Talven taikaa

Tutustu kameran asetuksiin

Kun haluat tutustua kameran asetuksiin, aloita näistä kahdesta:

Valotuksen korjaus
Kameran valotuksen korjausjärjestelmä pyrkii korjaamaan kohteen liiallisen kirkkauden esimerkiksi lumisessa maisemassa, jolloin kuvasta saattaa tulla tummempi.

HTTW_Page2_01
Karavaani, © Hans Peter Rank, Canon EOS 5D Mark II

PowerShot- ja IXUS-kamerat korjaavat tämän automaattisesti. EOS-kamerassa valotuksen korjausasetukseksi luultavasti riittää +1, mutta kuvaa kuvasarja asetuksilla +1 ja +2 ja tarkista sopiva asetus kuvien histogrammista.

Valkotasapaino
Luminen maisema aurinkoisena päivänä heijastaa sinistä taivasta voimakkaasti. Ongelma saattaa ratketa kameran automaattisen valkotasapainoasetuksen (AWB) avulla. Jos kuvat näyttävät liian sinisiltä, kokeile IXUS- ja PowerShot-kameroissa lumiasetusta. EOS-kamerassa asetukseksi kannattaa valita pilvinen, joka tuottaa neutraalimman värisen kuvan.

Varusteet tilanteen mukaan
Kun pukeudut lämpimästi, suojaa myös kamerasi. Kylmällä akut tyhjenevät nopeammin, joten pidä vara-akku mukana lämpimässä sisätaskussa. Tutustu myös PowerShot D20 -kameraan, joka on vedenpitävä 10 metrin syvyyteen asti ja toimii jopa -10 ˚C:n pakkasella.

Ota kuvausreissulle ohuet käsineet, joita ei tarvitse riisua kuvaamisen ajaksi.

HTTW_Page2_02
Uusivuosi, © Uwe Heusler, Canon Digital IXUS 500

Nouse aikaisin ja nautiskele
Ulkona kuvaaminen talvella on todella hauskaa. Vältä kuitenkin kuvaamista auringon ollessa korkeimmillaan, koska silloin kuvat ylivalottuvat helposti. Nouse siis aikaisin aamulla, kun valaistus on pehmeämpi eikä kuura ole vielä sulanut.

Näillä vinkeillä pääset onnistuneen talvikuvauksen alkuun.

1  2