Kuvausvinkit: Kesäisen valon kuvaaminen

Valokuvauksessa tärkeintä on valo; oikeanlaisella valaistuksella saat aikaan upeita kuvia. Kesällä päivänvaloa on tarjolla runsaasti yli puolet vuorokaudesta. Siksi on tärkeää ymmärtää, miten valo vaikuttaa kuviin.

Picture_Tutorial_img1
© Jorge Borges 2012, Canon EOS 600D

Näissä kuvausvinkeissä kerrotaan, miten voit hyödyntää muuttuvaa valoa:

• Kultaiset hetket
• Varjojen leikkiä
• Muuttuva valo
• Valkotasapaino
• Vastavalosuojat ja suotimet

Kultaiset hetket
Valokuvauksen kannalta päivän valoisana aikana on kaksi erityistä hetkeä: tunti auringonnousun jälkeen ja tunti ennen auringonlaskua. Näitä kutsutaan kultaisiksi hetkiksi.

Noustessaan ja laskiessaan aurinko on lähellä horisonttia. Tällöin valo kulkee pidemmän matkan ilmakehän läpi kuin auringon ollessa korkeammalla taivaalla. Ilman vesihiukkaset imevät sinisiä aallonpituuksia itseensä ja hajottavat niitä. Mitä pidemmän matkan valo kulkee ilmakehän läpi, sitä vähemmän sinistä valoa maan pinnalle pääsee. Tästä syystä valo on lämpimämpää aikaisin aamulla ja myöhään illalla. Valon kultainen sävy sopii monenlaisiin kohteisiin, kuten maisemiin ja rakennuksiin.

Kultaisten hetkien kesto riippuu siitä, missä päin maailmaa kuvaat. Lähellä päiväntasaajaa aurinko nousee nopeasti, ja kultaisen valon hetki kestää alle tunnin. Lähempänä napa-alueita aurinko ei tiettyinä aikoina nouse juurikaan horisontin yläpuolelle, ja kultainen hetki voi kestää koko päivän.

Vaihtoehtoisesti voit saada aikaan kultaisen hetken tunnelman myös myöhemmin päivällä käyttämällä objektiivissa haalean oranssia suodinta.

1   2  3  4

spacer
					image
Tutorials
Kesäisen valon kuvaaminen
Kuvan sommittelu
Videokuvaus
Veden kuvaaminen
Maisemakuvaus
Mustavalkokuvaus
Toimintakuvaus