Kuvausvinkit: Asetelmavalokuvaus

Kokeile eri valaistuksia

Ikkunasta tuleva valo riittää, jos kuvaat keskellä päivää. Illalla tarvitaan lisävaloa.

Sähköinen salama toimii vain, jos se sijoitetaan jonkin matkan päähän EOS-kamerasta. Kameran sisäisen salama ei tuota parasta tulosta, sillä valotuksesta saattaa tulla tasapaksu, mikä heikentää asetelman tunnelmaa.

Keskiökytkentäjohto OC-E3 on kätevä lisävaruste. Se on kierrejatkojohto, jonka avulla voit sijoittaa Speedlite-salamalaitteen jopa 80 senttimetrin etäisyydelle kamerasta. Voit käyttää myös Speedlite-lähetintä ST-E2 tai ST-E3-RT. Nämä langattomat laitteet kiinnitetään kameran salamakenkään, ja niillä voi ohjata yhtä tai useampaa Speedlite-etäsalamaa. Käyttämällä Speedlite-salamalaitteita yhdessä softbox-valojen ja heijastinpintojen kanssa hallitset valaistusta täydellisesti.


Huolellisesti tasapainotettu salamavalaistus parantaa asetelmakuvia

Valkotasapaino
Eri valolähteet tuottavat eri sävyistä valoa. Päivänvalonkin väri vaihtelee. Valo on lämmintä (punaisempaa) auringonnousun ja -laskun aikoihin kuin keskipäivällä, jolloin se on viileää (sinisempää). Pilvisenä päivänä tai varjossa aurinkoisena päivänä valo on vielä viileämpää. Tätä ilmiötä kutsutaan värilämpötilaksi.

Myös keinovalon värilämpötila vaihtelee. Hehkulamppu hehkuu oranssia, ja loisteputki loistaa vihreää.

Silmät sopeutuvat valon värilämpötiloihin automaattisesti, ja EOS-kameran automaattinen valkotasapaino (AWB) jäljittelee tätä hyvin. Jos kuvaat RAW-muodossa, oikean valkotasapainon määrittäminen ei ole välttämätöntä. Voit säätää sitä jälkeenpäin tietokoneella Canonin Digital Photo Professional (DPP) -ohjelmistolla. Jos kuvaat JPEG-muodossa, oikea valkotasapaino on välttämätön. Ota useita kuvia eri valkotasapainolla ja tarkasta tulokset kameran näytössä.

Kun kuvaat värikästä kohdetta läheltä, Valkotasapainon säätö tuottaa parhaan tuloksen. Asetus määritetään eri tavoin eri kameramalleissa, mutta yleensä se tapahtuu niin, että otat kuvan valkoisesta paperiarkista tai vastaavasta. Kamera mukauttaa valkotasapainon tämän neutraalin kuvan perusteella. Tällä toiminnolla voit myös muuttaa kuvien värilämpötilaa, jos haluat luoda tavallisesta poikkeavan vaikutelman. Voit esimerkiksi tuoda kuviisi vintage-ilmettä lisäämällä oranssia tai ruskeaa.

Katso vaiheittaiset ohjeet käyttöoppaasta.

1  2  3   4  5

spacer
					image
Muita kuvausvinkkejä
Asetelmavalokuvaus
Matkakuvaus
Urheilukuvaus
Arkkitehtuurikuvaus
Lähikuvaus
Millainen on hyvä kuva?