Aamu-usva

Alkukevään aamuina ilmassa on usein usvaa, joka katoaa lämpötilan noustessa. Usvainen ilma voi kestää pitkäänkin, mutta useimmiten parhaan kuvan saa aikaisin aamulla, varsinkin jos yhdistää otokseen auringonnousun tunnelmallisen valon.

 

Picture_Tutorial_img2

Valokuvaajan kannalta usvan paras puoli on sen luoma tunnelma. Kameran lähellä olevan kohteen kontrasti ja värikylläisyys näyttävät aivan normaaleilta, sillä valo on kulkenut vain ohuen sumukerroksen läpi. Kauempana olevan kohteen kontrasti ja kylläisyys ovat kuitenkin pienemmät, sillä ilmassa olevat vesihiukkaset ovat imeneet ja heijastaneet sivuun suuren osan valosta. Pieni kontrasti ja värikylläisyys saavat myös voimakkaan väriset kohteet näyttämään haalean sinisiltä tai harmailta.

Esimerkiksi taustalla olevat kukkulat saattavat näkyä vain hädin tuskin, mutta ne lisäävät kuvaan tehokkaan syvyysvaikutelman. Vielä vahvemman vaikutelman saa, jos kuvaa kohti aurinkoa, jolloin lähellä olevat kohteet näkyvät siluetteina.

Tällä kuvaustekniikalla luodaan usein maisemakuvauksessa esimerkiksi kaukaisuuteen häipyviä kukkulajonoja, mutta usva tuo uuden ulottuvuuden mihin tahansa näkymään.

1  2   3  4  5

spacer
					image
Tutorials
Kuvan sommittelu
Videokuvaus
Veden kuvaaminen
Maisemakuvaus
Mustavalkokuvaus
Toimintakuvaus
Jouluiset muotokuvat