Arkkitehtuurin taito
Rakennukset ovat kiehtovia kuvauskohteita. Arkkitehtuurityylit vaihtelevat eri maissa, joten matkustelu avaa valokuvaajille uusia, kiinnostavia mahdollisuuksia.

Modernit rakennukset onnistuvat valokuvissa parhaiten kirkkaalla ja aurinkoisella säällä, jolloin voimakas valo korostaa niiden virtaviivaista muotoilua ja teräviä kulmia. Vanhoja rakennuksia kannattaa sen sijaan kuvata varhaisen aamun tai myöhäisen iltapäivän lämminsävyisessä auringonvalossa. Silloin niiden värit ja kivipinnan rakenne pääsevät oikeuksiinsa.

Rakennusten kuvaamisessa ongelmia tuottaa usein ilmiö, jossa pystyviivat näyttävät lähenevän toisiaan. Näin käy etenkin, kun kallistat kameraa ylöspäin siten, että korkean rakennuksen kattokin mahtuu kuvaan.  
  
Rakennuksen seinät näyttävät kallistuvan sisäänpäin. Voit välttää tämän siirtymällä kauemmas siten, että koko rakennus mahtuu kuvaan kameraa kallistamatta. Jos tämä ei onnistu, siirry lähemmäs ja kallista kameraa vieläkin enemmän ylöspäin. Näin pystyviivat kallistuvat vieläkin enemmän ja tuovat kuvaan lisätehoa.

Muista yksityiskohdat
Uusissa paikoissa suuret kokonaisuudet vievät helposti huomion pois yksityiskohdista.  
 
Kuva pienestä kaiverruksesta oven yläpuolella tai lähikuva niittykukasta saattaa välittää paikan tunnelman yhtä hyvin kuin panoraamakuva. Kannattaisikin siis kuvata sekä lähi- että panoraamakuvia – aika ei vain aina riitä molempiin.  
 
Kokemuksen karttuessa otollisten kuvaustilanteiden huomaaminen ja parhaiden kuvien saaminen muutamalla otoksella helpottuu. Oppiminen vain vie aikaa – ja vaatii paljon harjoittelua.

1  2  3  4

spacer
					image

Kuvausvinkit

Mustavalkokuvaus
Toimintakuvaus
Jouluiset muotokuvat
Yökuvaus
Syysvalokuvaus
Maisemakuvaus kaupungissa