Capturing the drama of climbing a volcano with the EOS 5D Mark IV

Ulla Lohmann

EOS 5D Mark IV -kamera äärimmäisissä olosuhteissa

Ulla Lohmann
Ulla Lohmann

Explorer


Matkakuvaaja ja kuvajournalisti Ulla Lohmann kokeili ensimmäisten joukossa EOS 5D Mark IV -kameraa, joka joutuikin heti kovaan testiin. Tutustumme kuvaajan haasteisiin, kun hän vei Canonin 5D-tuoteperheen uusimman jäsenen Vanuatun tulivuorille...

Eteläinen Tyynimeri on tunnettu sinisistä vesistään, valkoisista hiekkarannoistaan ja romanttisista saaristaan. Tässä maailman kolkassa on kuitenkin myös uhkaavampi puolensa, ja juuri siellä Ulla Lohmann viihtyy parhaiten. Jos katsoo tarkasti, voi nähdä rohkean Canon Explorer -kuvaajamme kamera kädessä yhdellä tulivuorista, jotka täplittävät 82 saaresta muodostuvaa Vanuatun saaristoa...

"Sain toimeksiannon elintarvikevalmistajalta", Ulla kertoo. "Minua pyydettiin kuvaamaan tulivuoria, jotta saataisiin kuvamateriaalia mielikuvitusmatkaan, jonka tulinen tortillasipsi tekee ennen päätymistään pakettiin." Kyseessä on mielikuvitustarina, mutta he halusivat minun kuvaavan tulisia tunteita. Päädyin viemään kameran aktiivisen tulivuoren 600 metrin syvyiseen kraatteriin. Olimme vain 50 metrin päässä porisevasta laavajärvestä. En ole koskaan ollut niin kuumassa paikassa – enkä edes syönyt sipsejä!"

KUUMIA TUNNELMIA

Ulla on kysytty kuvaaja, koska hän on tottunut kuvaamaan vaarallisissa paikoissa. Canonin suunnittelijat halusivat tietää, miten EOS 5D Mark IV toimisi äärimmäisissä olosuhteissa ja lämpötiloissa. Lisäksi heitä kiinnosti se, miten sen upouusi 30,4 megapikselin CMOS-kenno taltioisi kirkkaat laavavirrat ja tummat kivikot yksityiskohtaisesti ja tarkasti.

Ulla Lohmann captures drama from a volcano with the EOS 5D Mark IV

Ulla muistelee: "Tällä kameralla voi kuvata entistä paremmin suurella ISO-herkkyydellä. Kameran ISO-herkkyys on 100–32000 (laajennusalue on 50–102400). Tulivuoren sisällä dynaaminen alue on valtava. Kameran kenno joutuu koville taltioidessaan kaikki yksityiskohdat. Kun tarkastelin tiedostoja jälkikäteen 5D Mark IV -kameran nestekidenäytössä, tummat ja kirkkaat alueet näkyivät erittäin selkeinä. Tajusin heti, että kyseessä on erittäin hieno kamera..."

"Kamera on uskomattoman säänkestävä", Ulla kertoo. "Jos se kestää tulivuorella Vanuatussa, se kestää missä vain!"

Canon Explorer -kuvaaja Ulla Lohmann zoomaa laavajärveen aktiivisella tulivuorella Vanuatulla.

Tulivuoren sisällä Ulla havaitsi, että EOS 5D Mark IV -kameran kätevä kosketusnäyttö helpottaa kuvaamista huomattavasti. “Kuvaus näytöllä on mahtava ominaisuus. Kameran käyttäminen on usein hankalaa lämpökäsineet käsissä, koska sormia ei voi liikuttaa vapaasti. Kosketusnäytön ansiosta saatoin säätää asetuksia ja määrittää tarkennuksen ja terävyyden helposti kameran takana koskettamalla nestekidenäyttöä. Kosketusnäyttö on intuitiivinen nopeassa kuvauksessa ja videokuvauksessa, koska voin siirtää tarkennusta kätevästi kuvaamisen aikana. Kuvaus näytöllä -tilassa on mahdollista käyttää EV-4-tarkennusta. Se on ihanteellista heikossa valaistuksessa.

"Lisäksi kameran takana on uusi painike, jolla voi vaihtaa tarkennuspistettä samalla kun katsoo etsimeen. Kaikki nämä parannukset ovat loogista jatkoa 5D Mark III -kameran tekniikalle. Lisäksi kamerassa on hyvä otetuntuma. Se on kevyempi kuin vanha malli, ja se on iso juttu – varsinkin kun kapuaa ylös tulivuoren rinnettä!"

INTUITIIVINEN SUHDE

Useimmilla kuvaajilla kuluu paljon aikaa kameran toimintojen oppimiseen ja hallitsemiseen. Canon Explorer -kuvaajat ovat aivan erityinen kuvaajaryhmä. Koska he tekevät läheistä yhteistyötä Canonin suunnittelijoiden kanssa, he oppivat nopeasti käyttämään kehitysvaiheessa olevia malleja ja arvioimaan niiden ominaisuuksia. Ulla ei ole poikkeus tästä säännöstä. "Sain kameran vain vähän ennen Vanuatun-matkaani, mutta aloin kuvata sillä heti kun pääsin tulivuorelle. Oli helppo siirtyä EOS 5D Mark III -mallista 5D Mark IV -malliin, sillä runko on sama ja säätimet hyvin samankaltaiset. Käyttö on intuitiivista, jos on käyttänyt aiemmin EOS 5D -sarjan kameroita."

Ulla kiittelee kovasti kameran säänkestävyyttä. Siitä oli hyötyä tulivuoren sisällä, sillä ilmassa oli pölyä, tuhkaa, sadepisaroita ja kosteutta. Muistikorttipaikat on suojattu erityistiivisteillä. Lisäksi kumiliuskat suojaavat kameran HDMI-, USB-, kuuloke- ja mikrofoniliitäntöjä. Suojausta on parannettu aiempiin 5D-sarjan järjestelmäkameroihin verrattuna. Tämän ansiosta 5D-sarja pysyy edelleenkin kuvajournalistien suosiossa. "Kamera on uskomattoman säänkestävä", Ulla kertoo. "Jos se kestää tulivuorella Vanuatussa, se kestää missä vain!"

"Olen käyttänyt tuoteperhettä koko ikäni. Tämä on täydellinen järjestelmä minulle. Laatu on mahtava. Ja koska kamera on kevyt, se on helppo ottaa matkalle mukaan. En halunnut antaa kameraa takaisin!"

4K-KUVAAMINEN

Ulla ottaa pääasiassa stillkuvia, mutta monien muiden kuvaajien tapaan häntä kiinnostaa lisätä myös videokuvaus työkalupakkiinsa. Houkutus on ymmärrettävä, sillä EOS 5D Mark IV -mallissa on 4K-videokuvaus.

"Nykyaika tarjoaa jännittäviä mahdollisuuksia kuvaajille, koska samalla kameralla voi ottaa sekä upeita stillkuvia että kuvata 4K-videoita. Koska kamerassa on ylimääräinen korttipaikka, saatoin kuvata laavaa 4K-tarkkuudella huolettomasti. Koska 4K-videot rajataan kennossa, minun ei tarvinnut kuvata videoita pitkällä objektiivilla."

"Odotan kovasti, että voin käyttää tätä ominaisuutta tulevissa töissä. Videoiden kuvaaminen Kuvaus näytöllä -tilassa on mahtavaa. Näyttö on huipputarkka ja yksityiskohtainen. Kuvaajan ei tarvitse kuin painaa painiketta.

Pitkällä valotuksella otettu kuva ikuistaa näyttävästi aktiivisesta tulivuoresta vyöryvän laavavirran.

HETKIEN IKUISTAMINEN

EOS 5D Mark IV -kamerassa on nyt lukuisia edistyneitä kuvankäsittelytekniikoita, jotka ovat tuttuja jo EOS-1D X Mark II -mallista. Ne tuottavat täydellisen tuloksen heti, kun kuvaaja painaa laukaisinta. Kamerassa on digitaalinen objektiivin optimointi, joka on tuttu Canon Digital Photo Professional -ohjelmistosta, sekä EOS 5DS- ja EOS 5DS R -malleihin kehitetty Yksityiskohdat-kuva-asetus. Lisäksi kamerassa on parannettu reunojen valaistus, vääristymien ja väriaberraatioiden korjaus sekä automaattinen valkotasapainon asetus. Lisäksi kamera käyttää Dual Pixel RAW -tiedostomuotoa.

"Tutustuin innolla Dual Pixel RAW -tiedostomuotoon", Ulla kertoo. "Se on tosi kiinnostava tekniikka. Jos yrittää ottaa muotokuvaa kiireessä, kun tarkennusta pitäisi muuttaa koko ajan – esimerkiksi kun kuvasin paikallisia hyppimässä köynnöksistä (alkuperäinen inspiraatio benjihypyille) – toiminto on erittäin hyödyllinen. Sillä voi ikuistaa hetket. Kamera tallentaa näkymän kahden fotodiodin avulla. Niiden ansiosta kuvaan muodostuu kaksi kerrosta. Se on mahtavaa, sillä kuvan terävintä kohtaa voi korjata tilanteen mukaan ja kuvan terävyyttä voi käsitellä tarkasti jälkikäteen."

"Tämä kamera todellakin kestää kovaa käyttöä."

"Käytin myös GPS-toimintoa. Sen avulla kirjasin kuvaustiedot saarilla otettuihin kuviin. GPS kuluttaa vain vähän akkuvirtaa. Se on todella hyvä lisätoiminto 5D Mark IV -kamerassa matkoja varten. Tässä kamerassa ei ole mitään, mistä ei olisi minulle hyötyä. Voin kirjoittaa kuvatekstin suoraan kuvatiedostoon IPTC:n avulla ja siirtää Wi-Fi-yhteydellä kuvia taulutietokoneeseen tai älypuhelimeen. Liitäntävaihtoehdot ovat mahtavat."

"On helppo vastata, kun minulta kysytään, miksi kannattaa siirtyä tähän kameraan: se kestää kovissakin oloissa.

Vanuatun saariston kulttuuri on täynnä perinteisiä festivaaleja ja vanhoja rituaaleja.

Lähettiläät ja tarinat

Canon Ambassador Lorenzio Agius uses EOS 5D Mark IV

Inspiraatiota

Katso, kuinka EOS 5D Mark IV suoriutuu ammattikuvaajien käsittelyssä

Katso mestarin vinkit