Kuvausvinkit: Kesäisen valon kuvaaminen

Valkotasapaino

Kullakin valon värillä on oma värilämpötila-arvo. Värilämpötilalla ja siihen liittyvällä valkotasapainolla on tärkeä merkitys digitaalisessa valokuvauksessa.

Picture_Tutorial_img3

Ihmisen silmät ja aivot mukautuvat erittäin hyvin valon muuttuvaan väriin. Valkoinen pahviarkki näyttää valkoiselta sekä ulkona päivänvalossa (sinertävä) että sisätiloissa hehkulampun valossa (kellertävä).

Valokuvausjärjestelmät eivät pysty mukautumaan muutoksiin samalla tavalla, vaan ne on erikseen tasapainotettava valon värilämpötilan suhteen. Kameran voi tasapainottaa erilaisia värilämpötiloja varten yhdellä painikkeen painalluksella. Valittavissa olevia asetuksia ovat muun muassa Päivänvalo, Varjo, Pilvinen, Keinovalo, Loisteputki, Salama ja Oma asetus.

Kuten huomaat, kamerassa on kolme eri päivänvaloasetusta. Tämä johtuu siitä, että valon värilämpötila on erilainen varjossa ja pilvisissä olosuhteissa. Salamaa varten on myös oma asetuksensa, vaikka useimmat salamalaitteet onkin määritetty tuottamaan päivänvaloa vastaava värilämpötila.

Jos olet epävarma, voit aina valita automaattisen valkotasapainoasetuksen. Tällöin kamera analysoi kennolle tulevan valon ja määrittää sen perusteella oikean arvon. Jos kuitenkin haluat määrittää valkotasapainon tarkasti, käytä mukautettua valkotasapainoa ja ota kuva valkoisesta kohteesta (paras vaihtoehto on 18 %:n harmaakortti, mutta tarkoitukseen soveltuu myös valkoinen paperi). Kamera käyttää tästä kuvasta saatuja tietoja valkotasapainon määrittämiseen kameralla otettaville valokuville. Toimenpide on suoritettava uudelleen aina valaistuksen muuttuessa.

Värilämpötilan yksikkö on kelvin, K (yksikön kanssa ei käytetä asteen merkkiä). Valokuvauksen kannalta olennaiset arvot ovat välillä 1 000 K (kynttilänvalo) ja 10 000 K (erittäin sininen taivas). Päivänvalon värilämpötila on noin 5 000–5 500 K, hehkulampun valon noin 2 700 K ja aamun ja illan päivänvalon noin 3 000–3 500 K.

Joissain EOS-malleissa kennon voi tasapainottaa tiettyyn värilämpötila-arvoon. Katso lisätietoja käyttöoppaasta.

1  2  3  4

spacer
					image
Tutorials
Kesäisen valon kuvaaminen
Kuvan sommittelu
Videokuvaus
Veden kuvaaminen
Maisemakuvaus
Mustavalkokuvaus
Toimintakuvaus