Kuvausvinkit: Kesäisen valon kuvaaminen

Kuvausohjelmat

Rannalla valokuvaaminen voi joskus olla hieman hankalaa käytettäessä kameran automaattitilaa. Valkoinen hiekka heijastaa paljon enemmän valoa kuin kuvattavat kohteet keskimäärin. Tästä syystä kamera tulkitsee, että näkymä on täynnä kirkasta valoa ja vähentää valotusta, jolloin otettu kuva voi olla odotettua tummempi.

Picture_Tutorial_img4_DSC

PowerShot- ja IXUS-kameroissa on näkymäntunnistustekniikkaa hyödyntävä Smart Auto -tila, jonka ansiosta saat upeita kuvia vaivattomasti. Smart Auto tunnistaa automaattisesti jopa 58 erilaista näkymää ja valitsee kuhunkin näkymään parhaiten sopivat asetukset. Toiminto tunnistaa valaistusolosuhteet, kuten kirkkaan päivänvalon, pilvisen sään, vastavalon ja sinisen taivaan.

Kun olosuhteet on tunnistettu, niitä vastaavat asetukset otetaan käyttöön. Kamera syventää esimerkiksi kuvassa näkyvän taivaan sinistä väriä ja vahvistaa auringonlaskun kullanhehkua korostamalla oransseja sävyjä.

Kuvan valotuksen voi tarkistaa kameran histogrammitoiminnon avulla (lisätietoja on kameran käyttöoppaassa). Histogrammi näyttää eri sävyjen jakautumisen kuvassa. Jos kaikki sävyt ovat kasautuneet histogrammissa vasemmalle, kuva on alivalottunut. Värien kasautuminen oikealle puolestaan kertoo ylivalottumisesta. Jos sävyt näkyvät histogrammissa tasaisesti, eikä kaavion kummassakaan reunassa ole yhtään sävyä (tai niitä on vain muutama), valotus on onnistunut.

Käy sisään galleriaan
Kun olet lukenut, miten suuri merkitys valolla on digitaalikuvauksessa erityisesti tähän aikaan vuodesta, opittuja asioita on aika lähteä kokeilemaan käytännössä. Nyt siis vain ulos ja kuvaamaan: seuraavan gallerian kuvissa tärkeintä on valon käyttö. Valitse suosikkisi ja lähetä ne galleriaan. Ensi kuussa kuvasi voi olla parhaiden joukossa!

1  2  3  4

spacer
					image
Tutorials
Kesäisen valon kuvaaminen
Kuvan sommittelu
Videokuvaus
Veden kuvaaminen
Maisemakuvaus
Mustavalkokuvaus
Toimintakuvaus