Kuvausvinkit: Kesäisen valon kuvaaminen

Varjojen leikkiä

Aikainen aamuaurinko luo lämpimän valon lisäksi pitkiä varjoja. Varjot korostavat rosoisia pintoja, erityisesti rakennusten, muistomerkkien ja patsaiden etupuolta. Myös kukkulat ja niityt näyttävät parhaimmilta matalalta säteilevien auringonsäteiden valaisemina.

Auringon noustessa taivaalle varjot muuttuvat lyhyemmiksi, voimakkaammiksi ja vähemmän silmää miellyttäviksi. Tällaisia kovia ja häiritseviä varjoja voi muodostua esimerkiksi ihmisten silmien alle. Salaman avulla voidaan kuitenkin muodostaa tasaisempi valaistus ja siten poistaa varjot. Myöhemmin päivällä otetuissa kuvissa kohde kannattaa sijoittaa varjoon, jottei tämän tarvitse siristellä ja jotta valo olisi tasaisempi.

Picture_Tutorial_img2
© Antonio Citro 2009, Canon EOS 50D

Muuttuva valo
Päivänvalo muuttuu päivän aikana. Kultaisten hetkien ulkopuolella aamulla ja myöhään iltapäivällä auringonvalon väri on edelleen lämmin, mutta hillitympi. Keskipäivän kirkkaan auringon valo on paljon sinisempää, ja se luo enemmän kontrasteja ja lyhyitä varjoja. Pilvet pehmentävät näitä vaikutuksia ja tasoittavat valoa.

Lisäksi aurinko siirtyy taivaan poikki päivän aikana, ja esimerkiksi aamulla varjossa ollut rakennuksen julkisivu voi iltapäivällä kylpeä auringonvalossa. Auringon suunta ja kulma määräytyvät vuodenajan mukaan. Saatavilla on erilaisia taulukoita ja laskureita, joilla voidaan selvittää nämä tiedot eri päivänaikoina ja eri leveys- ja pituuspiireillä.

Järjestetyllä kierroksella kuvaamiseen ei ehkä ole aikaa kuin muutama minuutti, mutta jos viivyt samassa paikassa useamman päivän, kannattaa ottaa kuvia samoista kohteista päivän eri aikoina. Näin voit hyödyntää kaikki erilaiset valaistuksen tarjoamat kuvausmahdollisuudet.

1  2  3  4

spacer
					image
Tutorials
Kesäisen valon kuvaaminen
Kuvan sommittelu
Videokuvaus
Veden kuvaaminen
Maisemakuvaus
Mustavalkokuvaus
Toimintakuvaus