Syvälle tarinaan houkuttelevat kuvat

Monet näyttävät kuvat houkuttelevat tutustumaan kuvan tarinaan ja ottamaan selvää, mistä kuvassa on kyse.

Jos haluat kuvata tällaisia kuvia itse, mieti, millaisella kohteella voit saada katsojan huomion ja samaan aikaan välittää kuvan avulla heille ajatuksen, sanoman tai kertomuksen. Onnistunut kuva välittää katsojalle saman elämyksen, tunnelman ja mielialan kuin kuvaajalla on kuvaa ottaessaan. 

Syvälle tarinaan houkuttelevat kuvat – Canon

Montecruz Foto, Accion Global por Ayotzinapa
Käyttöoikeudet – https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/


Kerro muuttuvan kaupungin tarina

Voit kuvata tuttuja paikkoja ja kertoa niiden tarinan, mutta välillä kannattaa kokeilla erilaista näkökulmaa. Jos esimerkiksi kuvaat kotikaupunkiasi, tutustu sinulle ennestään tuntemattomiin asuinalueisiin. Yritä välittää kuva muuttuvasta kaupungista esimerkiksi yhdistelemällä kuviin vanhoja ja uusia rakennuksia. Voit sävyttää tätä ympäristön muuttumista ja tuoda esiin oman näkökantasi sommittelulla, valaistuksella ja muilla ratkaisuilla.


Esitä henkilön tai ryhmän tarina

Yksittäisten ihmisten elämäntarinat synnyttävät usein voimakkaita tuntemuksia. Kuva voi esittää ihmisen historiaa, nykyistä tilannetta tai tulevaisuudennäkymiä. Voit esimerkiksi kuvata käsityöläistä keskittyneenä työhönsä työkalujensa ympäröimänä. Sanoma on aivan erilainen, jos kuvaat samaa käsityöläistä seisomassa ylpeänä pajansa edessä kadulla, joka on muuten täynnä moderneja rakennuksia.

Kuva voi esittää myös vaikkapa ihmisjoukkoa ja sitä kautta onnistunutta yhteisöhanketta. Ihmiset voivat pyrkiä parantamaan ympäristöään esimerkiksi tarjoamalla apua vanhuksille tai siivoamalla joenpenkkaa. Kuva voi kertoa tarinan lukemattomilla eri tavoilla.

Tarinaan paneutuminen on hieno tapa tutustua uusiin ihmisiin ja näkökulmiin ja ymmärtää paremmin elämän monimuotoisuutta.

Uutis- ja matkakertomusten kuvaaminen

Jokapäiväinen arkemme on täynnä tarinoita. Jos kaipaat inspiraation lähteitä, tutustu paikkoihin, joilla on poikkeuksellisen paljon kerrottavaa.

Esimerkiksi kaupungissasi järjestettävää tapahtumaa, juhlia tai kulkuetta esittelevät kuvat houkuttelevat katsojaa tutkimaan tapahtuman historiaa ja sanomaa. Tarina voi saada aineksensa tapahtumaan osallistuvien ihmisten ilmeistä ja tunteista tai tapahtuman ympäristön kuvaamisesta.

Musiikkifestivaalit kertovat voimakkaita kuvallisia tarinoita. Matka on myös hyvä tilaisuus kuvaamiseen, joten pidä kamera mukanasi. Matkustaessa voit tarkkailla ympäristöäsi tuorein silmin ja löytää joka puolella ympärilläsi avautuvia tarinoita.

On sinusta kiinni, millä keinoilla kerrot nämä tarinat. Tässä kuussa autamme kuitenkin sinua antamalla vinkkejä, ideoita ja tekniikoita, joilla voit kertoa tarinoita tehokkaammin. Lue vinkkimme, niin tiedät enemmän.