Kuvausvinkit: Kesäisen valon kuvaaminen

Vastavalosuojat ja suotimet

Vastavalosuoja on erittäin käytännöllinen kameran lisävaruste.

Suoja kiinnitetään objektiivin etuosaan estämään sivulta tulevan kirkkaan valon pääsy kameraan. Jos tällainen valo osuu objektiivin etummaiseen elementtiin, kuvaan voi muodostua heijastuma. Heijastumat voivat heikentää yleisesti koko kuvan kontrastia, ja voimakkaat heijastumat näkyvät kuvissa juovina.

EOS-kameroilla otettuihin kuviin voi lisätä tehosteita suotimien avulla. Suotimista hyödyllisin on polarisaatiosuodin. Esimerkiksi kirkkaana päivänä suodin tummentaa sinistä taivasta vaikuttamatta muuhun näkymään. Tehoste toimii kuitenkin vain silloin, kun aurinko on suotimeen nähden kohtisuorassa – parhaiten siis kuvattaessa horisonttia auringon ollessa suoraan yläpuolella.

Picture_Tutorial_img4_EOS

UV-suodin on myös kätevä EOS-kameroiden objektiivien lisävaruste. Ihmissilmä ei erota ultraviolettisäteilyä, mutta säteily voi aiheuttaa kuviin utuisuutta. Lisäksi ultraviolettisäteilyn määrä kasvaa siirryttäessä ylöspäin maan tasosta, joten UV-suodin kannattaa pitää mukana esimerkiksi kiipeiltäessä. UV-suodin myös suojaa objektiivin etummaista linssiä. Suotimen vaihtaminen on paljon halvempaa kuin uuden etuelementin hankkiminen

Käy sisään galleriaan
Kun olet lukenut, miten suuri merkitys valolla on digitaalikuvauksessa erityisesti tähän aikaan vuodesta, opittuja asioita on aika lähteä kokeilemaan käytännössä. Nyt siis vain ulos ja kuvaamaan: seuraavan gallerian kuvissa tärkeintä on valon käyttö. Valitse suosikkisi ja lähetä ne galleriaan. Ensi kuussa kuvasi voi olla parhaiden joukossa!

1  2  3  4

spacer
					image
Tutorials
Kesäisen valon kuvaaminen
Kuvan sommittelu
Videokuvaus
Veden kuvaaminen
Maisemakuvaus
Mustavalkokuvaus
Toimintakuvaus