Kuvausvinkit: Matkakuvaus

Kuvausideoita

Ulkomailla kuvaaminen ei poikkea paljonkaan kotona kuvaamisesta. Aurinko paistaa ehkä kirkkaammin ja maisemat voivat olla värikkäämpiä, mutta ulkokuvauksen tekniikat ovat silti samat.

Etsi netistä etukäteen kuvia matkakohteestasi, jotta saat ideoita siitä, miten, missä ja milloin kannattaa (tai ei kannata) kuvata. Ota selvää, järjestetäänkö matkasi aikana mielenkiintoisia tapahtumia. Harkitse paikallisen oppaan palkkaamista muutamaksi tunniksi, jotta saat hyviä vinkkejä sopivista kuvauspaikoista ja -ajoista.

Picture_Tutorial_DSC_EOS_p2

Koka, © Philippe Pédefer 2011, Canon PowerShot A550

Yritä saada kuviisi paikallista väriä ja tunnelmaa. Esimerkiksi omintakeinen rakennus tai kulkuneuvo on oivallinen kuvauskohde. Myös seudun tuotteita tarjoava tori tai paikallista pukeutumistyyliä esittelevä näyteikkuna kertoo maan tai kaupungin kulttuurista. Uudet kulinaariset elämykset ovat usein paras osa matkaa – sekä nautittuina että kuvattuina. Älä siis unohda hyvää ruokaa ja juomaa matkoillakaan.

Maisemat ovat usein parhaimmillaan aamulla, kun vinosti lankeava auringonvalo kultaa tienoon eivätkä turistit ole vielä pilaamassa näkymiä. Myös aamuinen usva tuo kuviin dramaattista tunnelmaa.

Ihmiset voivat olla loistavia kuvauskohteita – varsinkin, jos he ovat pukeutuneet paikallisiin asuihin tai tekevät perinteisiä askareita. Muista hymyillä ja kysyä lupaa kuvaamiseen. Kielitaito ei ole välttämätön viestin perille menoon, mutta ei haittaa, vaikka osaisit pari lausetta paikallista kieltä. Jos ihmiset eivät halua tulla kuvatuiksi, kunnioita heidän yksityisyyttään ja jatka matkaa.

Joissakin Afrikan ja Aasian maissa kuvattava henkilö saattaa odottaa pientä korvausta, joten pidä pikkurahaa taskussasi. Silloin voit usein kuvata lähempää ja saat persoonallisemman kuvan. Muista aina kunnioittaa kuvattavia henkilöitä. Jos haluat taustan mukaan otokseen, käytä laajakulmaobjektiivia. Jos taas haluat keskittyä kasvoihin, käytä teleobjektiivia. Voit myös näyttää lopputuloksen kuvattavalle, jos se sopii tilanteeseen.

1  2  3  4

spacer
					image
Muita kuvausvinkkejä
Urheilukuvaus
Arkkitehtuurikuvaus
Lähikuvaus
Millainen on hyvä kuva?
Jälkikäsittely
Erilaiset vuodenaikakuvat