ARTIKKELI

Kohti fiksumpaa,
automatisoitua painobisnestä

Huipputasoiset painokoneet ja tulostimet ovat graafisella alalla itsestäänselvyys, mutta itse prosessiin liittyvät sovellukset ovat jääneet raudan varjoon. Tällä hetkellä suuri mielenkiinto kohdistuukin tuotannon automatisointiin ja ohjelmistoihin, jotka tarjoavat vastauksia työnkulun kehitystarpeisiin.

Kohti fiksumpaa, automatisoitua painobisnestä


KYLLÄ DIGITAALISEN TUOTANNON PITÄISI OLLA NIIN AUTOMAATTISTA, ETTÄ MANUAALINEN TYÖ ON LÄHES OLEMATONTA.

Canonin Business Process Consultant Kimmo Poikonen

Canon on panostanut sovellusosaamiseen jo pitkään ja työ kantaa nyt hedelmää. Graafisen alan markkinat ovat menossa suuntaan, jossa yksittäisten töiden määrä kasvaa, isot painokset pirstaloituvat ja dataa hyödynnetään yhä enemmän kohdistetun markkinointiviestinnän rakentamisessa. Lisäksi tilausten toimitusaikaikkuna kapenee jatkuvasti ja tarpeiden muuttuessa työnkulkuja on pakko pystyä kehittämään pärjätäkseen kilpailussa.

– Kun puhutaan tilaus-, tuotanto- ja toimitusketjun kehittämisestä, isossa kuvassa puhutaan automaatioasteen nostamisesta. Ja kun pidemmälle viedyn automaation avulla voidaan karsia manuaalisia työvaiheita, inhimillisiä virheitä, odottamista ja asioiden ylimääräistä suunnittelua, pystytään läpimenoaikoja lyhentämään, toimitusaikataulut pitämään ja tuotannon joka vaiheeseen saadaan huomattavasti enemmän järkeä, tiivistää Canonin Business Process Consultant Kimmo Poikonen.

Canon on panostanut

Irralliset järjestelmät yhteen

Älykkään työnkulun näkökulmasta Canonin ratkaisut alkavat tarjouslaskennasta sekä asiakasdatan hallinnasta ja jatkuvat aineistonhallintaan sekä edelleen tuotannonohjaukseen ja laskutukseen. Poikosen mukaan erilaiset sovellukset ja rautaportfolio kyetään yhdistämään yhdeksi työnkulun kokonaisuudeksi, jonka ansiosta manuaalinen työ tippuu minimiin.

– Meillä on ratkaisuja yksittäisistä valmissovelluksista aina edistyksellisempiin hot folder -tyyppisiin automaatioratkaisuihin sekä kokonaisvaltaisiin end-to-end-automaatioihin, joissa toiminnanohjausjärjestelmästä saatua dataa hyödynnetään koko prosessissa. Näillä ratkaisuilla töitä voidaan ohjata automaattisesti eri tuotantolaitteisiin ja hallita koko tuotantoketjua valmiiseen tuotteeseen asti. Ja parhaimmillaan kaikesta saadaan koko ajan lisää dataa, joka sitten vieritetään takaisin prosessin alkupäähän ja hyödynnetään käytäntöjen jatkuvassa kehittämisessä.

Isoja etuja nappia painamalla

Poikosen mukaan lähes kaikissa työkuluissa on parantamisen varaa ja oikeastaan on enemmän kysymys siitä, miten pitkälle yrityksen automaatiossa on halu ja tarve mennä.

– Erään kirjapainoasiakkaamme kirjapainossa aineistojen avaaminen, tarkistus, korjaus ja asemointi oli täysin manuaalista, eli vaatii monia kosketuspisteitä, tiedostojen välitallentamista ja avaamista eri ohjelmilla. Vaikka tekeminen tuntui nopealta, aikaa kului jokaiseen työvaiheeseen. Meidän ratkaisulla sinänsä toimivaa työnkulkua kyettiin automatisoimaan ja lopputuloksena asiakas pystyi vähentämään manuaalisia työvaiheita niin, että 50 % normitilauksista viedään nyt tarkistuksen jälkeen painovalmiina koneelle täysin automaattisesti. Lisäksi lähes kaikki tilausjärjestelmän kautta tulevat työt saadaan automatisoitua painotuotantoon saakka, mikä tarkoittaa todella isoa säästöä työajassa ja sitä kautta rahassa.

Isoja etuja nappia painamalla

Kohti uusia työnteon malleja

Eikö olisi ihanteellista tehdä painotöiden esivalmistelu yhdessä työpisteessä ympäri Suomea sijaitseville painotuotantopisteille? Entä mitä jos painoaineistoja voisi valmistella tulevaisuudessa jopa kotona? Tai olisiko mahdollista valvoa ja ohjata tuotantoa omalta mökkiterassilta kauniista kesäpäivästä nauttien? Miksipä ei, sillä sovellukset mahdollistavat jo nyt monet työtehtävät verkon yli ja todennäköisesti myös graafisella alalla tullaan Poikosen mukaan siirtymään entistä enemmän hybridityöskentelyn aikaan.

– Kyllä digitaalisen tuotannon pitäisi olla niin automaattista, että manuaalinen työ on lähes olematonta. Jos tilaukset tehdään verkossa ja aineistojen esivalmistus, tuotannonsuunnittelu sekä työnkulun hallinta tehdään etänä ja automaatiota hyödyntänen, fyysisen läsnäolon tarve painokoneen vierellä saadaan aika vähäiseksi. Nämä ovatkin asioita, joita Canonin sovelluskehityksessä mietitään jatkuvasti – ja jo nyt graafisen alan toimijoilla on loistavat mahdollisuudet tuotannon tehostamiseen, joustavampaan työhön ja paremman tuloksen tekemiseen.

Ota yhteyttä, keskustellaan lisää tuotannon kehittämisestä ja edistyksellisistä sovellusratkaisuistamme.

OTA YHTEYTTÄ

Aiheeseen liittyvät ratkaisut: