Kuvausvinkit: Asetelmavalokuvaus

Luonnollinen valaistus

Valaistus ei vaadi välttämättä enempää vaivaa kuin kohde, tuki ja taustakaan.

Käytä ikkunasta lankeavaa valoa ja varmista, että valaisimet on sammutettu. Aseta pöytä ja kohde siten, että valo osuu kohteen sivulle, ja kuvaa asetelmaa sitten suoraan edestä.

Picture_Tutorial_DSC_EOS_p2 
Paprika, © Claus Bay Eriksen 2010, Canon EOS 400D.

Huoneen koko ja pinnat vaikuttavat valon luonteeseen. Jos seinät ja katto ovat valkoiset, suuri osa ikkunasta tulevasta valosta heijastuu ympäri huonetta, jolloin myös varjon puolelle jäävä sivu näyttää kirkkaammalta. Suuressa tai tummassa huoneessa varjon puolella oleva sivu jää hämärämmäksi.

Jotkin kohteet ovat edukseen, kun kontrasti vaaleiden (valo) ja tummien alueiden (varjot) välillä on voimakas. Jos kontrasti on liian suuri, voit lisätä varjoalueiden valoa heijastinpinnan avulla. Aseta valkoinen pahviarkki kirjapinoa vasten kohteen varjoiselle puolelle. Ikkunasta tuleva valo heijastuu pahvista kohteen tummiin alueisiin. Muuta heijastuvan valon määrää siirtämällä pahvia lähemmäs tai kauemmas kohteesta.

Asetelmavalokuvauksessa kannattaa käyttää pientä pöytää, jota siirtelemällä on helppoa luoda erilaisia valaistuksia. Käännä pöytää niin, että ikkunasta tuleva valo lankeaa kohteen etuosaan. Et ehkä tarvitsekaan heijastinpintaa. Kokeile kääntää pöytää eri asentoihin ja etsi kullekin kuvauskohteelle sopiva kulma.

1  2   3  4  5

spacer
					image
Muita kuvausvinkkejä
Asetelmavalokuvaus
Matkakuvaus
Urheilukuvaus
Arkkitehtuurikuvaus
Lähikuvaus
Millainen on hyvä kuva?