LEGRIA-vinkit

Mukaansatempaavia tarinoita kuvin ja videoin

Tarinoita kertovien tai viestejä välittävien kuvien ottaminen edellyttää sekä teknisiä taitoja että taiteellista silmää.

Canon-kameroissa on paljon erilaisia tekniikoita ja ominaisuuksia, jotka täyttävät tarinankerronnan tekniset vaatimukset. Taiteellinen puoli – se, mitä kuvaan otetaan mukaan, mitä jätetään pois ja miten kuvan tärkeimmät elementit sommitellaan – on kuitenkin sinun vastuullasi.

Kaikille kameroille on olemassa kuvaustekniikoita, jotka auttavat sinua kertomaan kuviesi avulla tarinoita. Canon-opettaja Brian Worley kertoo kameran tehokkaasta käytöstä. Hän antaa myös hyödyllisiä vinkkejä LEGRIA-kameralla kuvaamiseen ja neuvoo, kuinka voit lisätä kuvallisten tarinoidesi tehoa langattomalla yhteydellä varustetun PIXMA-tulostimen avulla.

  • Tarinaansa kertovan henkilön kuvaaminen videolle
  • Kultainen leikkaus
  • Panoroi kameraa etualan kohteiden ohi
  • Helpota muokkausta ja katselua
  • Kuvaa luontevia kohtauksia

Tarinaansa kertovan henkilön kuvaaminen videolle

Kuvan sommittelu on avaintekijä, kun kuvaat tosielämän tapahtumia LEGRIA-kameralla. Voit esimerkiksi kuvata iäkästä sukulaista kertomassa lapsuudestaan tai dokumenttielokuvaa sinulle merkittävästä aiheesta.

Kiehtovien tarinoiden kertominen kuvin ja videoin – Canon

Miguel Virkkunen Carvalho, Kohti vanhaakaupunkia
Käyttöoikeudet – https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Otoksien välille kannattaa luoda luonteva jatkumo, koska haluat todennäköisesti muokata kertomustasi jälkeenpäin. Siksi on tärkeää pitää kohteet samoissa paikoissa. On hyvin vaikeaa muokata videota, jossa kohteiden paikka kuvassa muuttuu joka otoksessa.

Kun kuvaat puhuvaa henkilöä, aseta hänet kuva-alan yhdelle puolelle kultaisen leikkauksen sääntöjen mukaan (tästä lisää jäljempänä).

Usein on hyödyllistä tuoda lähelle kameraa myös muita kohteita tai esineitä, jotta pääkohteen ympärille ei jää liikaa tilaa.


Kultainen leikkaus

Kuvan sommittelu toimii usein parhaiten, kun pääkohde on kahden linjan risteämäkohdassa kuvan keskipisteen sijaan.

Kultaisessa leikkauksessa kuva-alaan kuvitellaan kaksi tasaisin välein kulkevaa vaakasuuntaista ja pystysuuntaista viivaa, jolloin ruutu jakautuu yhdeksään samankokoiseen osaan. 


Kiehtovien tarinoiden kertominen kuvin ja videoin – Canon


Panoroi kameraa etualan kohteiden ohi

Kameran liikuttaminen on tehokas keino seurata kohteita ja toimintaa. Joskus on hyödyllistä panoroida kameraa etualan kohteen ohi, jolloin siirtymä otoksesta toiseen käy luontevammin.

  • Aseta kameran zoom laajakulmatilaan ja tarkenna kuvan poikki kulkevaan kohteeseen.
  • Panoroi pääkohteen mukana niin, että etualalla oleva kohde kulkee ruudun poikki.
  • Sommittele kuva uudelleen ja kuvaa seuraava otos toisesta kulmasta niin, että jatkat pääkohteen panorointia ja etualan kohde ajautuu kuvan ulkopuolelle.

Helpota muokkausta ja katselua

Kun kuvaat kahta haastattelutilanteessa tai luontevassa keskustelussa juttelevaa henkilöä, on tärkeää pitää keskustelijat johdonmukaisesti samalla puolella heidän välissään kulkevaa kuvitteellista rajaa. Jos tämä raja rikkoutuu, henkilöt näyttävät vaihtavan puolta tarinassa, mikä hämmentää katsojaa ja vaikeuttaa lisäksi muokkausta.

Kuvaa luontevia kohtauksia

Luontevasti suunnitellut kohtaukset kertovat tarinan tehokkaammin ja helpottavat toiminnan ymmärtämistä.

Kun kuvaat lähestyvää henkilöä oviaukon läpi, katsoja ymmärtää, että henkilö lähestyy ovea ja tilaa, jossa kamera on. Tämän jälkeen voit siirtyä ulkopuolelta kuvattuun otokseen, jossa henkilö koskettaa kahvaa. Kun käytät lisäksi eri valaistustasoja, syntyy luonteva siirtymä tilojen välille.