Kuvausvinkit: Asetelmavalokuvaus

Terävyysalue

Asetelmakuvauksen toinen kulmakivi on terävyysalue. Termillä tarkoittaa sitä kuvan aluetta, joka näkyy tarkennettuna.

Objektiivi pystyy tarkentamaan vain yhteen kuvatasoon kerrallaan, ja vain tämä osa kohteesta toistuu terävänä. Osan edessä ja takana olevien alueiden tarkkuus on kuitenkin vain hieman heikompi. Ihmissilmään nekin näyttävät teräviltä. Tarkentunutta kokonaisaluetta kutsutaan terävyysalueeksi, ja se muuttuu himmenninaukon asetuksen mukaan. Pieni aukko, kuten f/16 tai f/22, tuottaa suurimman terävyysalueen, ja iso aukko, kuten f/2,8 tai f/4, tuottaa kapean terävyysalueen.

Picture_Tutorial_EOS_p4_1 
Ensimmäinen kannettavani, © H. J. Epskamp 2010, Canon EOS 50D.

Terävyysalueeseen vaikuttaa myös objektiivin ja kohteen välinen etäisyys. Jos tarkennat lähemmäs ja tuot kameran kohteen lähelle, terävyysalue kapenee. Asetelmakuvissa kamera on tavallisesti melko lähellä kohdetta. Koska terävyysalue on kapea, vain pieni alue tarkennetun kohdan edessä ja takana näkyy terävänä.

Kapea terävyysalue luo hienon tehovaikutelman. Jos kuvaat kolmea sakkinappulaa, jotka on asetettu eri etäisyydelle kamerasta, yhteen nappulaan tarkentaminen jättää kaksi muuta epätarkoiksi. Leiki vaikutuksella siirtämällä tarkennusta nappulasta toiseen.


Valitse EOS-kamerasi tilaksi aukon esivalinta (Av), niin voit säätää terävyysaluetta. Määritä objektiiville suuri aukko (pieni f-luku), kun haluat kapean terävyysalueen. Määritä pieni aukko (suuri f-luku), kuten f/16, kun haluat laajan terävyysalueen. Tarkasta tulokset kuvaamisen jälkeen, niin näet eron.

1  2  3  4  5

spacer
					image
Muita kuvausvinkkejä
Asetelmavalokuvaus
Matkakuvaus
Urheilukuvaus
Arkkitehtuurikuvaus
Lähikuvaus
Millainen on hyvä kuva?