoteknologialla. Hamun mukaan moni asia sujuisi paremmin, jos eri materiaalien vaatimukset ja mahdollisuudet tunnettaisiin paremmin.

– Canonin oma testaus- ja hyväksymisprosessi takaa, että hyvinkin erilaiset materiaalit toimivat painoprosessikohtaisesti, ja onlineoppaista saa kätevästi tietoa materiaalien laitekohtaisista soveltuvuuksista. Lisäksi säilytysympäristön vaikutukset tulisi huomioida paremmin ja pitää materiaalit laatikoissa ja kääreissä mahdollisimman pitkään. Jos nämä asiat unohdetaan ja käytetään jo lähtökohtaisesti heikosti toimivia materiaaleja, makkeli lisääntyy ja tukoksia sekä tarpeettomia ylläpitokäyntejä esiintyy enemmän. Lähes 90 % laitteiden huolto- ja ylläpitokäynneistä liittyykin vääriin materiaalivalintoihin, mikä vaikuttaa suoraan alan yritysten tuottavuuteen.

Mistä hyvän materiaalin tunnistaa?

Paras materiaali on aina tavoitekohtaista, mutta Hamun mukaan hyviä materiaaleja yhdistää muutamat tietyt ominaisuudet.

– Laadukkaasta materiaalista ei irtoa pölyä, joka heikentää koneen toimivuutta ja kuvanmuodostusta. Sen värintoisto on myös parhaalla mahdollisella tasolla, eli teknologiayhteensopivuus vahva. Lisäksi korkealuokkaisen materiaalin kaksipuoleinen kohdistuvuus on optimaalinen ja se pitää mittansa digitaalisen painamisen lämpöintensiivisessä prosessissa.

Laadun lisäksi materiaaleihin kohdistuu kasvavassa määrin ekologisuusvaatimuksia, jotka ohjaavat toimittajavalintoja ja vaikuttavat materiaalien kehitykseen.

– Canonin arkkivalikoimasta jo 97 % on ympäristöhyväksyttyjä papereita ja kyllä vastuullisuus sekä tuotteiden sertifiointi ovat kaiken muun ohella tärkeitä laadun mittareita.

Kohti rohkeampaa kokeilemisen kulttuuria

Viimeistelty, näyttävä ja hyvältä tuntuva painotuote kertoo paljon viestijästä ja vaikuttaa vastaanottajaan yllättävän paljon. Hamu toivookin, että alalla otettaisiin materiaaleista enemmän irti ja eri vaihtoehdoista keskusteltaisiin tilaajien kanssa.

– Näinä digiviestinnän aikoina hyvin suunnitellulla ja pysäyttävällä painotuotteella on paikkansa. Canonin asiantuntijat auttavat myös mielellään optimaalisen materiaalivalikoiman valinnassa ja ovat mukana varmistamassa, että kokeilut onnistuvat ja erikoisemmatkin materiaalit käyttäytyvät painokoneessa parhaalla mahdollisella tavalla.

Ota yhteyttä, keskustellaan lisää edistyksellisistä paino- ja tulostusratkaisuistamme.

Aiheeseen liittyvät ratkaisut ja palvelut