Kuvausvinkit: Kesäisen valon kuvaaminen

Valkotasapaino

Kullakin valon värillä on oma värilämpötila-arvo. Värilämpötilalla ja siihen liittyvällä valkotasapainolla on tärkeä merkitys digitaalisessa valokuvauksessa.

Picture_Tutorial_img3

Ihmisen silmät ja aivot mukautuvat erittäin hyvin valon muuttuvaan väriin. Valkoinen pahviarkki näyttää valkoiselta sekä ulkona päivänvalossa (sinertävä) että sisätiloissa hehkulampun valossa (kellertävä).

Valokuvausjärjestelmät eivät pysty mukautumaan muutoksiin samalla tavalla, vaan ne on erikseen tasapainotettava valon värilämpötilan suhteen. Kameran voi tasapainottaa erilaisia värilämpötiloja varten yhdellä painikkeen painalluksella. Valittavissa olevia asetuksia ovat muun muassa Päivänvalo, Pilvinen, Keinovalo, Loisteputki, Loisteputki H, Salama, Vedenalainen ja Oma asetus.

Kuten huomaat, kamerassa on erikseen asetukset Päivänvalo ja Pilvinen. Tämä johtuu siitä, että valon värilämpötila on erilainen pilvisissä olosuhteissa kuin normaalissa päivänvalossa.

Jos olet epävarma, voit aina valita automaattisen valkotasapainoasetuksen. Tällöin kamera analysoi kennolle tulevan valon ja määrittää sen perusteella oikean arvon. Jos kuitenkin haluat määrittää valkotasapainon tarkasti, käytä mukautettua valkotasapainoa ja ota kuva valkoisesta kohteesta (paras vaihtoehto on 18 %:n harmaakortti, mutta tarkoitukseen soveltuu myös valkoinen paperi). Kamera käyttää tästä kuvasta saatuja tietoja valkotasapainon määrittämiseen kameralla otettaville valokuville. Toimenpide on suoritettava uudelleen aina valaistuksen muuttuessa.

1  2  3  4

spacer
					image
Tutorials
Kesäisen valon kuvaaminen
Kuvan sommittelu
Videokuvaus
Veden kuvaaminen
Maisemakuvaus
Mustavalkokuvaus
Toimintakuvaus